Írjon nekünk

Közélet

Irány a Belvedere: a megye költözéséről is tanácskoznak kedden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

megyei_kozgyules11_gs

A Belvedere-házba költözhet a megyei önkormányzat, erről is tárgyalnak a keddi közgyűlési ülésen. A felújítással együtt 33 millió forintra becsülik szakértők a felmerülő költségeket, amire a Belügyminisztériumtól kérne forrást a megye.

Már a márciusi megyei közgyűlési ülésen is szó esett a megyei önkormányzat költözéséről, akkor a jobbikos Dudás Zoltán kérdezett rá, hogy valóban elköltözni fognak-e a Rákóczi térről. Kakas Béla közgyűlési elnök arról tájékoztatott, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) nyilvántartásában szereplő ingatlanokat vizsgálják, ezután hozhat csak a közgyűlési többség döntést az ügyben. Hangsúlyozta, költözési kényszer nincs, de konstruktívan áll a megye a kormányhivatal kéréséhez.

Akkor a Fidesz-KDNP frakciójának a vezetője, Gémes László támogathatónak nevezte a kormányhivatal törekvését, hogy az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében bővítik az ügyfélszolgálatot, ennek fényében a költözés ellen sem volt kifogása. Az MSZP-s Simicz József is arról beszélt, hogy bár szomorú lenne, ha el kellene költözniük, de megszavazza az előterjesztést, ha lesz egy jól megközelíthető ingatlan, ahol megfelelő módon tud működni a jövőben a Csongrád Megyei Önkormányzat.

Újabb kormányablakokat nyitnak

A költözést egyébként az indokolná, hogy tovább bővül a kormányhivatal, a megyeháza első emeletén új kormányablak megnyitását tervezik újabb munkaállomásokkal, melyeket egy kormányrendelet értelmében kiemelt beruházás keretében alakítanak ki. A Csongrád Megyei Önkormányzat irodái találhatóak jelenleg ott, ezért fordult kéréssel a kormányhivatal a megyéhez, hogy bocsássa tulajdonrészét az állam rendelkezésére. Ezt azonban csak akkor teheti meg a megyei önkormányzat, ha az átadandó ingatlanrész értékével egyenértékű, feladatellátásának megfelelő másik ingatlant ingyenesen tulajdonba kap a magyar államtól. Az épületben egyébként 327/2100-ad tulajdoni hányada van a megyének.

Egyezkednek a szocialistákkal

A megyei önkormányzat és hivatala új székhelyeként a Belvedere-ház jöhet szóba, az épületben az állami tulajdon kivételével egy másik tulajdonos, a Magyar Szocialista Párt (MSZP), valamint több vagyonkezelői joggal rendelkező szervezet kap helyet, így például a Szegedi Törvényszék, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Államiból megyei tulajdonba 570 négyzetméter hasznos alapterületű ingatlanrész kerülhet, ami – a közgyűlési előterjesztés szerint – nem elegendő a hivatal komfortos elhelyezésére, ezért tárgyalásokat kezdtek az MSZP-vel. A párt nyitott volt a javaslatra, jelenleg is folynak a tárgyalások a tulajdonrészük megszerzése érdekében.

Belügyminisztériumi forrásból fedeznék a költségeket

A Belvedere-ház felújításra, korszerűsítésre szorul ahhoz, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat új székhelyét ott alakítsák ki, ezen felül a költözés becsült költsége sem elhanyagolható. A szakértői felmérések szerint mintegy 28 millió forintot kellene biztosítani a felújításra és a szükséges átalakításokra, a költözés költségeit is több mint 1 millióra becsülik, ezen felül a beépített bútorok 2, illetve az informatikai és biztonságvédelmi kiadásokra további 2 millió forintot terveznek. Ez összességében több mint 33 millió forint. A megyei önkormányzat költségvetésében azonban erre nincs pénz, ezért a Belügyminisztériumhoz fordulna a megye, hogy biztosítsák a költözés és felújítás költségeit. A kormányhivatallal is egyeztet a megye, a közgyűléseket továbbra is a Rákóczi téri épületben szeretnék megtartani, illetve a fedett parkolót is használnák a jövőben is.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) készíti elő az érintett ingatlanok tulajdonjogának rendezésével kapcsolatos szerződés-tervezeteket, ami a közgyűlésnek jóvá kell hagynia, így a végleges döntés a következő közgyűlésen születhet a Csongrád Megyei Önkormányzat új székhelyéről.

Az április 28-i közgyűlésen a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkájáról hallhatnak beszámolót a képviselők, a megyei tavalyi évi gazdálkodásáról, módosíthatják az idei költségvetést, áttekintik Csongrád Megye élelmiszer-ipari kapacitásfejlesztését az elmúlt 15 év viszonylatában. A napirendi pontok között szereped továbbá Csongrád Megye Integrált Területi Programjának (ITP) elfogadása, beszámoló hangzik el a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság munkájáról és bírósági ülnököket is választanak.

A Belvedere-házba költözhet a megyei önkormányzat, amennyiben támogatja a többség az erről szóló előterjesztést a keddi közgyűlési ülésen!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 27.

Hírzóna

Karanténkommentátorokat keres az M2 Petőfi TV és az M4 Sport

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A közmédia két csatornája hétfőtől egyperces videókat vár a vállalkozó kedvű nézőktől.

Tovább olvasom

Közélet

Egy nap alatt 16 fertőzöttet regisztráltak Szabadkán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerbiában eddig összesen 2200 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Osztják a maszkokat a csongrádi városokban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szegeden 50 ezer, Vásárhelyen 8000 védőeszközt vásároltak, Csongrádon minden háztartásba kettőt juttatnak el.

Tovább olvasom

Aktuál