/

Jogerősen börtönbüntetésre ítélték Románia leggazdagabb emberét

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jogerősen 2 és fél év börtönbüntetéssel sújtotta egy bukaresti bíróság pénteken közzétett ítéletében Ioan Niculaét, Románia leggazdagabb üzletemberét, akit abban találtak vétkesnek, hogy törvénytelenül finanszírozott egy elnökválasztási kampányt.

A milliárdos emellett 641 ezer lej (43,5 millió forint) pénzbüntetést is kapott. Az indoklás szerint Niculae 1 millió euróval finanszírozta a román Szociáldemokrata Pártból (PSD) időközben kizárt Mircea Geoana volt államfőjelölt 2009-es kampányát.

Ezért cserében azt várta volna el, hogy kormányalakításkor ő dönthesse el, ki lesz a gazdasági miniszter. Niculae ugyanis érdekelt volt abban, hogy gyárai kedvezményes áron kapjanak földgázt az állami gázvállalattól.

Niculae vagyonát a romániai gazdagok legutóbbi toplistája csaknem 1,1 milliárd euróra becsüli. Cégbirodalmának legnagyobb eleme az Interagro vállalat, amely műtrágyagyártással foglalkozik, és az egyik legnagyobb szereplő a román élelmiszerpiacon.

Niculae a román futball egyik legnagyobb támogatója is, ő szponzorálta az Astra Ploiesti élvonalbeli csapatot, amely az elmúlt években rendszeresen szerepelt az Európa Ligában.

A mostani ítéletet a bukaresti ítélőtábla hozta meg. Első fokon az egyik bukaresti kerületi bíróság 2013 őszén még felmentette az ügy vádlottjait. Ezt a döntést bírálta most felül az ítélőtábla.

Ugyanebben az ügyben a legsúlyosabb ítéletet Gheorghe Bunea Stancu üzletember és politikus kapta, akinek három évet kell börtönben töltenie. Ő a PSD Braila megyei szervezetének volt az elnöke, és ebben a minőségében győzte meg Niculaét, hogy járuljon hozzá Geoana kampányának finanszírozásához.

2009-ben az elnökválasztás második fordulójában Traian Basescu és Geoana mérkőzött meg az elnöki tisztségért. Akkor mintegy 70 ezer szavazatnyi különbséggel Basescu nyerte a választást.

2012-ben Adrian Nastasét, a PSD volt elnökét, Románia volt miniszterelnökét ítélték börtönbüntetésre amiatt, hogy a 2004-es elnökválasztási kampányára törvénytelenül gyűjtött pénzt cégektől a Bákó megyei építkezési felügyelet segédletével.

Előző sztori

Hátország: Békéscsabán és Aradon interligáztak a SZEOL fiataljai

Következő sztori

Nemzeti Rákellenes Nap: ismét hosszított nyitva tartás lesz a szegedi emlőszűrő központban