Közélet

Jövőre indulhat a Szegedi Törvényszék épületének felújítása

Jövőre indulhat a Szegedi Törvényszék épületének felújítása

2015. április 28., kedd
Jövőre indulhat a Szegedi Törvényszék épületének felújítása
birosag

2016-ban kezdődhet el a Szegedi Törvényszék Széchenyi téri épületének felújítása, melynek során speciális tereket alakítanak ki, biztosítják a videó és hangfelvétel, illetve a távmeghallgatás lehetőségét minden tárgyalóteremben - hangzott el a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék közös évértékelőjén.

Idén harmadik alkalommal tette közzé az Európai Bizottság a tagállamok igazságszolgáltatásának hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató

igazságügyi eredménytáblát.

Hazánk az ítélkezés hatékonyságára vonatkozó mutatók többségét illetően már évek óta a tagállamok első harmadában foglalt helyet, néhány mutató alapján pedig a lista élén vagyunk: az elsőfokú közigazgatási perek intézése az uniós tagállamok közül nálunk a 4. leggyorsabb, míg a közigazgatási ügyszak hátraléka az ötödik legalacsonyabb. A bírák képzése terén Magyarország egyike az öt legváltozatosabb képzési módszereket alkalmazó országnak, de jó helyen állunk az alternatív vitarendezés előremozdításában is. Többek között ezen eredményekről is szó esett kedd délelőtt a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék elnökeinek közös évértékelőjén. "Az előző évi peres ügyeknek idén a 94 százaléka érkezett a Szegedi Törvényszékre, kiemelkedő azonban ezek befejezésszáma" - mondta el a sajtótájékoztatón

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnöke. Kiemelte a szegedi járásbíróságok büntető ügyszakos bíráinak munkáját, akik országos átlag felett teljesítettek valamennyi mutató alapján, illetve a munkaügyi bíróság működését, amely szintén a legjobbak között teljesített a tavalyi évben. Közel tíz százalékkal nőtt járásbírósági szinten a polgári perek érkezésének aránya, illetve 28%-kal a közigazgatási peres ügy érkezés is emelkedett. Összességében a Szegedi Törvényszékre érkezett ügyek száma némiképp csökkent (50.592 darab) a jogszabályváltozásból eredő tömeges cégbírósági ügyérkezés csökkenésével.

itelotabla_sajtotajekoztato04kf

A Szegedi Ítélőtáblával folytatott Nyitott Bíróság programot ugyancsak bővítették, bekapcsolódtak például a Múzeumok Éjszakája programsorozatba is. Ennek köszönhetően több mint kétezer állampolgárt sikerült elérniük. Az SZTE jogi karának munkatársaival együttműködve pedig A Szegedi Törvényszék épületeinek története címmel egy fotókkal is illusztrált kiadványt készítettek el - hangsúlyozta Tárkány-Szűcs Babett. Kiemelte továbbá a Makói Járásbíróság külső homlokzatának felújítását, illetve a tárgyalótermek klimatizálását is, melyekre DAOP pályázatból és saját erőből nyílt lehetőség.

Az igazságszolgáltatás jobban teljesít

Harangozó Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnöke szerint az emberek bizalma a bíróságok iránt töretlennek tűnik, melyhez hozzájárulhatott, hogy munkatársaival törekedtek egy külvilág felé nyitott, befogadó szemléletre. A Sóhordó utcában éppen tíz éve működő ítélőtáblára 127%-os emelkedés figyelhető meg 2013-hoz képest. Letöltendő szabadságvesztésre 132, életfogytig tartó fegyházra két embert ítéltek, a letöltendő szabadságvesztés kiszabott ideje 346 év 9 hónap volt.

itelotabla_sajtotajekoztato03kf

2012-ben alakult meg a bíróságok központi igazgatásának felügyeletét ellátó Országos Bírói Tanács (OBT) működéséről

Hámori Attila

soros elnök beszélt. "A 'Magyarország jobban teljesít' szlogent én úgy egészíteném ki: az igazságszolgáltatás is jobban teljesít, ezt nem csak mi, de külső, tőlünk független EU-s szervek is megállapították" - hangsúlyozta. Legnagyobb feladatuknak a bírói életpályamodell kialakítása, amely a tíz éve stagnáló fizetések és a tárgyi ellátottság kapcsán felmerülő problémák miatt szükséges.

Handó Tünde

, az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a tiszta, állátható törvények megalkotása mellett rendkívül fontos a felkészült bírói munka is. Kiemelte: a hazánkban dolgozó 2800 bíró 66%-a tíz évnél nagyobb gyakorlattal rendelkezik, közülük 570 szakjogászi végzettségű, jelentős részük rendelkezik nyelvvizsgával és egy tucat PHD-fokozattal is rendelkezik. Persze emellett a tárgyi feltételek biztosítása is kiemelt fontosságú. Több évnyi egyeztetést követően Handó Tünde bejelentette: a közbeszerzési pályázat kiírását követően, 2016-ban elkezdődhet a Szegedi Törvényszék épületének felújítása.

itelotabla_sajtotajekoztato02kf

Tárkány-Szűcs Babett szerint korszerű ügyfélcentrumot alakítanának ki a földszinten, az épület tetőterét beépítik és speciális tereket is alakítanak ki mediációra és gyermekek meghallgatására. Az udvar egy részét is beépítik majd, további tárgyalótermeket kialakítva, illetve a tízéves informatikai park felújítása is tervben van. Biztosítják továbbá a videó és hangfelvétel, illetve a távmeghallgatás lehetőségét minden tárgyalóteremben. Ezen beruházásokkal valóban a 21. századba léphetünk - tette hozzá Handó Tünde.

2016-ban kezdődhet el a Szegedi Törvényszék Széchenyi téri épületének felújítása! Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.