Közélet

Látod? Amit a Motiváció Tanoda diákjai láttatnak + FOTÓK

Látod? Amit a Motiváció Tanoda diákjai láttatnak + FOTÓK

2015. április 28., kedd
Látod? Amit a Motiváció Tanoda diákjai láttatnak + FOTÓK
motivacio_tanoda06kf

Izgatottan készülnek a gyerekek a május 5-i kiállításukra. Ez az első alkalom, hogy alkotásaikat külső szemlélők is megcsodálhatják, sőt, ez az első alkalom, hogy alkothatnak. Csattognak az ollók, szabják a paszpartut a műhelyben, miközben a féléves fotós kurzus során szerzett élményeikről mesélnek.

„Nekem a víztorony tetszett a legjobban, ott sikerült legyőznöm a tériszonyomat” – osztja meg velem

Márk Emília

, majd megmutatja a Szent István téri „Öreg hölgy” tetejéről készült fotóját. Nemcsak ő, hanem

Kolompár Klára

is az egyik legnagyobb félelmével nézett farkasszemet a víztoronyban. Saját bevallása szerint korábban egy létrára sem mert volna felmászni. Így győzték hát le a lányok félelmeiket, s születtek feledhetetlen képek.

motivacio_tanoda01kf

„Az ide járó gyerekek egy része tanulási és koncentrációs nehézségekkel küzd, ezért szerettem volna a fotózással mint művészeti terápiával fejleszteni a kompetenciáikat. A félév előrehaladtával azonban észrevettem, mennyire ügyesek. Olyan képeket készítettek a 6-8. osztályos diákok, amelyek messze túlmutattak a félév elején magunk elé kitűzött elvárásokon.”

Tóth Tamás Sándor

fotóművész önkéntesként dolgozik a szegedi Motiváció Tanodában, az ő ötlete nyomán valósulhatott meg a féléves szakkör. A fotóskurzus egy magatartásjavító nevelési és oktatási módszer, aminek eredményei nemcsak az alkotás iránti szenvedélyben, hanem a mindennapos iskolai tanulásban is megmutatkoznak. Más önkéntesektől érkeztek visszajelzések azt illetően, a gyerekek már jobban koncentrálnak az olyan kevésbé népszerű tantárgyakra is, mint például a matematika.

Látod? Amit én látok

A tanodások, vagyis Karaszi Szintia, Kolompár Dániel, Kolompár Klára, Nagy Krisztina Roxána és Márk Emília kiállítását május 5-én 17 órától láthatják az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agórában.

A félév tematikája az utcai fotózás volt, ebben gyakorlatilag szabad kezet kaptak a gyerekek. Miután megtanulták a vizuális kultúra alapjait, s némi ismeretet szereztek a fényképezőgép működéséről, azonnal a városnak vették az irányt. „A Holt-Marosnál nagyon sok képet csináltunk, de a Belvárosi híd alatt is fotóztunk. A lépcsőket, a korlátokat, tulajdonképpen mindent” – folytatta

Karaszi Szintia

. A holtág partján készül például a kiállításon is megtekinthető „Tavaszi horgász” című fotó. Láthatóan többeket megérintett a helyszín, hiszen

Nagy Krisztina Roxána

is az ottani élményeknek tudja be a számára legkedvesebb fotóit. „Volt, hogy a dómhoz igyekeztünk, végül leragadtunk a Széchenyi téren. A legjobb, hogy minden munkájukon tükröződik a személyiségük” – vette át a szót a kurzus vezetője. A gyakran hétvégébe nyúló foglalkozásokon az egész csapat szívesen részt vett, nem valamilyen kötelező óraként, hanem szabadidős elfoglaltságként, már-már hobbiként tekintettek a kurzusra. „A szakkör végén pikniket szerveztünk a gyerekeknek, akkor jelentettük be nekik, hogy kiállításra visszük a képeiket. Elakadt a szavuk, teljesen idegen volt nekik a helyzet, de a hír hallatára még lelkesebbek lettek.”

motivacio_tanoda08kf

A hátrányos helyzetű gyerekek hátránykompenzáló és tehetséggondozó programjainak délutáni színtere a Motiváció Tanoda. A szegedi tanodában különféle kurzusokon keresztül a fiatalok beilleszkedését, a társadalmi kérdések iránti érzékenyítést, fogékonyságot igyekeznek felszínre hozni az intézmény önkéntesei. Az egyesület legújabb, IntegRÁCIÓ kampányának eleme a féléves szakkör is, amely projekt célja tudatni a fiatalokkal, hogy a kirekesztés, a rasszizmus, a gyűlöletbeszéd, a szegregáció elleni fellépés nem mások, feladata, hanem nekik is lehetőségük, felelősségük ezek ellen aktívan fellépni. A Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával megvalósuló program ezzel nem ért véget: mintegy 100 önkéntes bevonásával országszerte folytatódik.

"Nekem a víztorony tetszett a legjobban, ott sikerült legyőznöm a tériszonyomat" - izgatottan készülnek a Motiváció Tanoda diákjai életük első fotókiállítására. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=532154

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.