Vízilabda: eldőlt a párharc, a Fradi játszhat elődöntőt + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged_ftc39_gs

Az első félidőben nem működött a Tiszavirág Szeged Diapolo támadójátéka a remekül védekező Ferencváros ellen, a fővárosiak pedig nem engedték ki előnyüket kezeik közül, és a második meccset is megnyerve jutottak az elődöntőbe.

Győzelmi kényszerben ugorhatott medencébe kedden este a Tiszavirág Szeged Diapolo, hiszen a negyeddöntő első meccsén vereséget szenvedett a Népligetben a Ferencvárostól, így a két győzelemig tartó párharcban előnyről várhatta a fővárosi csapat a második mérkőzést.

Egy perces gyászszünettel kezdődött a mérkőzés a Ferencváros vízilabda szakosztályának vezetője, Ambrus Tamás, és a ma, életének 71. életévében elhunyt, olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok Konrád Ferenc emlékére.

Varga II Zsolt emberelőnyből szerezte a meccs első gólját, ezt követően azonban gyorsan fordított a Ferencváros, a negyedik percben már a vendégeknél volt az előny. (1-2) A folytatásban remekül védekezett a Fradi, nagyon jól zártak a zöld-fehérek, alig volt helye a Tiszavirágnak lőni, ha pedig sikerült, akkor Gárdonyi állta útját a labdának. Emberelőnyből sem tudtak betalálni Kunacék, ellenben a Fradi Kolozsi révén már kettővel vezetett, és kétgólos előnyről várhatta a második negyedet. A második nyolc perc alatt sem változott a Ferencváros védekezése, igaz, támadásban több pontatlanságot is elkövetett Varga Péter együttese, gólt pedig csak a Fradi szerzett, így a nagyszünetre 5-1-re vezetett a fővárosi csapat.

Nehéz dolga volt a folytatásban a Szegednek, de Kiss Csabáék a Népligetben is fel tudtak állni többgólos hátrányból, és most is nagyot küzdöttek a félidő után. Meixner remek védéseivel tartotta a csapatban a lelket, de Marnitz ötméteresénél ő is tehetetlen volt, és már öt góllal vezetett a Fradi. (1-6) Tizennyolc perces (!) gólcsendet tört meg Manhercz Krisztián, majd emberelőnyből ugyan visszaállította az ötgólos különbséget a vendég csapat, de ezt követően minden erejét összeszedte a Tiszavirág, és egy utolsó, nagy rohamra indult. Kunac és Seman találataival már zárkózott a szegedi csapat, majd Manhercz Krisztián kettőre csökkenthette volna a Fradi előnyét, de kihagyta az ötméterest, így háromgólos különbségről kellett visszakapaszkodnia a záró negyedben a Tiszavirág Szeged Diapolónak. Kiss Csaba értékesített egy büntetőt, és volt labdánk a 6-7-hez is, de Ernyey centerben vívott harca eredményesnek bizonyult, mert egy másodperccel a támadóidő lejárta előtt kilőtte az alsó sarkot messziről, így újra hárommal vezetett a Ferencváros. (5-8) Feszült mérkőzést játszott a két csapat, ahol rengeteg volt a kiállítás, két perccel a vége előtt pedig újabb esélyt kapott a Tiszavirág, de a sokadik emberelőnyt is kihasználatlanul hagyták Kiss Csabáék, így Nyéki ötöse azonban eldöntötte a találkozót, hiszen alig két perccel a vége előtt újra hárommal vezetett a Fradi. (6-9) Innentől fellazult mindkét csapat védekezése, és sorban potyogtak a gólok, de arra már nem volt idő, hogy legalább ikszre hozza a meccset a Szeged, így a Fradi a második meccset is megnyerte, ezzel pedig bejutott az elődöntőbe, ahol majd a Szolnokkal találkozik.

A Tiszavirág Szeged Diapolonak nem volt ellenszere a mai Ferencváros védekezése ellen, több emberelőnyös helyzetet is elpuskázott, így a fővárosiak a második meccset is megnyerték, és bejutottak az elődöntőbe, míg a szegediek majd az ötödik helyért játszhatnak az Eger-Honvéd negyeddöntő vesztesével.

Férfi vízilabda OB I, negyeddöntő, visszavágó

Tiszavirág Szeged Diapolo – FTC Waterpolo 8 – 10 (1-3,0-2,3-2,4-3)
Szeged, újszegedi sportuszoda, 300 néző. Vezeti: Petik András, Molnár Péter.
Szeged: MEIXNER, Molnár (kapusok), Sánta, Zsigri, Török A., Palotás, KISS CS. 2/1, Seman 1, VARGA II ZS. 2, Manhercz K. 1, MANHERCZ Á. 1, Kunac 1, Imnashvili, Chilkó. Vezetőedző: Varga Péter.
FTC: GÁRDONYI, Vogel (kapusok), Avramovic, Csapó 1, Katonás, NYÉKI 1/1, ERNYEY 2, Roach 1, Regős 1, SWIFT 1, Jansik 1, Paján, Marnitz 1/1, Kolozsi 1. Vezetőedző: Varga Zsolt.
Emberelőny: 17/5. ill. 2/11.
Ötméteres: 2/1 ill. 2/2.
Kipontozódott: Sánta (18′) ill. Csapó (26′), Katonás (28′), Jansik (32′), Roach (32′)

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0, a FTC javára

Varga Péter: “Az első két negyedben elengedtük a Ferencvárost, a második félidőben hatalmasat küzdve próbáltunk felzárkózni. Csapatom valamennyi tagját csak dicsérni tudom a tavaszi teljesítményéért.”

Varga Zsolt: “Az első két negyedben szerzett tetemes előnyünket sikerült megőriznünk. Úgy érzem, összességében megérdemelten jutottunk az elődöntőbe.”

no images were found

Online közvetítésünk

IV. negyed 8-10

32′ Nem úsztunk vissza Ernyeyvel, akinek nem volt nehéz dolga ziccerben, 7-10. Még egy kiállítás a Fraditól, Jansik is kipontozódik, Manhercz Ádám szépít, de ez már sajnos nem oszt-nem szoros a végét illetően, 8-10. Ez a vége, a Fradi nyerni tud az újszegedi sportuszodában, így a Ferencváros 2-0-al nyeri a párharcot, és bejutott a bajnoki elődöntőbe.

32′Páran már elindulnak haza, a Fradi győzelme és továbbjutása már nem forog kockán. Kiss Csaba még lő egy pazar gólt Gárdonyi kapujába bő fél perccel a vége előtt, 7-9.

31′ Kiállítás, Marnitzot küldik ki, majd megint jó a Fradi védekezése, nem tudjuk kihasználni ezt az emberfórt sem. Kontrát fújnak most, de Manhercz Krisztián lövése a felső léc felett suhan el, ezzel valószínűleg eldőlt…

31′Kiállítás tőlünk, nagyot harcolt Varga II Zsolt és Jansik, ez mondjuk kicsit érdekes volt, hiszen legalább ugyanazt csinálták mindketten, azonban ötméterest kap a Fradi: Nyéki lövi, ellövi Meixner mellett, 6-9. Most nem szeretik a játékvezetőket a szurkolók.

no images were found

30′Varga II Zsolt lövése a blokkban hal el elsőre, de másodjára már nem hibázik, és kilövi a bal alsót, 6-8! Gyerünk, védekezz!

30′Kiállítás a Fradiból, Jansiknál a hiba, ki is kéri idejét Varga Péter, kulcsfontosságú támadás következik.

29′ Nem tudunk azonban közelebb férkőzni, megint egy technikai hiba támadásban. Gól, Ernyey az utolsó pillanatban lövi el a labdát, és lövése a jobb alsóba vágódik, 5-8.

28′MEIXNER! Egy nagyon fontos védést mutat be a kapus, Most jól védekezünk mi is, nem tud lőni a Fradi, majd páros kiállítás, Kiss Csaba és Katonás a kiállított, utóbbi ki is pontozódott.

27′MEGVAN A LABDA! Bravó, Varga II Zsolt csent labdát, roppant fontos volt! Nem tudunk azonban lőni a támadóidő alatt.

27′ Elveszítjük azonban a labdát, Chilkó pedig megakadályozza a gyors kontrát egy kiállításért cserébe, időt kér a Fradi.

no images were found

26′Majdnem lejárt a Fradi támadóideje, a távoli lövés azonban a felső lécről vágódik le, szerencsénk is volt most egy picit, jöhetünk az egyért!

26′ Sőt, ÖTMÉTERES! KISS CSABA pedig gólra váltja, nagy erővel lő a felső léc alá, 5-7!

26′Katonás ejtését blokkoljuk, majd a megúszó Manhercz Krisztiánt nyomják le a víz alá, kiállítás!

25′ Gyorsan elveszítjük azonban a labdát, majd a bal sarokban lévő Katona lövését tolja ki bravúrral Meixner. Jansik a felső lécre ejt, majd a kipattanót Swift csavarja kapura, de Meixner ezt is fogja, azonban maradhat a labda a Fradinál egy fault után.

25′ A ráúszást megnyerjük, támadhatunk a kétgólos különbségért!

III. negyed 4-7

24′Katonás fölé lő az utolsó vendég akcióból, majd Meixner még megpróbálja a dudaszó előtt a túlsó kapuba lőni a labdát, csak kicsit téved, de a kapu fölött megy el a labda. Három góllal vezet a Fradi a záró negyed előtt.

23′ ÖTMÉTERES! Avramovic hibája után lőhetünk büntetőt, Manhercz Krisztián azonban kihagyja! Elképesztő, ez fordulópont lehet, hiszen két gólra feljöhettünk volna, de szerencsére a Fradi eladja a labdát, másodjára pedig már nem fújják be, amikor Semant eltüntetik középen.

23′ Gyerünk, védekezz! Kiállítás Kunacnál, a bejátszást pedig Swift a kapu torkából a felső lécre lövi!

no images were found

22′GÓÓÓL! 4-7! Ahogy megbeszélték a parton, Semanra játszották a figurát, aki be is pöccintette középről, 4-7!

22′ Kontra ismét, feljöhetünk három gólra. Emberelőnybe kerülünk, Avramovicot küldik ki, rögtön időt is kér Varga Péter.

22′ Imnashvili remek passzát Kunac pöcköli be a hosszú oldalon, 3-7! Varga Péter közben teljesen jogosan reklamál egy kiállítást, elég egyértelmű volt a fault Semannal szemben, de nem volt ítélet.

21′ Csapó gyorsan gólra is váltja az emberelőnyt kintről, erre nem érhetett oda Meixner, 2-7. “Harcoljatok!” – jön a buzdítás a szurkolóktól, és a folytatásban valóban erre lesz szükség.

21′Kontra a kapunk előtt, zárkózhatunk tovább. Manhercz Krisztián ellövi megint, de a blokk beleér, majd ki is állítják Manhercz Krisztiánt.

20′Újabb fór, Roach második hibája. GÓL! Megtörik a szegedi gólcsend, Manhercz Krisztián lő a felső léc alá, 2-6.

19′Elsőre blokkoljuk Regős lövését, majd a lecsorgót Manhercz Ádám szedi össze, majd az ő lövése is a kapu mellé megy, igaz, Gárdonyi kisebb segítségével. Regős csavarját védi Meixner a túloldalon.

18′Megint eladott labda Kunactól, simán lehúzzák passzát, ráadásul kiállítás tőlünk, Sántának ez a harmadik hibája, így ő már vissza sem jöhet, időt kér a Fradi.

no images were found

18′ Ötméteres a Fradinak Sánta faultja után: Marnizt lövi, bebombázza a jobb felsőbe, 1-6.

17′Megszerezzük a labdát a sarokban, gyerünk! Kiállítás, Katonásé a kiállítás, de a bejátszás megint rossz, a Fradi védekezése továbbra elképesztően jó, gyakorlatilag helyzetbe sem tudunk kerülni emberelőnyben sem.

17′ A folytatásban több kell a Tiszavirágtól, különben a Fradi megnyerni a párharcot. A ráúszást ezúttal a Fradi nyerte.

II. negyed 1-5

16′ Szerencsére most ebből az akcióból nincs gól a vendégektől, csak eladott labda. Kiállítás, Csapót küldik ki, Török András vízen úsztatott lövése azonban elsuhan a hosszú alsó mellett, ez a negyed vége, 5-1-re vezet a nagyszünetben a Fradi, a szegediek sok technikai hibával játszanak, ráadásul az emberelőnyöket sem tudja ma kihasználni Varga Péter együttese.

15′Kontra a Seman-Kolozsi párharc után, jöhet a Fradi. Chilkó megszerzi a labdát, bravó! Seman passza nem talál embert, ott nem volt társ, megint támadhat a Fradi.

no images were found

14′Kiállítás nálunk is, Török Andrásnál a hiba. Gól, ez így nagyon nehéz lesz, hiszen a Fradi remekül él az emberelőnyeivel, míg mi nem tudjuk ezeket kihasználni, Jansik volt üresen a jobb oldalon, és a rövidbe lőtt, 1-5.

13′ Manhercz Krisztián bejátszása rövid, megszerzi a labdát a Fradi. Kontra, ketten is megúsznak, de végül nincs indítás. Megint rövid a bejátszás, de ismét emberelőnybe kerülünk: Varga II Zsolt lövése sem talál utat a kapuba, időt kér a Fradi.

12′Öt másodpercig kettős emberelőnyben leszünk Roach kiállítása után is, de ebből sem tudunk gólt szerezni, így nagyon nehéz lesz. Roach megúszik, szerencsére Manhercz Ádám szereli, és kiharcol egy kontrát.

12′ Avramovic elhajol, majd lő, de Meixner visszanyúl, és bravúrral véd! Kiállítás, Marnitz második hibája, rögtön időt is kér Varga Péter, ebből gólt kell most szereznünk!

12′ A népligeti meccsen is visszajött háromgólos hátrányból a Szeged, most is ez a feladat áll előtte. Nincs azonban gól ebből a támadásból sem, egyelőre a Fradi kiválóan védekezik.

no images were found

11′Kiállítás, Semannál a hiba. Gól… egyelőre ez a különbség, mi kihagytunk két emberelőnyt is, ők az elsőt rögtön gólra váltották, Swift dobta be középről, 1-4.

10′MEIXNER! Egy újabb védés a kapustól! Seman bejátszása túlságosan hosszú, már-már lecsúszott kapuralövés, be is gyűjti Gárdonyi a labdát.

9′Kiállítás, Kolozsit küldik ki a bírók. Manhercz Krisztián a kezek között próbálta ellőni, de éppen fogta azt a kicsi “rést” Gárdonyi. Újabb kiállítás, Roach úszik most ki, majd Chilkó lövése a felső lécről vágódik le, de nem a képzeletbeli gólvonal mögé.

9′A második ráúszást is megnyerjük, gyerünk, kell a gól!

I. negyed 1-3

8′Emberelőnyben a Fradi, de Paján mellélövi, ezt most kivédekezzük, így kell a továbbiakban is. Kiss Csaba ereszt meg egy nagy bombát, de Gárdonyi védi a középre tartó lövést, ez a negyed záró momentuma. Bár megszerezte a vezetést a Szeged, utána azonban csak a Fradi szerzett gólt, így 3-1-re vezet nyolc perc után.

7′ Manhercz Krisztián felső sarokba tartó lövését a kapufa segítségével védi Gárdonyi. Kunac lövése megpattan egy kézen, de már elveszik a bírók, és időt kér a Fradi, hiszen a háromgólos vezetésért támadhatnak most a fővárosiak.

no images were found

6′ Egyelőre nagyon zártan védekezik a Fradi, nem tudtunk élni emberelőnyünkkel sem, blokkolták lövésünket. Roach ejt finoman, de mellé megy, majd hiába mutatják Meixnernek, hogy indítsa a megúszó Kiss Csabát, nem érkezik a passz.

6′Kiállítás, Marniczot küldik ki, rögtön időt is kér Varga Péter.

5′Elveszítjük ismét a labdát támadásban, bár jól kezdtünk, de most kicsit visszaestünk. Sőt, újabb gól, Kolozsi pattintja a vízre, máris kettővel vezetnek a vendégek, 1-3.

4′Nem jó Kunac bejátszása, indulhatnak a vendégek. Kolozsi lövi el távolról, de Meixner ujjheggyel kitolja a felső sarok elöl, a sarokból jöhet a Fradi. Kiállítás, emberhátrányban vagyunk most Manhercz Krisztián kiállítását követően, elsőre Jansik kezéből kicsúszik a labda, majd Regős középen át tudja venni, és a kapu közepébe bombáz, 1-2.

3′Gyorsan egyenlítenek a vendégek, Roach emelkedik ki, és lövi ki a jobb felsőt, 1-1.

no images were found

2′ Meixner védéssel nyit, az első kapuralövésből tehát nincs gól a meccsen. Kiállítás, emberelőnybe kerülünk, Csapónál a hiba. GÓL! Varga II Zsolt a rövid felsőbe varrja a labdát, 1-0!

2′ Lejár a Fradi támadóideje lövés nélkül, jól védekeztünk. Bár Manhercz Ádám bepöccinti a bejátszást, de már faultot láttak középen.

1′Az első ráúszást Manhercz Krisztián nyerte, zöld sapkában a vendég Ferencváros, a Szeged pedig fehérben. Az első támadás végén nem tudunk lőni.

18:07 – Szépen megtelt a sátor, zajlik a bemutatás. A szegediek keretéből nincs hiányzó, mindenkire számíthat ma Varga Péter.

17:57 – Köszöntjük olvasóinkat, mi már a helyszínen vagyunk, a csapatok már melegítik saját kapusaikat. Sorsdöntő meccs lesz a mai, a Tiszavirág Szeged Diapolónak nyernie kell a Fradi ellen, különben nem jut be az elődöntőbe.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Két szoros alapszakaszbeli meccset követően a rájátszásban is roppant kiélezett csatát vívott a két együttes a Népligetben rendezett első mérkőzésen, amelyen a Ferencváros végül egy góllal nyerni tudott, és így 1-0-ra vezet a két győzelemig tartó párharcban. Kiss Csabáék ugyanakkor mindenképpen a harmadik mérkőzésre hagynák a döntést, hogy ki játszhat majd az elődöntőben, ehhez azonban az újszegedi sportuszodában, ahol legutóbb 8-8-s döntetlent játszott a két csapat, mindenképpen le kell győzniük kedden este a Ferencvárost. Amennyiben döntetlenre végződne a 4×8 perc, akkor öt-öt büntetővel döntik el, hogy ki nyeri a kedd esti találkozót, ha pedig az ötméteresek után is egyenlő, akkor addig lőnek, amíg valaki nem hibázik, és a másik fél pedig értékesíti az ötméterest. Szikrázóan kemény, éles csatára van tehát kilátás kedden este az újszegedi sportuszodában, amelyen csak a győzelem lebeg célként Varga Péter együttese szeme előtt.

PÓLÓFANOK! 18.15-től a Fradival csapnak össze a szegedi legények, mi pedig ÉLŐben közvetítjük a mérkőzést ITT: http://szegedma.hu/?p=529747Tartsatok velünk, hajrá Szeged!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 21.

Előző sztori

Novák Katalin: több gyermek ehet naponta háromszor térítésmentesen

Következő sztori

Elhunyt Konrád Ferenc olimpiai bajnok vízilabdázó