Közélet

Több mint hatmilliárd font vesztesége volt tavaly a Tescónak

Több mint hatmilliárd font vesztesége volt tavaly a Tescónak

2015. április 22., szerda
Több mint hatmilliárd font vesztesége volt tavaly a Tescónak
tesco_gs

A vártnál sokkal nagyobb, 6,38 milliárd fontos (csaknem 2700 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett elmúlt pénzügyi évéről szerdán a Tesco. Az előzetes elemzői várakozások 4-5 milliárd font közötti veszteséget valószínűsítettek a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat 2014-2015-ös pénzügyi évére.

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) szerda reggel közzétett beszámoló a Tesco évszázados történetének eddigi legrosszabb éves eredményét mutatja, és a modern brit gazdaságtörténetben is az egyik legnagyobb éves vállalati veszteség. Egy évvel korábban a Tesco még 2,26 milliárd font éves adózás előtti nyereséget ért el. Az egyszeri tételeket kiszűrő közvetlen, alapszintű adózás előtti eredmény tavaly 961 millió font volt, ám a cég jóval több mint 6 milliárd font értékleírásra kényszerült elsősorban ingatlanportfoliójában. Közép- és kelet-európai piacai közül Magyarországon és Csehországban a vállalat az átlagnál jobban teljesített: magyarországi forgalma azonos eladótérre számolva 2,1 százalékkal, csehországi bevételei 3,2 százalékkal nőttek a februárban véget ért pénzügyi évben. Lengyelországban és Szlovákiában 1,4, illetve 2,8 százalékkal visszaesett a Tesco forgalma tavaly. A Tesco néhány hónapja munkába állt új vezérigazgatója,

Dave Lewis

a szerdai beszámolóban elismerte, hogy a cégnek "nagyon nehéz éve" volt, de közölte, hogy már megkezdődött az "újjáépítés". Lewis már tavaly teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég első lépésként bezárta 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését. A Tesco - amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal - valóban rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított pénzügyi évet hagyott maga mögött. A cég október 23-án jelentette be, hogy előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit 263 millió fonttal (110 milliárd forinttal) becsülte túl. Ez ráadásul felfelé korrigált adat, amikor ugyanis a téves eredményszámítás gyanúja a tavalyi nyár végén először felmerült, még 250 millió fontos túlbecslésről volt szó. A Tesco szeptember végén indított átfogó vizsgálatot a Deloitte könyvvizsgáló cég bevonásával annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecslést. Október végén a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) bűnügyi eljárás indított a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.