Kultúra

Barcsay tárlat a Tornyai János Múzeumban

Barcsay tárlat a Tornyai János Múzeumban

2015. május 11., hétfő
Barcsay tárlat a Tornyai János Múzeumban
Barcsay_erkezes_20150506

Újabb képzőművészeti szenzációval készül Hódmezővásárhely városa: a 20. századi magyar művészet rejtélyes alkotója, Barcsay Jenő a festő, a tanár műveiből nyílik kiállítás május 17-én a Tornyai János Múzeumban. Az elmúlt héten több mint háromszáz Barcsay alkotás érkezett a hódmezővásárhelyi közgyűjteménybe, ahol jelenleg a tárlat rendezése zajlik.

Barcsay Jenő

a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb egyénisége, enigmatikus alakja, akinek saját kortársaira és a következő nemzedékre gyakorolt hatása alapvetően határozta meg a háború utáni magyar művészet arculatát. Az új kutatási eredményeket publikáló és a teljes életművet bemutató hódmezővásárhelyi kiállítás egyrészt tisztelgés a 115 éve született Barcsay Jenő munkássága előtt nem mellesleg éppen hatvan éve nyerte el a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai plakettet, másrészt lehetőséget nyújt az életmű újraértelmezésére. Barcsay hat évtizedet átfogó munkássága során következetesen és tudatosan alakította ki jellegzetes stílusát, amelynek motívumkincse egész életművében mindig a valós környezet látványából fakadt, azonban ezt a primer élményt egyre elvontabb formavilágban, absztrakt festői megoldásokkal dolgozta fel. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum, Barcsay Jenő Gyűjteménye és a Tornyai János Múzeum közös kiállítása május 17-én, vasárnap délben nyílik meg a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.