Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Gazdaság

Startupokban és innovációban érdemes gondolkodni + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

goodwill_consulting02kf

A hazai költségvetés hozzájárulásával együtt közel 12 ezer milliárd forintnyi összeg áll majd rendelkezésre a kis- és középvállalkozások számára a 2014-2020-as EU-s ciklusban. Óriási összeg jut majd innovációra, de támogatják a startupokat, az informatikai és energetikai fejlesztéseket, valamint a mezőgazdasági beruházások megvalósítását is.

A Széchenyi 2020 keretprogrammal és energetikai fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatok kapcsán hirdetett szakmai workshopot a GoodWill Consulting Kft. Az Art Hotelben tartott szerdai konferencián elsősorban a Szegeden és környékén működő kis- és középvállalkozásokat informálták az új EU-s ciklus prioritásairól, a pályázatokban rejlő lehetőségekről, illetve a felkészülés módjáról. Először Madarász András értékesítési igazgató tartott előadást az áprilistól startoló pályázatokról, majd Gyurcsovics Márk energetikai szakmérnök beszélt a megújuló energiaforrások fontosságáról, kiemelt tekintettel a napenergiára.

“Az előadás során elsősorban azokat a pályázatokat hangsúlyozzuk ki, melyeket már áprilisban, illetve a nyár folyamán kiírnak. Fontos, hogy a Kkv-knak kellő idejük legyen felkészülni ezekre” – magyarázta portálunknak Madarász András. Az értékesítési igazgató szerint a 2014-2020 közötti pályázatok nagy része a hazai mikro- kis- és középvállalkozásokat érinti majd, a források jelentős része az ő beszerzésüket, kapacitásbővítést eredményező fejlesztéseiket támogatja, emellett informatikai és energetikai korszerűsítésre, illetve innovációra fordítható összegek is rendelkezésre állnak majd.

A hazai költségvetés hozzájárulásával együtt közel 12 ezer milliárd forintnyi összeg áll majd rendelkezésre a következő évek során. Ennek hatvan százalékát lehet majd gazdaságfejlesztésre fordítani, közvetlen támogatásként pedig 38% landol majd a hazai cégeknél, szemben az előző ciklussal, amikor csupán 16% állt rendelkezésre erre a célra. Jól látható a prioritás: kapacitásbővítésre 513 milliárd, innovációra 581 milliárd, informatikai fejlesztésekre pedig 146 milliárd forint áll a közeljövőben rendelkezésre.

Az innováció fogalma igen tágan értelmezhető, és mivel a következő ciklusban óriási összeg áll rendelkezésre, minél több Kkv-nak érdemes ezekben a pályázatokban gondolkodni. “Ne féljünk ettől a kategóriától: olyan vállalkozás is találhat magának kutatás-fejlesztési pályázatot, amely korábban talán nem is gondolta volna magát alkalmasnak. Már csak nagyságrendje miatt sem lehet elmenni az innovációs pályázatok mellett” – magyarázta az értékesítési igazgató. Lesz lehetőség önállóan és konzorciumban is pályázatot benyújtani, és külön pozitívum, hogy ezen pályázatokkal bérjellegű költségeket is el lehet számolni – tette hozzá.

Októbertől indulnak azon pályázati kiírások, melyek a startup vállalkozások fejlesztéseit célozzák, ezzel azon kezdeményezéseket támogatnák, melyek innovációs potenciállal bírnak, azonban a megvalósítására nem áll rendelkezésre elegendő saját tőke. Igen nagy keretet biztosítanak továbbá az infokommunikációs fejlesztésekre is, jellemzően a webáruházak és vállalati folyamatmenedzsment rendszerek támogatásáért. Új konstrukció a vállalati mobilapplikáció és a felhő alapú szolgáltatások igénybevételére kiírt pályázatok.

Továbbá különösen érdemes energetikai fejlesztésekre koncentrálni, főleg annak tekintetében, hogy az ország 2020-ig igen ambiciózus vállalást tett a megújuló energiaforrások fokozottabb használatát illetően. Az erre kiírt pályázatokat hosszú távú befektetésként is lehet értelmezni, hiszen jelentős rezsicsökkentést lehet velük kieszközölni, és nem utolsó sorban környezetbarát fejlődést biztosítanak.
A Vidékfejlesztési program támogatási rendszere teljes mértékben átalakításra került, melyből kifolyólag hosszabb egyeztetésre volt szükség Brüsszellel a program elfogadása előtt szemben a többivel. A következő ciklusban olyan pályázati lehetőségek nyílnak meg itt, melyekre az egész ágazat régóta vár: állattartó telepek korszerűsítésére illetve szárítók építése, átépítésére is lehet majd pályázni. Nem mezőgazdasági tevékenység beindítására is tudunk itt pályázni, ilyen lehet egy lovarda nyitása, vagy egy mezőgazdasági területhez köthető szálláshely kialakítása. Kiemelten támogatják majd a fiatal gazdákat is, illetve informatikai és kutatás-fejlesztési pályázatok ugyanúgy megtalálhatók lesznek ebben a csoportban is – magyarázta Madarász András.

A GoodWill Consulting Kft. szakemberek segítségével készítené fel a vállalkozókat a pályázati lehetőségek maximális kiaknázására. A pályázati tanácsadó kft. négy országban működik, 100 milliárdnyi az általuk elnyert támogatás összege, ez körülbelül 3000 nyertes pályázatot jelent. Nem pusztán pályázatírással foglalkoznak, a projekt lebonyolításáig külön szakembereket biztosítanak a vállalkozó számára, és helyszíni konzultációt is biztosítanak.

(X)

A 2014-2020-as EU-s ciklusban óriási összeg jut majd innovációra, de támogatják a startupokat, az informatikai és…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 3.

Hírzóna

Egymillió forint támogatást is kaphatnak a vidéki idegenvezetők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Sikeresek a megyei iparkamara pályaorientációs táborai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A gazdasági önkormányzat három településen szervezett programokat a továbbtanuló fiatalok számára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rendkívül népszerű a falusi csok 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egész Európában nincs még egy ilyen támogatási rendszer.

Tovább olvasom

Aktuál