Költségvetés – Rogán: több munkahely, kevesebb adó

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rogán Antal

Több munkahely, kevesebb adó – a Fidesz frakcióvezetője szerint ez a 2016-os költségvetés üzenete.

Rogán Antal, a kormánypárt vezérszónoka a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerdán megkezdődött parlamenti vitájában azt mondta: a 2016-os költségvetés többet költ foglalkoztatásra, a folytatódó növekedéssel tovább nő a munkahelyek száma, és tovább csökken a munkanélküliség. Jövőre pedig Magyarországon mindenki kevesebb adót fog fizetni – hangsúlyozta.

“Minden magyar család, minden magyar dolgozó ember léphet egyet előre” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus fontosnak tartotta összevetni a 2002-2010 közötti időszakot az elmúlt öt év gazdaságpolitikájával, kiemelve, hogy 2002 és 2010 között “mérhetetlenül” eladósították az országot, és megduplázták a munkanélküliséget, amelynek mértékét a jelenlegi kormány az elmúlt években leszorította. Hozzátette azt is, hogy különösen 2006-2010 között minden alkalommal elmaradt az európai uniós átlagtól Magyarország gazdasági teljesítménye, amely ezzel szemben ma már jóval az EU-s átlag fölött van.

Szólt arról is, hogy 2010-től a válságkezelés terheit azoknak kell viselniük, akik a 2002-2010-es időszak “nagy haszonélvezői” voltak. Rogán Antal ezzel kapcsolatban örömét fejezte ki amiatt, hogy nem mérséklődnek a nagyvállalatok adóterhei, a kisvállalatoké pedig nem emelkedik.

A kormánypárti vezérszónok kitért továbbá arra, hogy míg 2002-2010 között a nettó minimálbér reálértéke mindössze 1 százalékkal nőtt, addig 2010-ről 2016-ra – várhatóan – 5,5 százalékos a növekedés. Ez szerinte elég egyértelműen eldönti azt a kérdést, hogy melyik bér- és adórendszer kedvezőbb minden családnak. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra a kormányzati gazdaságfilozófiára, amely szerint az állam a megkeresett pénzből minél többet hagy az embereknél, és inkább a fogyasztást adóztatja.

A költségvetésnek és az adórendszernek természetesen kell egyfajta társadalmi felelősséget mutatnia – folytatta Rogán Antal -, amit a családi adókedvezmény fejez ki. Ennek mértéke 2016-tól tovább emelkedik a kétgyermekes családoknál – jelezte a frakcióvezető, megjegyezve, hogy ezzel 350 ezer kétgyermekes családot támogatnak. Példaként említette, hogy egy olyan kétgyermekes családban, ahol csak az egyik szülő keres, akit minimálbéren foglalkoztatnak, ott 72 600 forinttal több marad jövőre. Egy szintén egykeresős, de átlagbéres kétgyermekes családban ez a megtakarítás 88 200 forint. Két minimálbéres szülőnél a plusz pénz évi 85 ezer forint, két átlagkereső esetében pedig ez elérheti a 116 ezer forintot – ismertette.

Rogán Antal beszélt emellett arról, hogy a jövő évi büdzsé nagy előrelépést jelent azokban az ágazatokban is, amelyekben a költségvetésből fizetik a béreket. Példaként említette a pedagógusfizetések emelését, a fegyveres szerveknél dolgozók idén induló életpályaprogramját, a szociális szférában dolgozókat érintő változásokat, valamint a köztisztviselői életpályaprogramot, amelyen dolgozik a kormány.

“Felelős gazdálkodással, a makrogazdasági stabilitás megőrzésével, a növekedés további folytatásával Magyarország lépésről lépésre minden évben juthat egyet előre. Ennek a garanciája a 2016. évi költségvetés” – zárta szavait a Fidesz frakcióvezetője.

Előző sztori

Lovasszínházzal is csalogat a mórahalmi nyár + FOTÓK

Következő sztori

Hátország: hazai pályán zárták az Interligát a SZEOL SC utánpótlás csapatai