/

Matolcsy: Magyarország 2010-14 között az EU legsikeresebb konszolidációját és stabilizációját hajtotta végre

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország 2010-2014 között az Európai Unió legsikeresebb gazdasági és pénzügyi konszolidációját és stabilizációját hajtotta végre, és egyben növekedési fordulatot valósított meg – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön Budapesten, a Budapesti Gazdasági Főiskolán.

A jegybank elnöke a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Közgazdaságtudományi Szekciójának ünnepélyes megnyitóján tartott előadásában kiemelte: ebben nem kis szerepet játszott az, hogy Magyarország, a magyar kormány új megoldásokat keresett, és elsősorban strukturális reformokkal egy tehermegosztásra épülő, sikeres adóreformmal kísért gazdaságpolitikát vitt véghez.

Ennek része volt, hogy a bruttó hazai termékhez (GDP-hez) mért államháztartási hiány 3 százalék alá csökkent, az államadósság GDP-hez viszonyított szintje mérséklődött, a folyó fizetési mérlegben tartós többlet alakult ki, a foglalkoztatás jelentősen bővült 2010-hez képest, a gazdasági növekedést tekintve pedig tavaly – az írek mögött – az EU második legnagyobb növekedést érte el az ország – sorolta az eredményeket Matolcsy György.

Előző sztori

Három bizottság tárgyalt a hőszolgáltatóról Szegeden

Következő sztori

Kézilabda: javában készül a Kielre a MOL-Pick Szeged + FOTÓK