Jövőre indulhat a Szegedi Törvényszék épületének felújítása

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

birosag

2016-ban kezdődhet el a Szegedi Törvényszék Széchenyi téri épületének felújítása, melynek során speciális tereket alakítanak ki, biztosítják a videó és hangfelvétel, illetve a távmeghallgatás lehetőségét minden tárgyalóteremben – hangzott el a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék közös évértékelőjén.

Idén harmadik alkalommal tette közzé az Európai Bizottság a tagállamok igazságszolgáltatásának hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblát. Hazánk az ítélkezés hatékonyságára vonatkozó mutatók többségét illetően már évek óta a tagállamok első harmadában foglalt helyet, néhány mutató alapján pedig a lista élén vagyunk: az elsőfokú közigazgatási perek intézése az uniós tagállamok közül nálunk a 4. leggyorsabb, míg a közigazgatási ügyszak hátraléka az ötödik legalacsonyabb. A bírák képzése terén Magyarország egyike az öt legváltozatosabb képzési módszereket alkalmazó országnak, de jó helyen állunk az alternatív vitarendezés előremozdításában is. Többek között ezen eredményekről is szó esett kedd délelőtt a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék elnökeinek közös évértékelőjén.

“Az előző évi peres ügyeknek idén a 94 százaléka érkezett a Szegedi Törvényszékre, kiemelkedő azonban ezek befejezésszáma” – mondta el a sajtótájékoztatón Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke. Kiemelte a szegedi járásbíróságok büntető ügyszakos bíráinak munkáját, akik országos átlag felett teljesítettek valamennyi mutató alapján, illetve a munkaügyi bíróság működését, amely szintén a legjobbak között teljesített a tavalyi évben. Közel tíz százalékkal nőtt járásbírósági szinten a polgári perek érkezésének aránya, illetve 28%-kal a közigazgatási peres ügy érkezés is emelkedett. Összességében a Szegedi Törvényszékre érkezett ügyek száma némiképp csökkent (50.592 darab) a jogszabályváltozásból eredő tömeges cégbírósági ügyérkezés csökkenésével.

itelotabla_sajtotajekoztato04kf

A Szegedi Ítélőtáblával folytatott Nyitott Bíróság programot ugyancsak bővítették, bekapcsolódtak például a Múzeumok Éjszakája programsorozatba is. Ennek köszönhetően több mint kétezer állampolgárt sikerült elérniük. Az SZTE jogi karának munkatársaival együttműködve pedig A Szegedi Törvényszék épületeinek története címmel egy fotókkal is illusztrált kiadványt készítettek el – hangsúlyozta Tárkány-Szűcs Babett. Kiemelte továbbá a Makói Járásbíróság külső homlokzatának felújítását, illetve a tárgyalótermek klimatizálását is, melyekre DAOP pályázatból és saját erőből nyílt lehetőség.

Az igazságszolgáltatás jobban teljesít

Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke szerint az emberek bizalma a bíróságok iránt töretlennek tűnik, melyhez hozzájárulhatott, hogy munkatársaival törekedtek egy külvilág felé nyitott, befogadó szemléletre. A Sóhordó utcában éppen tíz éve működő ítélőtáblára 127%-os emelkedés figyelhető meg 2013-hoz képest. Letöltendő szabadságvesztésre 132, életfogytig tartó fegyházra két embert ítéltek, a letöltendő szabadságvesztés kiszabott ideje 346 év 9 hónap volt.

itelotabla_sajtotajekoztato03kf

2012-ben alakult meg a bíróságok központi igazgatásának felügyeletét ellátó Országos Bírói Tanács (OBT) működéséről Hámori Attila soros elnök beszélt. “A ‘Magyarország jobban teljesít’ szlogent én úgy egészíteném ki: az igazságszolgáltatás is jobban teljesít, ezt nem csak mi, de külső, tőlünk független EU-s szervek is megállapították” – hangsúlyozta. Legnagyobb feladatuknak a bírói életpályamodell kialakítása, amely a tíz éve stagnáló fizetések és a tárgyi ellátottság kapcsán felmerülő problémák miatt szükséges.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a tiszta, állátható törvények megalkotása mellett rendkívül fontos a felkészült bírói munka is. Kiemelte: a hazánkban dolgozó 2800 bíró 66%-a tíz évnél nagyobb gyakorlattal rendelkezik, közülük 570 szakjogászi végzettségű, jelentős részük rendelkezik nyelvvizsgával és egy tucat PHD-fokozattal is rendelkezik. Persze emellett a tárgyi feltételek biztosítása is kiemelt fontosságú. Több évnyi egyeztetést követően Handó Tünde bejelentette: a közbeszerzési pályázat kiírását követően, 2016-ban elkezdődhet a Szegedi Törvényszék épületének felújítása.

itelotabla_sajtotajekoztato02kf

Tárkány-Szűcs Babett szerint korszerű ügyfélcentrumot alakítanának ki a földszinten, az épület tetőterét beépítik és speciális tereket is alakítanak ki mediációra és gyermekek meghallgatására. Az udvar egy részét is beépítik majd, további tárgyalótermeket kialakítva, illetve a tízéves informatikai park felújítása is tervben van. Biztosítják továbbá a videó és hangfelvétel, illetve a távmeghallgatás lehetőségét minden tárgyalóteremben. Ezen beruházásokkal valóban a 21. századba léphetünk – tette hozzá Handó Tünde.

2016-ban kezdődhet el a Szegedi Törvényszék Széchenyi téri épületének felújítása!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 28.

Előző sztori

A trafiktörvény módosítását javasolja a kereskedelmi szövetség a boltok fóliáinak eltávolítására

Következő sztori

Négy tonna rothadó sertésbelsőséget találtak az M5-ösön