Közélet

„Harc a sarc ellen” újratöltve – Nem adja fel a Tisza Lajos Közéleti Egyesület

„Harc a sarc ellen” újratöltve – Nem adja fel a Tisza Lajos Közéleti Egyesület

2015. május 5., kedd
„Harc a sarc ellen” újratöltve – Nem adja fel a Tisza Lajos Közéleti Egyesület
tiszalajoskozeletiegyesulet

Május 5-én ismét benyújtotta népszavazási kezdeményezését a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, a kérdések maradtak, de korrigálták a Helyi Választási Iroda formai kifogásait.

Ahogy

megírtuk

, helyi népszavazási kezdeményezést indított a Tisza Lajos Közéleti Egyesület Szegeden. „Az a célunk, hogy arra sarkalljuk végre a várost: a bevételi oldalt ne a lakossági sarccal növelje” – nyilatkozta akkor portálunknak

Bartha László

, az egyesület alapítója. A Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője,

Mózes Ervin

az előírásoknak megfelelően öt napon belül elbírálta a kezdeményezést, és

elutasította

azt. A HVI határozatában az olvasható, hogy az aláírásgyűjtő ívek vizsgálata során azt állapították meg, hogy a jogszabályok által nem előírt lakcím rovat szerepel az íveken, viszont az aláírásgyűjtő személy nevét, személyi azonosítóját és aláírását tartalmazó rovat nem. Ezért nem felelnek meg az aláírásgyűjtő ívek Mózes Ervin indoklása szerint a jogszabályoknak. Azt is tartalmazta a határozat, hogy az ellen jogorvoslati kérelmet nem lehet benyújtani. Bartha László, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület alapítója fontosnak nevezte, hogy tartalmi hibát nem talált a Helyi Választási Iroda, és arról is tájékoztatott, hogy a formai hibát kijavították, és ismételten benyújtották az egyesület helyi népszavazási kezdeményezését május ötödikén a választási irodának. Viszonylag hosszú az eljárásrend a helyi népszavazási kezdeményezések estében. Első körben öt napon belül elbírálják, hogy a jogszabályoknak megfelelő-e a kezdeményezés, majd a Helyi Választási Bizottságnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja azt. Amennyiben zöld utat kap a kezdeményezés, az aláírok gyűjtésére 30 nap áll rendelkezésre, míg azok vizsgálatára 45, vagyis viszonylag hosszú folyamatról van szó. Szegeden egyébként 2014 végén módosították a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló rendelet, ennek értelmében a közgyűlésnek akkor kell foglalkoznia az adott kezdeményezéssel, ha a szegedi választásra jogosult lakosság 10%-a aláírja az adott ívet, amennyiben viszont a választók 15%-a támogatja, kötelező a helyi népszavazást kiírni.

A helyi népszavazási kezdeményezés kérdései a következők:

1.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Szeged Megyei Jogú Önkormányzat Közgyűlése által a Szolgáltatókkal kötött szerződésekben meghatározott, jelenleg érvényben lévő közösségi közlekedési díjakat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése minimum 30%-kal csökkentse?

2.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlési rendeletében meghatározott, jelenleg érvényben lévő bérleti díjakat, önkormányzati tulajdonban álló lakások esetében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése minimum 30%-kal csökkentse?

3.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlési rendeletben meghatározott, jelenleg érvényben lévő bérleti díjakat, önkormányzati tulajdonban álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek (üzleti célú helyiségek) esetében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése minimum 30%-kal csökkentse?

4.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlési rendeletében meghatározott, jelenleg érvényben lévő fizető parkolási díjakat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése minimum 30%-kal csökkentse?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.