Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egészség

Kórházi ágyakat kapott az SZTE urológia klinikája a rotarystáktól + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

urologia_adomany09_gs

Az urológiai klinika 46 kórházi ágyából 25-öt cserélnek le a Szent-Györgyi Albert Rotary Club jóvoltából. A Németországból érkezett adomány révén a 30 éves sodronyos ágyakat elektromosok váltják fel, de gyógyszerszekrények és speciális urológiai vizsgálóasztal is volt a szállítmányban.

Tapasztalva, hogy milyen régi, rossz állapotú ágyakban fekszenek az urológiai klinikára bekerülő betegek, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja, Benyik György katolikus pap, teológus felvette a kapcsolatot a bajorországi rotarystákkal, használt, de még jó állapotban lévő kórházi ágyakat kérve tőlük. Összesen 30 ágyat és egyéb felszereléseket kaptak Németországból, melyek mintegy másfél millió forintot szállítási költségét a rotarysták adták össze, egy tagtársuk, Lamper László pedig elvállalta, hogy önköltséges áron hozza el a mint egy 5 millió forint összértékű adományt. „Ha Isten és a jóakaratú emberek összefognak, akkor sok jó dolog születhet, ezúttal a Rotary közreműködésével” – fogalmazott Benyik György. Hangsúlyozta, nem az a dolguk, hogy az egészségügy-finanszírozás, a társadalombiztosítás és a politika kapcsolatával foglalkozzanak, hanem az, hogy próbáljanak a betegeken segíteni.

„Az adomány pénzbeli értékénél sokkal nagyobb az a haszon, amit a betegellátás szempontjából profiltálunk. Amíg nagyon beteg valaki, addig nem figyel az ágyra, mert akkor egyfajta háború megy azért, hogy maradjon ezen a világon vagy sem, de amikor jobban lesz, előjönnek a kényelmi szempontok. Csak az tudja ezt megérteni, aki maga is feküdt már harmincéves sodronyos ágyban” – mondta el az SZTE ÁOK Urológiai Klinika egyetemi tanára, Pajor László. Kiemelte, hogy speciális urológiai vizsgálóasztalokat is kaptak, aminek szintén hasznát veszik, hogy naponta 10-15 beteg endoszkópos urológiai vizsgálatát végzik el a klinikán.

Hajnal Ferenc dékánhelyettes, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a világon korántsem egyedülálló, hogy az egészségügyi intézmények eszközeinek, berendezéseinek amortizációjában nem foglalkoznak kellőképpen, ezért nem is magyarországi sajátosság, hogy a civil szféra adományokkal segíti az intézményeket. Őry-Tóth Csaba, az urológiai klinika adjunktusa pedig arról beszélt, hogy nemcsak a betegek komfortosabb ellátásához járulnak hozzá az állítható, elektromos ágyak, hanem az orvosok és nővérek munkáját is könnyebbé teszik. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja hozzátette, a passzív rehabilitációban is szerepük lesz ezeknek az ágyaknak, hiszen külön állítható a fej- és lábrészük.

A Szent-Györgyi Rotary Club elnöke, Nagy Miklós az adományok átadásakor elmondta, hogy folyamatos feladatuknak tekintik, hogy segítsék az egészségügyi intézményeket. Ennek keretében csak a mostani rotaty évben 40 kórházi ágyat adományoztak az ortopédiai klinikának, speciális kórházi ágyhoz jutott hozzá a gyermekklinika, illetve a Gift of Life! – Ajándékozz életet! Nemzetközi program keretében 16-20 határon túli gyermek szegedi szívműtétének költségeit fedezik a rotarysták, legutóbb egy vajdasági kislányon segítettek.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a németországi, összesen 30 kórházi ágyat tartalmazó adományból 5 ágyat a bajai Szent Rókus Kórháznak adományoztak.

Az urológiai klinika 46 kórházi ágyából 25-öt cserélnek le a Szent-Györgyi Albert Rotary Club jóvoltából – a Németorszá…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 22.

Egészség

Még nem ért véget a járvány első hulláma hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Úgy tűnik, hogy terjedése nem függ a hőmérsékleti viszonyoktól.

Tovább olvasom

Egészség

Tizenhat fővel emelkedett a fertőzöttek száma, nincs újabb áldozat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Csongrád-Csanádban nincs változás.

Tovább olvasom

Illegális bevándorlás

Gyorsíthatják a vírus terjedését az illegális bevándorlók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Fokozottabbá váltak a hackertámadások is.

Tovább olvasom

Aktuál