Közélet

Májusra befejeződik a szegedi partfal rekonstrukciója

Májusra befejeződik a szegedi partfal rekonstrukciója

2015. április 14., kedd
Májusra befejeződik a szegedi partfal rekonstrukciója

Május végére elkészül a szegedi partfal rekonstrukciója – közölte Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden a 2,21 milliárd forintos összköltségű árvízvédelmi beruházás helyszínén.

A következő időszak legfontosabb feladata az új védművek műszaki ellenőrzése – mondta a szakember sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ennek részeként elkezdődött a mobilgát tartóoszlopainak műszeres terheléses vizsgálata. A legkisebb, 60 centiméteres magasságú oszlopoknak egytonnás, a rakpart északi és déli lejárójánál található 180 centiméteres tartóelemeknek pedig 7,5 tonnás terhelést kell kibírniuk. A következő lépésként teljes hosszában elvégzik majd a mobilgát próbaszerelését, a helyére kerül valamennyi támoszlop és betétgerenda. A számítások szerint a mobilgátat 24 óra alatt össze tudják állítani az árvízvédelmi szakemberek, ami bőségesen elegendő, mivel egy Maroson érkező árhullám esetében 4-7 nap, egy felső-tiszai áradásnál egy-két hét időelőnye van a védekezőknek – tudatta az igazgató. Az árvízvédelmi beruházást kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. vezette konzorcium a következő hetekben elvégzi a háttöltés rendezését, elkészíti a parti sétány térburkolatát és a helyükre kerülnek az új, előregyártott lejárói is – közölte

Kozák Péter

. A szegedi belvárosi partfal rekonstrukciója során mintegy 2,1 kilométeres gátszakaszon az útszinthez képest 3-4 méteres mélységig szivárgást gátló résfal épült, a régi támfal előtt pedig teljesen új, vasbeton köpenyfalat emeltek. A mentett oldalon szivárgórendszert alakítottak ki, a járdaszintet pedig megemelték. A beton mellvédet részben visszabontották, a megmaradó szerkezet tetejére mobil árvízvédelmi fal kerülhet.

Májusra befejeződik a szegedi partfal rekonstrukciója - mintegy 2,1 kilométeres gátszakaszon az útszinthez képest 3-4 mé...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.