Közélet

Trócsányi Szegeden: Az államok jóindulatán múlik a kisebbségvédelmi ajánlások sorsa

Trócsányi Szegeden: Az államok jóindulatán múlik a kisebbségvédelmi ajánlások sorsa

2015. április 30., csütörtök
Trócsányi Szegeden: Az államok jóindulatán múlik a kisebbségvédelmi ajánlások sorsa

Alapvetően az államok jóindulatán múlik miként hajtják végre a kisebbségvédelemre vonatkozó egyezményekben rögzített ajánlásokat – közölte Trócsányi László igazságügy-miniszter csütörtökön Szegeden.

A kisebbségvédelemre vonatkozó egyezmények - mint a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája vagy a Nemzeti kisebbségek védelmének európai keretegyezménye - inkább program jellegű normának tekinthetők, nem tartalmazhatnak kikényszeríthető, kemény előírásokat - mondta a politikus a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) indult, valamennyi hallgató által választható nemzetpolitikai képzéshez kapcsolódó konferencián. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elé nagyon kevés kisebbségjogi ügy kerül, és a bíróság ítélkezési gyakorlatában sincs kialakult kisebbségvédelmi kánon - tette hozzá. Az Európai Unió a koppenhágai kritériumokban csatlakozási feltételként írja elő a kisebbségi jogok tiszteletben tartását, és a Lisszaboni Szerződésben is szerepel a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme - ismertette az egyetemi tanár.

Trócsányi László

úgy fogalmazott, Magyarország érdeke az lenne, hogy "kemény jog" jöjjön létre, amelyet az államok kötelesek betartani. Ehhez a tagállamok közötti párbeszédre van szükség, de a politika is szerepet játszhat abban, hogy a jog megvalósuljon. A rendszerváltozás után valamennyi politikai párt egyetértett abban, hogy a határon túli magyar kisebbséggel való foglalkozás kötelezettsége Magyarországnak. Már a módosított alkotmányba is bekerült az, hogy Magyarország felelősséget érez a külhoni magyarság iránt, az Alaptörvényben pedig már aktívabb magatartás jelenik meg azzal, hogy a "felelősséget visel" fordulat szerepel - közölte a politikus. A miniszter azt mondta: a kormány nagyfokú aggodalommal tekint a szomszédos országokban zajló negatív eseményekre - mint amilyen például a Székely Mikó Kollégium ügye -, amelyek szimbolikus jelentőséggel bírnak az erdélyi magyarság számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.