Közélet

Trócsányi László: Nincs jogásztúlképzés!

Trócsányi László: Nincs jogásztúlképzés!

2015. április 13., hétfő
Trócsányi László: Nincs jogásztúlképzés!
jogikar_sajttaj04_gs (1)

Felül kell vizsgálni, hogy mennyi jogászra van szükség Magyarországon, ez is része a jogászképzés színvonalának megerősítésének – jelentette ki Trócsányi László a Jogász Dékáni Kollégium szegedi ülésén. Az igazságügyi miniszter elmondta, jelenleg nincs jogásztúlképzés, a kormány számára májusra készíti el a szaktárca átfogó helyzetértékelését.

„Magyarország versenyképessége szempontjából sem közömbös, hogy milyen szakemberek, jogászok dolgoznak az országban. A jogi karokon folyó munka meghatározza később azt, hogy milyen színvonalú bírák, ügyészek és ügyvédek fognak dolgozni. Meg kell erősíteni a jogászképzés színvonalát” – hangsúlyozta

Trócsányi László

igazságügyi miniszter a Jogász Dékáni Kollégium szegedi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta, a rendszerváltáskor 3, majd 4 helyen folyt jogászképzés, míg jelenleg 8 helyen várják a hallgatókat. Trócsányi László igazságügyi miniszter elmondta, tartalmilag is jelentősen megváltozott a képzés, hiszen új jogterületek jelentek meg, ehhez igazították a képzés tematikáját, és ez is indokolja azt, hogy 25 évvel a rendszerváltás után a hazai jogászképzésről egy átfogó értékelést készítsen az Igazságügyi Minisztérium a kormány számára. A miniszter kijelentette: a színvonal megerősítéséhez szüksége megvizsgálni, hogy mennyi jogászra van szükség.

jogikar_sajttaj05_gs

A képzés finanszírozásának átalakítása révén csak a legkiválóbbak kapnak állami támogatást jogi tanulmányaikhoz, de a miniszter hangsúlyozta azt is, hogy pusztán anyagi okok miatt nem zárulhatnak be az egyetem kapui senki előtt. Az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy csökkent a jogászhallgatók száma, és a Jogász Dékáni Kollégium álláspontját ismertetve Trócsányi kijelentette: „nincs jogásztúlképzés”. Úgy értékelték, hogy a három fővárosi mellett az öt vidéki képzőhelyre is szükség van, ez utóbbiaknál figyelembe kell venni a vidék népességmegtartó szerepét is. „Kormányzati törekvés az is, hogy a vidéki egyetemek is megállják a helyüket a nemzetközi versenyben. Ennek jegyében az Igazságügyi Minisztérium előterjesztése javaslatokat fog tartalmazni arra nézve, hogy miként nézzen ki 2015 után a magyarországi jogászképzés” – tette hozzá a miniszer. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a jogi karok együttműködéséről, illetve a jogászképzés esetleges átalakítási irányairól tanácskoztak a Jogász Dékáni Kollégium ülésén, mely után

Handó Tünde

, az OBH elnöke is a képzés minőségének fontosságát hangsúlyozta. „Hazánkban a bírósági szervezetben 11 ezren dolgoznak, közülük mintegy 4500-an jogász végzettségűek, ezért is lényeges, hogy milyen a képzés” – jelentette ki. Handó Tünde hozzátette, megújítják a bírósági fogalmazóképzést, illetve az egyetemek és a bíróságok közötti kapcsolatot együttműködési megállapodásokkal, melyben jeleskedik a Szegedi Tudományegyetem és a szegedi bíróságok. „Húsz törvényszék és 5 ítélőtábla fogadhatja a jogászokat, mely nem csupán a hallgatókkal való foglalkozást jelenti, hanem a tudományos munkának is jelentős színtere” – fogalmazott.

jogikar_sajttaj02_gs

Hajdú József

, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja a képzés minőségének javítása kapcsán a gyakorlatorientált oktatás fontosságát hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a nemzetközi piacot sem szabad figyelmen kívül hagyni a jogászképzés kapcsán, ugyanis ingyenes vagy alacsony tandíj mellett hirdetnek meg szakokat, vagyis a jogi szakma nemzetközi szinten sokkal átjárhatóbb, mint azt egyesek gondolják. „A jogászok a társadalom üzemmérnökei” – jegyezte meg hozzátéve, univerzális diplomájukkal az élet számos területén el tudnak helyezkedni.

A jogászképzés színvonalának fejlesztésére hívta fel a figyelmet Szegeden Trócsányi László! Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.