Közélet

Kulturális bizottság: Újabb tízilliókat kap néhány önkormányzati tulajdonú cég

Kulturális bizottság: Újabb tízilliókat kap néhány önkormányzati tulajdonú cég

2015. május 6., szerda
Kulturális bizottság: Újabb tízilliókat kap néhány önkormányzati tulajdonú cég
kulturalis_bizottsagi07kf

Szinte eseménytelenül zajlott a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság maratonira nyúlt szerdai ülése, egyetlen napirendi pont sem okozott fennakadást. Egyedül az önkormányzati költségvetés módosító előterjesztése körül kellett rendezni a félreértéseket (vagy félreérthetetlenségeket).

Solymos László

(MSZP) várospolitikai alpolgármester ismerettette a városházi módosító előterjesztést, amely szerint a közeljövőben átcsoportosítások történnek a fejlesztési források terén. Bár konkrét terveik voltak a 2014-2020-as uniós támogatási ciklusra vonatkozóan, arra hivatkozva, hogy a kormány nem támogatja a város ilyen irányú elképzeléseit, a tervezett összegeket átcsoportosítják a későbbi tervezési munkálatok előkészítésére. Ezek elsősorban oktatási, nevelési és szociális intézmények felújítási feladatai.

Haág Zalán

(KDNP) megjegyezte, az előterjesztés szerint közel 70 millió forintnyi pluszt kapnak bizonyos száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek (nevesítve: SZKT, IH, Sport és Fürdők), holott ezek támogatási mértékét már korábban megállapították.

Botka László

a februári közgyűlés alkalmával bejelentette: az önkormányzati cégek támogatását több mint 500 millió forinttal csökkentik a tavalyihoz képest, hogy megteremthessék többek között a segélyezési keret alapjait. Haág már akkor azt mondta: számításaik szerint mindössze 30 millió forintos a kurtítás. A KDNP-s képviselő most azt furcsállta, hogy az "állítólagos" megvonás után néhány hónappal újabb tízmilliókkal töltik fel a cégeket, pedig a 2015-ös büdzsét és a vállalatok üzleti terveit csak már héttel ezelőtt fogadták el a városatyák, és még csak májust írunk...

kulturalis_bizottsagi04kf

A folytatásban már zökkenőmentesen haladtak tovább a napirendi pontokon. A kulturális bizottság megszavazta a nyári gyermekétkeztetési pályázatot, amely szerint 1480 fiatal étkezését biztosítják mintegy 53 napig. Ennek lebonyolításához 40 millió forintra lenne szüksége az önkormányzatnak, a támogatásra pedig a jövőben fognak pályázni. Ám amennyiben nem tudják megszerezni a teljes összeget, úgy az önkormányzat saját forrásokkal egészíti ki a hiányt. Mint kiderült, az IKV Zrt. - a Szegedi Hőszolgáltató Kft. összeomlását követően - a zavartalan távhőszolgáltatás érdekében telephelyeket kíván felvenni, illetve az általa végzett tevékenység érdekében biztosítási ügynöki tevékenységet akar létrehozni. Az alapító okirat módosításával, s vele a Szeged, Vág utcai, valamint a Csongor téri telephelyekkel akarja kiegészíteni a már meglévőket. A bizottsági ülés elején meghallgatták

Bartáné Tóth Mária Magdolnát

és

Rákosné Szilágyi Évát

is, akik a Szeged MJV Önkormányzata Óvodák Igazgatósága igazgatói beosztásának betöltésére pályáztak. Utóbbi pályázó augusztus 1-jéig látja el a vezetői tisztséget, ezért a mai ülésen vált aktuálissá, hogy a bizottság is megismerje a jelentkezőket, és javaslatot tegyen az új vezető személyére. Míg Bartáné Tóth Mária Magdolna inkább a hátránykompenzálást, a tehetséggondozást, illetve a pedagógus életpályamodellben foglaltaknak tenne eleget, addig Rákosné Szilágyi Éva inkább a óvodák és iskolák közötti kommunikáció erősítésére fektetné a hangsúlyt. Az ő igazgatása alatt egyébként országosan is példaértékű program valósulhatott meg Szegeden, mégpedig az autista és a diabéteszes gyerekek intézményi ellátásának tekintetében.A több mint 4000 beiratkozott gyermeket átfogó igazgatóság vezetőjének Bartáné Tóth Mária Magdolnát, az SZDSZ korábbi önkormányzati képviselőjét javasolta a bizottság a baloldal 6 igenje mellett, a Fidesz és a KDNP politikusai - az óvónők többségéhez hasonlóan - a jelenlegi vezető mellett voksoltak.

kulturalis_bizottsagi01kf

Az állami fenntartásba vett, önkormányzat által működtetett nevelési-oktatási intézmények közül 4 intézmény vezetésére írt ki pályázatot az emberi erőforrások minisztere márciusban, mégpedig a Szegedi Dózsa György Általános Iskolára, a Szegedi Jerney János Általános Iskolára, a Szegedi Orczy István Általános Iskolára, valamint a Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskolára. A Dózsa-iskola kivételével azonban mindenhonnan csak egy-egy pályázat került a bizottság elé. Nem született tehát döntés. Szeged város Drogellenes Stratégiájának megtárgyalása is zökkenőmentesen ment, amelynek aktuális célja, hogy a középiskolások körében is felmérést végezzenek a droghasználatról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.