Közélet

Martin Schulz Szegeden: Közösen győzünk, vagy egyenként elbukunk + FOTÓK

Martin Schulz Szegeden: Közösen győzünk, vagy egyenként elbukunk + FOTÓK

2015. április 13., hétfő
Martin Schulz Szegeden: Közösen győzünk, vagy egyenként elbukunk + FOTÓK
martin_schulz_szegeden11_gs

A démonok, melyeket hetven éve legyőztünk, ismét éledeznek, közösen kell felvennünk a harcot a rasszizmus és a szélsőséges nézetek ellen - mondta Martin Schulz Szegeden. Az Európai Parlament elnöke szerint euroszkeptikus gondolkodással nem válhatunk egyenrangú partnerré a nagyhatalmakkal, együtt erősek, külön-külön azonban kiszolgáltatottak az EU tagországai. Botka László erősen kritizálta az ország kijelölt irányvonalát, Szegedet ugyanakkor a tolerancia földjének nevezte.

18.45

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője szomorúnak nevezte, hogy a Kossuth téren senki sem fogadta a kormányból hivatalosan az EP-képviselőt. Elmondása szerint Szeged bizonyíthatott, hogy nem csak ilyen emberek lakják az országot. "Martin Schulzot Tóbiás József kérte fel, hogy magyarországi látogatásakor jöjjön Szegedre. Jól tette, hogy nem szállt gépre Kövér László és Orbán Viktor után" - mondta el. Szavait követően a város vezetésével karöltve Schulz egy sétát tett a belvárosban, megtekintve néhágy EU-s pénzből finanszírozott fejlesztést.

Épít-e stadiont a háza mellé Schulz?

18.35 Az EP-elnök beszédét követően kérdések következtek. Egy felszólaló arra volt kíváncsi, hogy mit tehetnek a fiatalok a korosztályukban egyre népszerűbbé váló, szélsőséges eszmék ellen? Martin Schulz szerint sok tagországban gondot jelent az, hogy az államnak mindenre van pénze, csak a fiatalokra nincsen, így ők jogosan veszítették el bizalmukat az állam felé. Mivel a fiatalabb generáció sokszor nehezen érti meg magát az idősebbel, így elsősorban a fiataloknak kell aktivizálniuk magukat, hiszen övék a jövő. Egy másik kérdés az EU legnagyobb problémáira vonatkozott: ezeket a szélsőségek megerősödésében, a széthúzásban és a munkanélküliségben látja az EP-elnök. Meglehetősen komolytalan kérdésre is futotta a kevés időből, melyet Schulz a hallgatóságra tartogatott: Szénási Róbert arra volt kíváncsi, hogy az EP-elnök is építene-e stadiont a háza mellé, ahogy azt Orbán Viktor tette. Meglepettségét követően úgy válaszolt: Nem lakik messze egy stadiontól, és van egy barátja, akinek a háza közvetlenül egy stadion mellett van. Ő mindig panaszkodik, hogy a részeg szurkolók odahánynak a házuk udvara mellé.

Gyermekeink egy elveszett generációvá válhatnak

18.25 Schulz szerint a szélsőséges nézetek mindig a válság időszakában erősödnek meg, a radikalizmus és rasszizmus leküzdésének egyik fegyvere lehet így a munkanélküliség visszaszorítása is. Ijesztő számokkal igazolta mondandóját: az Európai Unió országaiban 27 millió ember munkanélküli, a 15-24 évesek között minden negyediknek nincs munkahelye. Vannak oylan országok az EU-ban akik között 50%-os a munkanélküliség. Fennáll a veszély, hogy itt a gyermekeink egy elveszett generációhoz tartoznak majd - hangsúlyozta. Ennek leküzdéséért az unió szakemberei egy befektetési terv kidolgozásán fáradoznak, melynek célja, hogy mindenki számára jólétet hozzon, ne csak néhányaknak gazdagságot. Legfontosabbnak a tudásba való befektetést mondta az EP-elnök, hogy Európa-szerte olyan kiváló egyetemek jöhessenek létre, mint a szegedi. "Európába létrehoztunk egy olyan társadalmat, melynek kiindulópontja az ember. Ha a társadalom védi az ember jogait, de megköveteli azt is, hogy járuljon hozzá a közösséghez, akkor sikerülhet. Legyünk egyenjogúak, a kölcsönös tisztelet társadalma. Ez az a társadalom, amelyet gyermekeimnek is kívánok" - zárta szavait az Európai Parlament elnöke.

Ismét félnie kell a zsidóságnak?

18.20 Martin Schulz elmondta: a város zsinagógájában járva maga is elhelyezett egy követ, máig szégyenletesnek és sokkolónak tartja ugyanis, hogy többek között a Magyarországon élő zsidókat is az ő nemzete zárta gettóba és pusztította el. "Annál fájdalmasabb számomra ma, hogyha 70 évvel a világháború után a zsidóknak fel kell tenni a kérdést: félni kell, ha zsidó iskolába, zsidó temetőbe megyünk? Fájdalmas, ha az Európai Parlamentben is vannak olyanok, akik tagadják a holokauszt bizonyított tényét, kétségbe vonják az elveszett életeket" - hangsúlyozta. Az EP-elnök szerint félelmetes, hogy 70 évvel a háború után a hitleri ideológia propagandistái az utcákra vonulnak, és olcsó szólamokkal uszítanak a kisebbségek ellen a szavazatokért. "Ha az Európai Parlamentben is olyan képviselők vannak, akik a tömeggyilkosok ideológiáját védik, az szégyen. Nem hihetik azt az agitátorok, hogy ott a tömeg mögöttük. Fel kell lépnünk az uszítás, gyűlölet ellen" - emelte ki Martin Schulz. Beszédében az angol filozófus, Edmond Burke szavait idézte: a gonosz győzelméhez elég az, ha a jók tétlenül maradnak. "Közös kötelességünk, hogy fellépjünk a rasszizmus minden formája ellen" - emelte ki.

Nem szuperállamra, hanem erős régiókra van szükség

18.15 "A renacionalizáció dicshimnuszát zengő populisták a gyermekeink jövőjét játsszák el. Vagy minden ország külön veszít, vagy európaiként közösen fogunk győzni. Ma a régi démonok - melyről azt hittük már elkergettük - újra ránk vicsorognak. A párizsi terrorcselekmények barbár támadások voltak a szabadságunk ellen. Most a félelem ellen kell zárnunk sorainkat, a növekvő bizalmatlanság ellen felvenni a harcot" - hangsúlyozta Martin Schulz. 18.10 Nem európai szuperállamra, hanem erős régiókra van szükség az Európai Parlament elnöke szerint. Egyik ország sem képes egyedül megoldani a modern kor problémáit: a globális klímaváltozás, bevándorlás kérdését erős és legitim európai intézményekkel lehet kezelni. Az EP-elnök kiemelte: 2050-re Európa körülbelül 5%-át adja majd a világ népességének, Kína önmagában közel háromszor akkora lakossággal bír, mint egész Európa. "Ki gondolhatná, hogy jobban járnánk, ha tagállamaink külön szállnak síkba jogaikért? Az USA, India vagy Kína nem fog egyenrangú partnerként tárgyalni egy-egy országgal. Más hatalmak, érdekcsoportok játékszerévé válunk, ha az országok nem fognak össze. Ez nem egy elméleti vita, arról van szó, hogyan kívánjuk megvédeni a társadalmunkat, fenntartani sokszínűségünket a 21. században – csakis közösen" - emelte ki az EP-elnök.

Értékalapú közösség

18.05 Az elnök szerint rengeteget fejlődött az európai közösség az utóbbi évtizedek alatt. "Közösen sokat értünk el: két világháborút követően sikerült egyfajta immunrendszert kiépítenünk az országok között. Olyan területek, melyek földig voltak rombolva a háború után, a kontinens egyesítése óta élénk gazdasági gócponttá nőtték ki magukat. A népek lerázták magukról a diktatúrát, és demokráciát építettek ki. Közösen mindannyian demokráciában, békében, szolidaritásban élhetünk együtt. Európa egy értékalapú közösséggé vált" - hangsúlyozta. Fel kell tenni azonban magunknak a kérdést: mindazt, amit elértünk, nem gondoljuk-e, hogy túlságosan természetes és ezért nem tudjuk értékelni - folytatta az EP-elnök. Kiemelte: egyre több a renacionalizációt követelő, euroszkeptikus hang. "A nacionalista populizmus azt állítja, hogy ha a nemzetállamok vélt idilljeihez visszatérünk, meg tudjuk oldani a nehézségeket. Egyáltalán nem azért szállok síkra, hogy eltöröljem a nemzetállamokat. Ez az emberek hazája, ott érzik magukat otthon, ez ad nekünk identitást, nyelvi sokszínűségünk, gazdag kultúránk, irodalmunk, zenénk és gasztronómiánk értékek. A diverzitás nem rossz dolog, gazdagságunk része, melyet meg kell őriznünk" - emelte ki Martin Schulz. 17.50 Nagy öröm és megtiszteltetés is, hogy itt lehetek önök között Szegeden - kezdett beszédébe az EP-elnök. "Nyugat-Németországból származom, egy 40 ezres város polgármestere voltam, de az én városom is egy hármashatár mellett fekszik. A belga-holland határ mellett nőttem fel, és számomra mindennapos tapasztalat volt a lezárt sorompók látványa. Ezek előtt hosszú sorok alakultak ki hétvégente, amikor az emberek családjukat, szeretteiket akarták meglátogatni. Akik ezen határ mellett éltek jól tudják, mit jelent, ha a sorompókat megnyitják – ez az igazi szabadság" - emelte ki Martin Schulz.

Botka: Szeged a tolerancia, a békesség földje

17.40 "Öröm és megtiszteltetés, hogy ilyen magas rangú politikus látogatott Szegedre. Ez egy szimbólum is, hiszen Martin Schulz személyével az európaiság, az európai progresszió, a szociáldemokrata gondolat látogatott el hozzánk. Szeged maga is ezen értékek szimbólumává vált hazánkban" - mondta megnyitójában Botka László. A polgármester szerint a város a tolerancia és békesség földje volt mindig is, ahol magyarok, szerbek, románok és németek éltek békességben. Mindig fontos volt itt a szabadság, Szeged mindent megtett azért, hogy megőrizhesse szabad státuszát. Az 1879-es nagyárvízkor Európa, az európai polgárság kézzelfogható segítsége nélkül nem épülhetett volna újra Szeged. A város a megmaradás, az európai szolidaritás szimbóluma is - magyarázta a polgármester. A szegedi polgár nem alattvaló, hanem európai, magyar, gondolkodó polgár, akit nem lehet az orránál fogva vezetni. Nem tűri a túlhatalmat, amely erőszakos és irányít. Ebbe a modern európai városba érkezett Martin Schulz - tette hozzá. Európába nem kellett megérkezni, hisz ez a mi utunk, melyről csak akkor kellett letérnünk, ha a zsarnokság szorít bennünket. Szeged ezt jól tudja, hiszen az elmúlt évek 1,3 milliárd eurós fejlesztéseit köszönheti uniós létének. "Számunkra Európa nem csak gazdagság, de jelkép is: az otthonunk, az értékközösségünk jelképe. Azé a fundamentumé, melyet nem pusztán pénzzel, de termékeny gondolkodással, alkotó szándékkal és építő kritikával lehet építeni" - hangsúlyozta Botka. "Aki a túlhaladott és vesztébe rohanó Európáról beszél, megváltást vár a keleti széltől, idegennek érzi magát Európában de otthonosan Kazahsztánban, az súlyosan téved. Tudjuk, hogy európaiságunknak magyarságunk ad értelmet, magyarságunk pedig csak európaiságunkkal értelmezhető" - zárta szavait a polgármester 17.20 Az Európai Parlament elnöke negyed hétkor érkezett a Széchenyi térre, a Városháza előtt pedig zenekari felvezetéssel húzták fel az EU csillagos zászlaját. Az ünnepséget követően a városháza dísztermében a polgármester köszönti majd az illusztris vendéget.

Gyurcsány Ferenc is tárgyalt az EP-elnökkel

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hétfőn az Országgyűlés épületében tárgyalt - tudatta a párt sajtóirodája az MTI-vel.

Kövér László fogadta Martin Schulzot

SCHULZ, Martin; Kövér László
A közlemény szerint a megbeszélésen értékelték a magyarországi politikai fejleményeket és az Európai Unió előtti feladatokat is. A korábbi magyar miniszterelnök és a német szociáldemokrata politikus legutóbb tavaly decemberben találkozott - teszik hozzá. A jövőben még intenzívebbe kell tenni az Európai Parlament (EP) és a nemzeti parlamentek közötti kapcsolattartást - többek között erről volt szó Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnökének hétfői budapesti találkozóján. Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben kifejtette: az Országházban tartott találkozón mindkét fél kiemelte az Európai Parlament és a magyar Országgyűlés közötti hagyományosan jó kapcsolatokat, és egyetértett abban, hogy a jövőben még intenzívebbe kell tenni az EP és a nemzeti parlamentek közötti kapcsolattartást, egy olyan intézményi struktúra fenntartásával, amelyben a nemzetállami és az európai döntéshozatal egyszerre járulhat hozzá egy erős Európa megteremtéséhez. Kövér László a közlemény szerint úgy fogalmazott, hogy minden múltbéli és esetlegesen előttük álló vita dacára nem az európai intézményrendszer gyengítésében, hanem pont fordítva, egy erős Európa megvalósításában érdekeltek, amely azonban csak erős nemzetállamokra épülhet. Martin Schulz szerint az Európai Parlamentben, azaz európai szinten a nemzeti parlamentek fontosabb szerepet kell hogy kapjanak. Megemlítette, hogy az EP-ben az uniós szabályzások fele nemzeti kezdeményezésre született, így ezen szabályozók hatékonyságának növelése mindkét fél érdeke az együttműködés kiterjesztése által is.

Korábban írtuk:

Magyarországra látogatott hétfőn Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Programja szerint a fővárosban Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével találkozik majd. Délután fél ötkor Szegedre is ellátogat, a zsinagógában egyeztet a zsidó hitközség elnökével, találkozik a város és az egyetem elöljáróival és egy előadást is tart majd az Európai Unió jövőjéről. Ezt követően egy sétát tesz majd a belvárosban, megtekinti többek között az EU-s forrásból megújult Dugonics teret is.

Útlezárások a Széchenyi téren

Az illusztris vendég látogatása kapcsán a város több pontján útlezárásokra, forgalomelterelésekre kell számítani. Három órától tilos behajtani a Széchenyi térre a Károlyi utca, a Kossuth Lajos sugárút és a Kiss Ernő utca irányából. Fél hat után, az ünnepélyes zászlófelvonást követően a Széchenyi tér északi oldala és a Kiss Ernő utca közötti szakaszán, illetve a Kiss Ernő utca Feketesas utca Széchenyi tér közötti szakaszán feloldják.
utlezaras

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.