Közélet

A kihalástól mentik a lápi pócot a Vajdaságban

A kihalástól mentik a lápi pócot a Vajdaságban

2015. május 31., vasárnap
A kihalástól mentik a lápi pócot a Vajdaságban

A Vajdaság egyik leginkább veszélyeztetett halfaját, a lápi pócot (Umbra krameri) igyekeznek menteni Újvidéken. A Szerbiában és Magyarországon is védett hal eszmei értéke 100 ezer forint - írja az MTI.

A szabadkai Pannon RTV híradása szerint a szakemberek mesterséges mocsári medencében szaporítják a lápi pócot, így igyekeznek megmenteni az eltűnéstől. A halfajta alig 100 évvel ezelőtt még jelentős gazdasági tényezőt jelentett, mára azonban - a folyók szabályozása és a lápos, mocsaras területek lecsapolása miatt - a kihalás fenyegeti. A vajdasági tartomány támogatásával 2013-ban kezdődött meg a kiveszettnek hitt lápi póc megmentése és mesterséges szaporítása. Az idei ívási idényben körülbelül 3000 egyedet sikerült kinevelni - magyarázta

Sípos Sándor

, a szerbiai halvédelmi és haltani társaság tagja. A halakat őszre visszaengedik a természetbe - tette hozzá. A lápi póc Kárpát-medencei bennszülött halfaj. A ragadozó hal, kis rovarokkal, lárvákkal, csigákkal és rákfajtákkal táplálkozik, 5-17 centiméteresre nő meg, és extrém körülmények között, például nagyon alacsony oxigéntartalmú vízben is képes megélni. A lápi póc megmentésére Magyarországon és Ausztriában is visszatelepítési program indult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.