Közélet

Sportbizottság: csupán egyetlen futballcsapatnak ad működési támogatást Szeged

Sportbizottság: csupán egyetlen futballcsapatnak ad működési támogatást Szeged

2015. április 8., szerda
Sportbizottság: csupán egyetlen futballcsapatnak ad működési támogatást Szeged
sportbizottsagi01kf

Szerdai ülésén döntést hozott a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság a szegedi sportegyesületek számára nyújtandó működési támogatások összegeiről.

Mint azt

korábban megírtuk

, a 2015-ös évre az önkormányzat 40 millió forintot szánt erre a területre, a

kiemelten támogatott sportegyesületek

(Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem, Tiszavirág Szeged Diapolo, EDF Démász Szegedi VE, Naturtex-SZTE-Szedeák, Szegedi Tekézők Egyesülete) számára nyújtott pénzösszegeken felül.

Joób Márton

, a bizottság MSZP-s elnöke elmondta, a tervek szerint egymillió forinttal támogatják az olimpiai kvalifikációra esélyes sportolók felkészülését, a paralimpikonok esetében pedig ez az összeg 750 ezer forint. Az e célra nyújtandó támogatásokat a versenyzők klubjain keresztül adja a város. Összesen nyolc sportolót érint ez a konstrukció.

Az SZKKSE és a többiek

A bizottsági elnök javasolta továbbá, hogy a keret egy részét, 5,2 millió forintot különítsenek el későbbi felhasználásra. A jobbikos

Tóth Péter

kérdésére azt is elmondta Joób Márton, e részlet tartalékolása főként azon egyesületek okán indokolt, amelyeknél még nem lefutott a bajnokságban való bennmaradásuk, vagy sikeres szereplésük. Példaként említette az SZKKSE NB I-es női kézilabdacsapatát, majd hozzátette, nem szeretnének olyan pénzeket odaítélni, amelyektől függetlenül az adott együttes akár ki is eshet még osztályából. Ezen esetekben a város egyelőre kivár. "Olyan egyesületeket szeretnénk támogatni, amelyeknél a befektetett pénz az eredményekben is visszaköszön" - fogalmazott.

Szentgyörgy Pál

gazdasági alpolgármester hozzátette, "nincs jó reklámértéke annak, ha valaki Szeged nevét viselve a pofozógép szerepét tölti be saját bajnokságában."

sportbizottsagi06kf

Felszólalásában a szocialista képviselő több egyesületre vonatkozóan tett említést. Éppen ezért az ülés után arról kérdeztük Joób Mártont, az említett kivárás az SZKKSE csapatán túl mely klubokra vonatkozik még, a bizottság elnöke azonban egyelőre nem kívánt konkrétumokat mondani.

Egyetlen futballcsapat a listán

Az önkormányzat összesen 25 egyesületnek nyújt működési támogatást, ezek között pedig mindössze egyetlen egy képviseli a labdarúgást - az NB III Közép csoportban szereplő SZEOL SC kap 5 millió forintot a 2015-ös évre. Információink szerint a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád megyei igazgatósága január 12-én juttatta el

Botka László

polgármesterhez 17 szegedi labdarúgócsapat támogatási kérelmét a 2015-ös sportbizottsági keret működési előirányzatának terhére. Erről ilyen formában végül külön nem esett szó a bizottsági ülésen. Joób Márton mindössze annyit emelt ki, a megyei IV. osztálytól a megye élvonaláig számos egyesülettől érkezett kérelem a bizottság felé, amely azonban azt javasolja, kizárólag a legmagasabban jegyzett Szegeden játszó együttes kapjon működési támogatást a várostól.

sportbizottsagi05kf

Szegeden 2248 igazolt, versenyengedéllyel rendelkező labdarúgót tartanak számon.

Akik többet kapnak és a debütánsok

A kérelmezők között a Szegedi Sárkányhajó Egyesület 600 ezer forinttal szerepelt, a sportbizottság ugyanakkor 1 millió forintot ítélt meg a klub számára. A pozitív eltérést Tóth Péter vonta kérdőre, Joób Márton pedig válaszában elárulta, a Szegedi Halászlé Fesztivál rendezvénysorozatába szeretne a város sárkányhajós tiszai programokat is beilleszteni, aminek költségeit már a működési támogatásba bekalkulálták. Mint elmondta, az egyesületnél folyó kiváló munkán túl ez indokolja a magasabb összeget.

sportbizottsagi07kf

Újdonság, hogy felkerült a listára négy küzdősporttal foglalkozó szervezet is. Szentgyörgyi Pál ezzel kapcsolatban kiemelte, bár az előzetesen elfogadott irányelvek szerint a város nem tekinti preferált területnek a technikai- és a küzdősportokat, ezen egyesületek korábban is pályázhattak támogatásokra utánpótlásukkal. Az előterjesztést a teljes létszámban ülésező bizottság egyhangúlag elfogadta. A sportkeretből további 8,3 millió forintra pályázhatnak majd a klubok utánpótlás-nevelési célokra, illetve 1,6 millió jut sportrendezvények szervezésére. Az e körökhöz tartozó pályázati kiírásokat az elkövetkező hetekben teszi közzé a város.

SportágTámogatott sportszervezet2015. évi támogatás összege (ezer forintban)
asztaliteniszSzegedi Asztalitenisz Klub1.000
atlétikaTitán Triatlon Club atlétikai szakosztály1.300
gyorskorcsolyaSzegedi Korcsolyázó Egyesület2.500
súlyemelésSzegedi Lelkesedés SK súlyemelő szakosztály (Nagy Péter)2.000
úszásSzegedi Úszó Egylet (Olasz Anna, Novoszáth Melinda)3.500
jégkorongTisza Volán SC jégkorong szakosztály2.000
utánpótlás kosárlabdaSZEDEÁK Nonprofit Kft.3.500
teniszGellért Szabadidő Központ SE1.000
vízilabdaSzegedi Vízipóló Suli1.000
íjászatUjszegedi Torna Club (Banda Árpád)1.000
bocciaSzegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete (Béres Dezső, Hegedűs László)1.500
atlétikaSZVSE atlétika szakosztály (Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona)1.500
görkorcsolyaTornádó Team Korcsolyázó SE1.000
búvárúszásMuréna Szegedi Úszó- és Búvárklub800
sárkányhajóSzegedi Sárkányhajó Egyesület1.000
labdarúgásSZEOL SC Kft.5.000
röplabdaSzegedi Röplabda Sportegyesület500
asztaliteniszAsztalitenisz Sport Klub Szeged800
erőemelésDucsai Erőemelő Oskolája400
tollaslabdaSzegedi Tisza Squash SE1.000
vívásSZTE Vívó Klub500
ökölvívásSzeged Box Club Egyesület500
ökölvívásBoxvilág Ökölvívóképző Sportegyesület500
cselgáncsSzegedi Judo SE500
cselgáncsSzegedi Judo Iskola SE500

Egyetlen futballcsapatnak ad csupán működési támogatást Szeged - az SZKKSE kapcsán még kivár a város. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=525707

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.