Bulvár

Kiválasztották a Szegedi Vadaspark tevecsikójának nevét

Kiválasztották a Szegedi Vadaspark tevecsikójának nevét

2015. május 21., csütörtök
Kiválasztották a Szegedi Vadaspark tevecsikójának nevét
nefret_tevecsiko

Havasi mormota érkezett a Szeged Vadasparkba, ahova május utolsó napján, gyermeknapkor kedvezményekkel és különleges programokkal várják a látogatókat.

Közeleg a vadasparki gyermeknap

"A tavaszi zöld jeles napok után, május utolsó vasárnapján, 31-én, a gyermekeket ünnepeljük a Vadasparkban, mégpedig sok-sok izgalmas állatos programmal, ajándékokkal, játszóházzal. A legnagyobb ajándékunk valószínűleg az lesz, hogy ezen a napon a 14 év alattiak nagy kedvezménnyel, 1100 Ft helyett 380 Ft-ért látogathatják meg intézményünket. S aki már belépett, az ingyenesen élvezheti az általunk felkínált összes programot, amelyekből, ígérjük, nem lesz hiány. Nem véletlenül adtuk a Kölykök, borjak, fiókák címet rendezvényünknek, hiszen ilyenkor, nyárelőn már valódi gyermekáldás köszönt Szeged állatkertjére. Aki év elejétől nyomon követte a médiumokban, illetve a híreinkben közzétett képeket és információkat az éppen aktuális emlős és madár-kicsinyekről, máris igazolhatja előbbi állításunkat. Valószínűleg mindenki egyetért a híres amatőr természetbúvár,

Gerald Durrell

ama elhíresült költői kérdésével, amely így hangzik: „Ugye, mennyivel másabb egy állat a TV-ben, mint a valóságban?” Persze, hogy így van, hiszen a valóságban egy állat mérete maga a realitás, nem is beszélve arról, hogy háromdimenziós, ráadásul illata, szaga van, sőt (amennyiben megérinthető) általában kellemes tapintása. Érdemes hát eljönni hozzánk gyermeknapon, hiszen a sok gyönyörű állat látványán kívül, többek között olyan, egyszerre több érzékszervere ható különleges élményeket nyújtunk majd, mint egyes „nemszeretem” állatok megérintése, egy állatkölyök nyilvános cumiztatása (a kiléte maradjon a jövő hétig meglepetés), vagy éppen közeli kölyökmustrálgatás a tevéknél. Ezen kívül látogatóink bekapcsolódhatnak majd a Kölyökszámláló, több állomásos családi vetélkedőbe, amelynek résztvevői között értékes nyereményeket sorsolunk ki, sőt a Déli Apró rajzversenyébe, a REGIO Játék Napfénypark játszóházába, és újra találkozhatnak Csop Bandival, a makói Hagymatikum közkedvelt kabala figurájával is.

Havasi mormoták az Alföldön

Furcsa, de vannak olyan ismert európai állatok, amelyek igazi kuriózumnak számítanak hazánkban, sőt, kontinensünk más állatkertjeiben is ritkaságként büszkélkednek velük. Ilyen faj a rozsomák is, amelyet a Szegedi Vadaspark tartott először Magyarországon, de ezen állatok körébe tartozik a legújabb jövevényünk is, a havasi mormota. Utoljára a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az 1960-as években élt ez a rágcsáló, a közelmúltban itthon nem találkozhattak vele a látogatók. Egészen mostanáig, hiszen az Amszterdami Állatkertből négy fiatal egyed érkezett a Vadasparkba, amelyek el is foglalták már a számukra és a – hajdan szintén alpesi - tarvarjak számára épült bemutatót a barna medve ház mellett. Bár félénk állatokról van szó, akik folyamatosan szokják új helyüket, mégis a szerencsés és/vagy türelmes látogatóink már meg is leshetik őket.

havasi_mormota

A havasi mormota (Marmota marmota) a mókusfélék közé tartozó rágcsáló, vagyis a család névadóján kívül az ürgék és a prérikutyák rokona. Dél- és Közép-Európa hegységeiben él, így az Alpokban, valamint a Kárpátokban is megtalálható, akár 3200 magasságig is. Viszonylag nagy méretű, a kifejlett egyedei akár 8 kg súlyúak is lehetnek. Kiterjedt és mélyre hatoló járatrendszereket építenek, amelyekben át is telelnek. Így a Vadasparkban sem lesznek télen láthatók, viszont tavasszal mindig fontos eseményként várhatjuk majd az előbukkanásukat – talán még jósolni is tudunk ebből a várható tavaszi időjárásra (ebben a szomszédjukkal, a barna medvékkel akár versenyre is kelhetnek). A négy fiatal mormotát jelenleg elsősorban az új otthonuk berendezése köti le. Ahogy észrevettük, egyre több időt töltenek az üregeiken kívül, így egyre valószínűbb, hogy találkozhatunk velük az erdei bemutatójukat felkeresve.

Nefret lett a teve neve

Ahogy azt megszokhattuk az utóbbi névadó pályázataink során, ismét sokan ötleteltek azon, vajon mi legyen a kétpúpú tevecsikóhoz legjobban illő név. El is küldték a javaslataikat, összesen 60 név érkezett hozzánk, amelyből végül is a következő nevet választottuk ki: Nefret, amely egyiptomi eredetű és gyönyörűt jelent. Ezúton is gratulálunk

Flick Nikolettnek

, aki végül a névadója lett a tevénknek, jutalma egy állatkertes ajándékcsomag" - áll a vadaspark közleményében.

Havasi mormota érkezett a Szegedi Vadasparkba, miközben a nem régen született tevecsikó megkapta nevét - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=540271

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.