Bulvár

Szegeden is ünneplik vakvezető kutyák világnapját

Szegeden is ünneplik vakvezető kutyák világnapját

2015. április 17., péntek
Szegeden is ünneplik vakvezető kutyák világnapját
Vakvezeto_kutya3

A vakvezető kutyák világnapját ünnepli április 25-én, szombaton az Árboc Egyesület a szegedi Széchenyi téren. A Baráthegyi Kutyaiskolát Szegeden a náluk kiképzett Elvis nevű kutya képviseli majd.

A programmal a látássérült emberekre és a vakvezető kutyák jelentőségére szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők. Arra, hogy milyen óriási támogatást jelent a látássérült emberek számára a vakvezető kutya. A képzett vakvezetők különleges kutyák, speciális tudásukkal több tekintetben is igazi támaszai egy látássérült embernek. Kiegészítik gazdájukat, kapcsolatot teremtenek számára a környezettel, s ennek megfelelően vezetik és vigyázzák őt. Segítségükkel és ragaszkodó barátságukkal önállóságot és magabiztosságot adnak gazdájuknak, teljesebbé teszik az életét – ez óriási dolog! Hámmal a hátukon nagyon komoly és felelősségteljes munkát végeznek a vakvezető kutyák – egy ember életére vigyáznak. Hivatásuk a kutyák rendeltetésének egyik legszebbike. Ennek jegyében vakvezető kutyás párosokkal találkozhatnak az érdeklődők. Ismerkedhetnek a kutyákkal, kérdezhetnek róluk és tudásukról. Több helyszínen is kipróbálhatják, hogy mekkora segítség a közlekedésben egy vakvezető kutya. Gazdáik szívesen mesélnek arról is, hogy miben és hogyan lehet segítség a vakvezető kutyás párosok mellett is egy látó ember. Gondoljunk csak bele: a zebránál vált a lámpa, de a kutya nem tudja értelmezni a színt. Ahogyan az érkező buszjárat számát sem tudja leolvasni... Több helyszínen vakvezető kutyás sétákra, illetve olyan játékok kipróbálására is lesz mód, amilyen például a látássérült emberek számára kialakított útvesztő vagy malom. A rendezvény egy országos programsorozathoz kapcsolódik, Szeged mellett Budapest, Miskolc, Bonyhád, Debrecen, Eger, Fót, Kalocsa, Kaposvár, Sátoraljaújhely, Sopron, Szerencs, Tatabánya, Üllő és Vác csatlakozik még a kezdeményezéshez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.