/

Előrelép Szeged a vérellátásban – átadták a Honvéd téri vérellátó központot + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

verellato_epuletavato32kf

Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között átadták a Szegedi Regionális Vérellátó Központ új Honvéd téri épületét.

Mint arról az alapkőletételkor, 2013 októberében írtunk, az Európai Unió és a magyar kormány által finanszírozott projekt keretében korszerű, a legmodernebb szakmai követelményeknek megfelelő vér- és vérkészítménygyártásra alkalmas központot alakítottak ki, ami a dolgozóknak és a donoroknak egyaránt kedvezőbb feltételeket teremt.

Az átadón Beneda Attila, az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára reményét fejezte ki, hogy az új épület szolgálja majd a betegellátás javulását, illetve növeli a hozzáférési lehetőséget a véradók számára. „A vér az életet jelenti úgy a köznyelvben, mint spirituálisan. Aki vért ad, életet ad, hiszen a fogadó fél számára az életet jelenti a kapott vér. Éppen ezért, ami ezen épület falai között zajlik, túlmutat a orvosi tevékenységen. A mostani időkben, amikor a társadalom szövetei fellazultak, és újjászerveződik a társadalom, kiemelten fontos a társadalmi szerepvállalás. Ez az épület egy jelképe annak az odaadásnak, ami az egész magyar társadalomszerveződés vezérlőelvévé kell, hogy váljon” – mondta a helyettes államtitkár.

verellato_epuletavato30kf

Facskó Andrea, a Szent Györgyi Albert Klinikai Központ intézetvezetője kiemelte, a regionális vérellátás helye és helyzete, szakmai megbízhatósága fajsúlyos kérdés, amely elengedhetetlen fontosságú a központ számára. A terület fejlődésének érzékeltetése okán rámutatott: amikor 1976-ban első önálló épületébe költözött a szegedi vérellátás, évente mintegy 18 ezer egység vért tudtak levenni. Ez a szám mára, az országos vérellátás 2000-ben történt, régiókra való felosztása óta 60-70 ezer egységet jelent a Szegedhez tartozó három megyében, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyeében összesen. „Az a cél, hogy a betegek gyorsabban gyógyuljanak, magas, európai szintű egészségügyi ellátás jellemezze a régiót. Úgy gondolom, mindez a vérellátás szempontjából nem hiányzik a sorból” – fogalmazott az intézetvezető.

„…a história bizonyítja, hogy ha valahol a’ Jó gyökeret vert, ott mindig a’ Szép készítette az utat” – idézte Kazinczy Ferencet beszédében Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója. „A vérellátásban is gyökeret ver a jó, ha ez a szép, új épület készíti az utat” – tette hozzá. Elmondta, az új otthon révén a vérellátás kiemelkedik a kórházi osztály kategóriából, ezáltal előtérbe kerül, jól észlelhetővé válik az itt folyó munka. A háttérszolgáltató szerepe felől a szakmai partnerség felé lépnek egyet. „Szeretnék elérni, hogy rang legyen vérellátóként dolgozni!” – emelte ki a főigazgató. Rámutatott, bár sokszor negatív képet festenek a kórházakban a szolgálatról, egy idei év eleji felmérés bebizonyította, az általa előállított vérkészletek elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre a fellépő igények számához viszonyítva.

verellato_epuletavato15kf

Szekeres Veronika, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ regióigazgató főorvosa a központ 1952 óta íródó történetének bemutatását követően felhívta a figyelmet egy aktuális problémára, amit egy donor vendégkönyvbe jegyzett véleményét idézve tárt a hallgatóság elé. Ebben a Róbert keresztnevet viselő véradó kifejtette, kiváló körülmények között adhatott vért, az azonban zavarja, hogy nem tudott ingyen parkolni a Honvéd téri épület környékén. Szekeres Veronika ennek kapcsán arra kérte a jelenlévő Solymos László várospolitikai alpolgármestert, a város legalább azt tegye lehetővé, hogy a központ igazolást bocsásson ki a véradók számára, akik az azon megjelölt időintervallum erejéig kapjanak díjmentességet a parkolásra.

no images were found

Átadták a Honvéd téri vérellátó központot – európai színvonalú szolgáltatásra számíthatnak a véradók! Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=534706

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 5.

Előző sztori

Már a Parlament is bejárható virtuálisan a Street View segítségével

Következő sztori

„Harc a sarc ellen” újratöltve – Nem adja fel a Tisza Lajos Közéleti Egyesület