Lázár János: a gazdaság húzóerejét jelentik a vidéki nagyvárosok

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

megyei_ogu_varosok_szovetsege_sajta06_gsj

A kormány egyenrangú félként tekint a megyei jogú városok önkormányzatára, a Modern városok program keretében mind a 23 településsel együttműködési megállapodást írnak alá a fejlesztési pénzek ideális elosztásáról – mondta el Hódmezővásárhelyen, a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén Lázár János.

Hódmezővásárhelyen tartott közgyűlést a Megyei Jogú Városok Szövetsége csütörtökön és pénteken. A szakmai tanácskozás során szó esett az egészségügyi alapellátás strukturális fejlesztéséről, az iskolarendszer hatékonyságának növeléséről és a szakképzési struktúra átalakításáról, a vidék nagyvárosaira váró főbb feladatokról, illetve a közműszolgáltatók működéséről is.

Almási István, a tanácskozásnak helyet adó Hódmezővásárhely polgármestere hangsúlyozta: további egyeztetések szükségesek a 2014-20-as program megvalósításához, a települések képviselői azonban partnerként tekint a minisztériumra. “Csongrád megye esetében két megyei jogú város is van, közösen kell gondolkodni azon projektek esetén is, melyeket nem Szegeddel együttműködésben kívánunk megvalósítani” – mondta el Almási. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke és Kaposvár polgármestere, Szita Károly hangsúlyozta: huszonhárom nagyváros kétmillió állampolgárát fogja össze a szövetség. A kormány nyár elején beterjesztett költségvetési kiszámíthatóságot jelentett a vidéki nagyvárosok esetében, egyben biztosítja azt, hogy 2016-ig tervezhetően tudnak működni és az év végét hiány nélkül zárhassák.

Lázár János: az önkormányzatok maguk dönthetnek fejlesztési prioritásaikról

no images were found

A kormány képviseletében Lázár János a megyei jogú városok mindegyikének szövetséget ajánlott. Mint mondta, pártszínektől függetlenül a miniszterelnök minden nagyvárost felkeres majd a következő időszakban azzal a céllal, hogy szoros együttműködésben dolgozhassanak együtt, hiszen Magyarország gazdaságának húzóerejét jelentik ezek a települések, fejlődésükkel biztosítható a 3-5%-os stabil gazdasági növekedés. Hozzátette: a Modern városok program keretében minden várossal szerződést kötnek majd, hogy a közúti infrastruktúra és a gazdaságélénkítő beruházások mellett a helyi közösségek igényeinek megfelelő, értékteremtő programok is megvalósulhassanak. Ez a 23 megyei jogú város esetében 23 egyedi programot jelent majd – mondta el Lázár János. Nagy hangsúlyt fektetnek a munkahelyteremtő gazdasági vállalkozásoknak helyet adó ipari területekre, illetve az infrastruktúra fejlesztésére is – tette hozzá a miniszter.

A szövetségkötés mellett aktuális kérdéseket is megvitattak az ülésen, érintve a szakképzés, köznevelés és az állami közműszolgáltatással kapcsolatos kormányzati terveket. Lázár szerint ez azért is fontos, mert ez volt az első komolyabb konzultáció a kormány és az önkormányzatok képviselői között azóta, hogy a megyei jogú városok polgármesterei kikerültek a parlamentből. “A kormány kiemelt partnerként kezeli a megyei jogú városokat, bevonja őket a következő évi fejlesztési programok megvitatásába. A mintegy 1200 milliárd forintos forrást jelentő integrált területfejlesztési programokat a kormány júniusig mind a 23 megyei jogú város képviselőivel újratárgyalja majd. Ezt követően, júniusban minden érintett várossal szerződést kötünk majd, amely lehetőséget biztosít a helyi gazdasági programok megvalósítására. 25 éve nem volt arra példa, hogy a több mint ezer milliárdos összeg felosztását az állam a megyékre bízta volna. Nem kívánjuk őket gyámság alá helyezni, egyenlő partnerként tekintünk az önkormányzatokra” – hangsúlyozta Lázár János. A miniszter szerint a megyei jogú városok megszolgálták a bizalmat, hiszen jól gazdálkodtak az elmúlt huszonöt év lehetőségeiből, itt a legalacsonyabb a munkanélküliség és az elvándorlási hajlam.

no images were found

Szövetséget ajánlott a megyei jogú városoknak Lázár János Hódmezővásárhelyen.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 15.

Előző sztori

Aláírásgyűjtésbe kezd szegedi Jobbik a szőregi gyermekorvosi ellátás megmentéséért

Következő sztori

SZKT: néhány napon belül forgalomba állhatnak a piros trolik