/

Pozsgay Imre: Sok lehetőséget szalasztottunk el

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pozsgay_imre05kf

Pozsgay Imre a Közéleti Kávéház vendégeként járt Szegeden nemrég, ezen alkalommal kérdeztük röviden a rendszerváltás sikerességéről, a jelenlegi kormányról és egykori köztársasági elnöki ambícióiról.

Pozsgay Imre, a magyarországi rendszerváltás meghatározó politikusa szerda este vett részt a Közéleti Kávéház Visszatekintés az elmúlt negyed századra című rendezvényén, ahol a huszonöt évvel ezelőtti események mellett aktuális kérdések is felmerültek. A politikust, aki politológusként is tevékenykedik, a jelenlegi politikai és gazdasági helyzetről, valamint történelmi lehetőségekről kérdeztük.

– Az ország jelenlegi helyzetét tekintve Ön szerint mennyire teljesültek a huszonöt évvel ezelőtt kitűzött célok?

– Az alapcélok teljesültek, a diktatúrát sikerült lebontani, az idegen megszállás alól felszabadítani az országot, a nemzeti függetlenség ebből a szempontból igen lényeges, másrészről pedig a többpártrendszer, demokratikus berendezkedés született, ám nagyon sok lehetőséget elszalasztottunk, nem volt szerencsés fogás a privatizációt spontán módon lefolytatni, és a nemzeti vagyont ilyen módon majdnem tönkretenni. Egy másik elhibázott döntés volt az úgynevezett neoliberális politikának olyan nagy teret adni, ami valójában a Bokros-csomaghoz és hasonló, a kormányzás balsikerei közé tartozó eseményekhez vezetett. Az elmúlt 25 évben lett volna lehetőség olyan nemzetközi kapcsolatokra szert tenni, melyet működő tőkét hoztak volna be az országba, néhány ilyet ugyan találhatunk, de azok inkább a nevezetességek közé tartoznak, mint az igazi lehetőségek közé, egy Mercedes, Audi vagy Opel autógyár nagyot lendít az ország gazdaságán, azonban az egész agrárium és az élelmiszer-termelés tekintetében az ország rendkívüli veszteségeket szenvedett el, amelyeket azonban még helyzetre lehet hozni

– Ön mekkora esélyét látja annak, hogy ez a helyrehozás megvalósul? Mi a véleménye a jelenlegi kormányról?

– Meggyőződésem szerint Magyarországnak olyan kormányokra van szüksége, amelyek ismerik ezeket a gondokat és problémákat. Úgy vélem, azt remélem, hogy a jelenlegi kormány megoldja azokat a feladatokat, melyeket magára vállalt, ezek teljesítése azonban nem könnyű feladata. A politikai helyzetet illetően én inkább a közvéleményre bízom a döntést

– A rendszerváltás idején az Ön neve is felmerült lehetséges köztársasági elnökként, azonban végül nem kapta meg ezt a hivatalt. Ön hogyan látta akkor és hogyan látja most az akkori esélyeit a köztársasági elnöki szék elfoglalására?

– Én azt hiszem, hogy ezt a döntés azért született meg, mert az én programom nem tetszett, a programom alapjait egyrészt a társadalmi felügyelettel történő, szigorúan ellenőrzött nemzeti vagyonkezelés, másrészt a nemzetközi kapcsolatokban közös megállapodásokra jutás, a harmadrészt pedig az iskolarendszer teljes reformja és az ország javára fordítása adta volna. Ezen célok teljesítése kétségtelenül terhet jelentettek volna, viszont ezt semmilyen körülmények között nem akarták vállalni és ezért inkább elengedtek. Itt főként a neoliberális gazdaságpolitika támogatóira gondolok, a liberalizmust nem utasítom el, az olyan mint egy házszabály, viszont a liberális gazdaságpolitikát nem tudom elfogadni.

Az elmúlt negyed századra tekintettünk vissza Pozsgay Imrével.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 12.

Előző sztori

Női vízilabda LEN Kupa – Negyedik a Szentes

Következő sztori

Ma tartják az Élet menetét