Közélet

Pozsgay Imre Szegeden: A szocialista rendszer életképtelen volt + FOTÓK

Pozsgay Imre Szegeden: A szocialista rendszer életképtelen volt + FOTÓK

2015. április 9., csütörtök
Pozsgay Imre Szegeden: A szocialista rendszer életképtelen volt + FOTÓK
pozsgay_imre11kf

Pozsgay Imre, a magyar rendszerváltás emblematikus figurája volt a Közéleti Kávéház vendége a Visszatekintés az elmúlt negyed századra című rendezvényen szerda este a SZAB Székházban. A politikussal folytatott beszélgetésen Mihail Gorbacsov és Grósz Károly szerepe mellett az 1956-os forradalom, a menekültkérdés és az alkotmányozás is felmerült.

A

Szalay István

volt szegedi polgármester, a Közéleti Kávéház kuratóriumának elnöke által moderált rendezvény első témafelvetése

Mihail Gorbacsov

, a Szovjetunió utolsó vezetőjének szerepével volt kapcsolatos.

Pozsgay Imre

kiemelte, hogy az SZKP volt főtitkáráról csak sértetten tud szólni, mivel 1989-90 folyamán a magyar politikus előtt minden ajtó nyitva állt, kivéve Mihail Gorbacsové. "Mint később a nyilvánosságra hozott KGB aktákból kiderült, a titkosszolgálat óva intette a szovjet vezetőt a velem való találkozástól, mivel ragadós példának tartottak és féltek attól, hogy a szemléletem ráragad Gorbacsovra" - mondta el Pozsgay Imre. Érdekességként említette, hogy amíg Mihail Gorbacsov

Kádár Jánost

a huszadik század legnagyobb európai államférfijának tartotta, addig a magyar pártfőtitkár nem szívlelte a szovjet vezetőt, mert kiütötte Kádárt a leginkább reformer szocialista vezető szerepéből.

Negyed évszázada...

Mihail Gorbacsov, bár a történetírás a szocializmust megreformálni kívánó vezetőként tartja számon, hazájában igen népszerűtlen, a birodalom elvesztőjeként tekintenek rá, ezt igazolja, hogy amikor elindult az elnökválasztáson, egy százalékos eredményt tudott elérni. "Ami Gorbacsov világnézetét illeti, hisz benne, hogy a kommunizmus az emberiség jövője, csak a megfelelő módon kell kivitelezni" - fejtette ki Pozsgay Imre, aki szerint a Szovjetunió születési hibája folytán életképtelen volt, a rendszer nem bírta el az innovációt, ezért forgatta ki sarkaiból a nagyhatalmat Gorbacsov reformkísérlete. A szovjet vezető pozitív megmozdulásaként emelte ki Pozsgay Imre azt, hogy lefogta a Vörös Hadsereget, mely ugyan akkor már számított a legfejlettebb haderőnek, azonban Európában jelentős problémákat tudott volna okozni, ha bekapcsolódik a hatalmi harcokba. Mindezek mellett az SZKP főtitkára sem volt szent, Gorbacsovban is dolgoztak a birodalmi ösztönök, 1988-ban Litvániában még fegyverrel vette élét a tiltakozásoknak, azonban elkövetett egy belpolitikai hibát: nem figyelt arra, hogy egy tagköztársaság élére onnan származó vezetőt nevezzen ki, egy ilyen melléfogás nyomán alakult ki Kazahsztánban konfliktus a '80-as évek végén.

pozsgay_imre03kf

A beszélgetés további részében

Grósz Károly

személye került terítékre, aki Kádár Jánost követte az MSZMP élén. Pozsgay Imre szerint Grósz csak eljátszotta a reformert, amíg Svájcban a reformok mellett állt ki, addig Magyarországon belháborúval járó fehérterror rémét vetítette előre elhíresült beszédében, és harcra szólított fel a rebellis elemek ellen. "Meg akartam akadályozni a Grósz Károly által meghirdetett mozgósítást, ami a Munkásőrség és más erőszakszervezetek bevetését is hozhatta volna, ezért a rendszer pillérét kellett megingatni, azt a teóriát, miszerint 1956-ban a szovjet csapatok egy ellenforradalomtól védték meg az országot és a rend helyreállítása érdekében segítették hatalomra Kádár Jánost" - magyarázta híres 1989. januári kijelentését Pozsgay Imre, aki saját bevallása szerint az 1956-os események népfelkelésként, illetve a szovjet bevonulást intervencióként való megnevezésével meggyalázta a szovjet beavatkozást, ami ideológiai alapon valóban a rendszer bomlásának egyik sarokköve volt.

... és napjainkban

Pozsgay Imre szerint sikeresen ment végbe a rendszerváltás, a diktatúra megszűnt, a megszálló szovjet csapatok elhagyták az ország területét, valamint kialakult a többpártrendszer, azonban akad, ami nem változott: a magyar társadalom mentalitásának problémái, és azok közül is a legnagyobb: a csodavárás. A politológus kiemelte, hogy a rendszerváltás előtt sokan hitték azt, hogy a demokrácia egyet jelent a jóléttel, azonban a nagy események után kiderült, hogy ez korántsem fedi a valóságot. Pozsgay Imre szerint a rendszerváltást követően ezen a csodaváráson kellett volna túllépni, mert az egyet jelent a tétlenséggel. Előkerült az aktuális közbeszédben egyik meghatározó téma, az országba érkező menekültek ügye. Pozsgay Imre nem tekint kiemelt problémaként a menekültkérdésre, mivel Magyarország csak tranzitország a folyamatban nem úti cél, ez utóbbit abban tekintetben nagyon problémának tartja, hogy a magyar gazdaság nem rendelkezik olyan mutatókkal, hogy vonzó legyen. A magyar határokat érő migráns nyomásnál nagyobb gondként említette az egész Európára nehezedő bevándorlást, ami felborítja a kontinens kulturális rendjét. Utolsó témaként a 2011-es alkotmányozási folyamatra tért ki az előadó, ugyanis 2010-ben

Orbán Viktor

többek között Pozsgay Imrét is felkérte az új alkotmány kidolgozására, és az Alaptörvény cím is a politológustól származik. Pozsgay Imre kifejtette, hogy kiemelt részként kezeli az Alaptörvény preambulumát, a bevezetőt, mely a Nemzeti hitvallás címet viseli, valamint megemlítette, hogy az alkotmányozási folyamatban a köztársasági elnök jogköreinek bővítését és törvényhozás kétkamarássá tételét szorgalmazta, valamint azt az alapvetést, hogy alkotmányt csak alkotmányozó nemzetgyűlés fogadhasson el, azonban ezen javaslatai nem valósultak meg.

A rendszerváltás megtörtént, az oroszok elmentek, a magyar mentalitás azonban megmaradt - mondta Pozsgay Imre, a magyar rendszerváltás emblematikus figurája Szegeden.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.