Írjon nekünk

Közélet

Látod? Amit a Motiváció Tanoda diákjai láttatnak + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

motivacio_tanoda06kfIzgatottan készülnek a gyerekek a május 5-i kiállításukra. Ez az első alkalom, hogy alkotásaikat külső szemlélők is megcsodálhatják, sőt, ez az első alkalom, hogy alkothatnak. Csattognak az ollók, szabják a paszpartut a műhelyben, miközben a féléves fotós kurzus során szerzett élményeikről mesélnek.

„Nekem a víztorony tetszett a legjobban, ott sikerült legyőznöm a tériszonyomat” – osztja meg velem Márk Emília, majd megmutatja a Szent István téri „Öreg hölgy” tetejéről készült fotóját. Nemcsak ő, hanem Kolompár Klára is az egyik legnagyobb félelmével nézett farkasszemet a víztoronyban. Saját bevallása szerint korábban egy létrára sem mert volna felmászni. Így győzték hát le a lányok félelmeiket, s születtek feledhetetlen képek.

motivacio_tanoda01kf

„Az ide járó gyerekek egy része tanulási és koncentrációs nehézségekkel küzd, ezért szerettem volna a fotózással mint művészeti terápiával fejleszteni a kompetenciáikat. A félév előrehaladtával azonban észrevettem, mennyire ügyesek. Olyan képeket készítettek a 6-8. osztályos diákok, amelyek messze túlmutattak a félév elején magunk elé kitűzött elvárásokon.” Tóth Tamás Sándor fotóművész önkéntesként dolgozik a szegedi Motiváció Tanodában, az ő ötlete nyomán valósulhatott meg a féléves szakkör. A fotóskurzus egy magatartásjavító nevelési és oktatási módszer, aminek eredményei nemcsak az alkotás iránti szenvedélyben, hanem a mindennapos iskolai tanulásban is megmutatkoznak. Más önkéntesektől érkeztek visszajelzések azt illetően, a gyerekek már jobban koncentrálnak az olyan kevésbé népszerű tantárgyakra is, mint például a matematika.

Látod? Amit én látok

A tanodások, vagyis Karaszi Szintia, Kolompár Dániel, Kolompár Klára, Nagy Krisztina Roxána és Márk Emília kiállítását május 5-én 17 órától láthatják az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agórában.

A félév tematikája az utcai fotózás volt, ebben gyakorlatilag szabad kezet kaptak a gyerekek. Miután megtanulták a vizuális kultúra alapjait, s némi ismeretet szereztek a fényképezőgép működéséről, azonnal a városnak vették az irányt. „A Holt-Marosnál nagyon sok képet csináltunk, de a Belvárosi híd alatt is fotóztunk. A lépcsőket, a korlátokat, tulajdonképpen mindent” – folytatta Karaszi Szintia. A holtág partján készül például a kiállításon is megtekinthető „Tavaszi horgász” című fotó. Láthatóan többeket megérintett a helyszín, hiszen Nagy Krisztina Roxána is az ottani élményeknek tudja be a számára legkedvesebb fotóit.

„Volt, hogy a dómhoz igyekeztünk, végül leragadtunk a Széchenyi téren. A legjobb, hogy minden munkájukon tükröződik a személyiségük” – vette át a szót a kurzus vezetője. A gyakran hétvégébe nyúló foglalkozásokon az egész csapat szívesen részt vett, nem valamilyen kötelező óraként, hanem szabadidős elfoglaltságként, már-már hobbiként tekintettek a kurzusra. „A szakkör végén pikniket szerveztünk a gyerekeknek, akkor jelentettük be nekik, hogy kiállításra visszük a képeiket. Elakadt a szavuk, teljesen idegen volt nekik a helyzet, de a hír hallatára még lelkesebbek lettek.”

motivacio_tanoda08kf

A hátrányos helyzetű gyerekek hátránykompenzáló és tehetséggondozó programjainak délutáni színtere a Motiváció Tanoda. A szegedi tanodában különféle kurzusokon keresztül a fiatalok beilleszkedését, a társadalmi kérdések iránti érzékenyítést, fogékonyságot igyekeznek felszínre hozni az intézmény önkéntesei. Az egyesület legújabb, IntegRÁCIÓ kampányának eleme a féléves szakkör is, amely projekt célja tudatni a fiatalokkal, hogy a kirekesztés, a rasszizmus, a gyűlöletbeszéd, a szegregáció elleni fellépés nem mások, feladata, hanem nekik is lehetőségük, felelősségük ezek ellen aktívan fellépni. A Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával megvalósuló program ezzel nem ért véget: mintegy 100 önkéntes bevonásával országszerte folytatódik.

"Nekem a víztorony tetszett a legjobban, ott sikerült legyőznöm a tériszonyomat" – izgatottan készülnek a Motiváció Tanoda diákjai életük első fotókiállítására. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=532154

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 28.

Hírzóna

Ez a teendő a már befizetett utazások díjával

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megjelent a vonatkozó kormányrendelet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kormány véglegesítette a kérdőívet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hőkamerás drónnal védik a határt a röszkei polgárőrök

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szerkezet nyolc kilométerre is képes elrepülni.

Tovább olvasom

Aktuál