Bulvár

A változókorral a betegségek kialakulásának kockázata is emelkedik

A változókorral a betegségek kialakulásának kockázata is emelkedik

2015. május 3., vasárnap
A változókorral a betegségek kialakulásának kockázata is emelkedik
menopauza

A szükségesnél kevesebbet foglalkoznak a magyar nők a hormonváltozás okozta kellemetlen tünetekkel, pedig a változókort követően fokozottabb figyelmet igényelnek a csontok és az érrendszer, mint gondolnánk. Sikovanyecz Jánostól megtudtuk, miért szükségesek a gyakori szűrővizsgálatok.

A nők szervezete óriási változáson megy keresztül negyvenes éveik végén és korai ötvenes éveik tájékán: a hormonrendszer változása, valamint a menstruációs ciklus elmaradása kellemetlen tünetekkel jár. „Menopauzáról akkortól beszélünk, amikor a nő életében bekövetkezik az utolsó menstruáció, vagyis már nem jelentkezik vérzés. Az ezt megelőző és követő 1-2 évet nevezzük összefoglalóan változókornak, ami egy igen markáns hormonális változást eredményez, számos egyéb belső szervi kihatással” – tájékoztatott és egyúttal figyelmeztetett is

Sikovanyecz János

szülész-nőgyógyász, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa. A ciklus elmaradásán túl, a klimaxszal járó talán legszembetűnőbb tünetek közé tartozik a hőhullám, az ingadozó kedélyállapot, az álmatlanság, a levertség, a hízékonyság, ugyanakkor nem minden változókorba lépő hölgy esetében fordulnak elő ezek (vagy éppen ezek) a kísérőjelenségek. Ahogyan az sincs kőbe vésve, hogy kinél mikor lépnek fel a hormonváltozással járó jelek. „Általában 48 és 50 éves kor közé tehető ez az időszak, de egyénfüggő. Ha valakinél túl korán következik be a menopauza, az azért veszélyes, mert túl sok időt tölt majd el az illető az úgynevezett posztmenopauzális időszakban. Régen a nők átlagéletkora alacsonyabb volt, viszont napjainkban a változókort követően még évtizedekig aktív életet élnek a hölgyek. Sajnos azonban a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata párhuzamosan megemelkedik, ráadásul ezek jelentik a fő betegségcsoportokat. Kimutatható, hogy a nők esetében, fertilis korban a szív-és érrendszeri betegségek kockázata alacsonyabb, mint a hasonló korú férfiak esetében” – folytatta. Nem elég tehát a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, mint például az évente esedékes rákszűrés, a középkorú nőknek más területeken is figyelniük kell magukra, nem beszélve az egészségesebb életmód alapjainak betartásáról.

sikovanyecz_janos_szs

Testmozgás, zsírban szegény ételek, aktív kikapcsolódás – mind elengedhetetlen részét képezik az egészséges életmódnak, ráadásul a menopauzával járó tünetek enyhítésében is közrejátszanak. Akik például magas vérnyomással élnek számolhatnak vele, hogy a menopauzát követően súlyosbodni fog a betegségük, esetleg más gyógyszereket, megemelt dózisokat kapnak a stabilizálás érdekében. Sikovanyecz János azt is hozzátette, egy körültekintő nőgyógyász figyelme a fentebb említett rizikófaktorokra is kiterjed, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a nők bizalommal forduljanak a szakemberhez, s ne csak a külső tünetekkel szemben vegyék fel a kesztyűt. Fogadják el, hogy beléptek a természetes változókorba és ne feledkezzenek meg a periodikus vizsgálatokról sem. A komolyabb problémák ugyanis megelőzhetők. A Magyar Menopauza Társaság friss közleménye szerint közel egymillió, 48-58 év közötti nő él Magyarországon, akik koruknál fogva érintettek a hormonváltozással járó menopauzában. Bár a változókor minden hölgyet érint, tapasztalataik szerint kevesen fordulnak nőgyógyászhoz, vagy legalább háziorvoshoz. A szegedi női klinikán egyébként évek óta működik egy úgynevezett Változókor ambulancia, ami szervezett kereteket biztosít a nők kivizsgálására.

A szükségesnél kevesebbet foglalkoznak a magyar nők a változókorral - a szakember szerint szükségesek a gyakori szűrővizsgálatok! Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=526000

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.