Egyetem

Csillagászat Napja Szegeden

Csillagászat Napja Szegeden

2015. április 18., szombat
Csillagászat Napja Szegeden

A Csillagászat Nemzetközi Napja előestéjén, április 24-én az SZTE Fizikus Tanszékcsoport csillagász munkaközössége és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportja izgalmas programokkal várja a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődőket.

Pénteken 17 órától az SZTE Fizikus Tanszékcsoport Budó Ágoston előadótermében (Dóm tér 9., I. emelet)

Vinkó József

tart látványos felvételekkel gazdagon illusztrált előadást "25 éves a Hubble-űrtávcső" címmel. Az előadásban a naprendszerbeli égitestektől kezdve a távoli galaxisok vizsgálatáig számos forradalmi eredményről szó lesz, amelyeket a kutatói közösség a negyed évszázaddal ezelőtt a világűrbe bocsátott teleszkóp felvételeinek köszönhet. 18 órától a program a Kertész utcai Csillagvizsgálóban folytatódik, ahol a csillagászok hoszabbított nyitva tartással, egészen éjfélig várják az égbolt szerelmeseit. Az este folyamán tematikus kiselőadásokat hallhat az érdeklődő közönség, többek között a Naprendszer kutatásával, a földönkívüli élet keresésével, illetve a Világegyetem keletkezésével és fejlődésével kapcsolatban. (Az előadások regisztrációkötelesek, minden előadásra kétszer kerül sor az este folyamán). Emellett - jó idő esetén - egész este távcsöves bemutatók (Jupiter, Vénusz, csillaghalmazok, kettőscsillagok), lézerpálcás csillagképtúra és egy, a Hubble-űrtávcső 25 éves születésnapja alkalmából felállított stand is várja az érdeklődőket. Ezen a napon a Csillagvizsgálóba szóló belépők egységesen 200 Ft-ba kerülnek, az SZTE hallgatói és dolgozói (valamint családtagjaik) részére a belépés ingyenes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.