Az ’56-os helytállásáért tüntették ki a szegedi városvédő polgárt

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

WP_20150317_012-1024x575

Az 1956 Magyar Nemzetőrség főparancsnoka az 56-os Felkelők Rabparlamentjének nevében a Forradalom Hőse címmel tüntették ki v. l. Szilágyi Árpádot.

Nemzeti ünnepünk alkalmából, március 17-én a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület kertjében koszorúzták meg a nemzetőrök ünnepélyes keretek között az I. világháború évfordulójára állított emlékművet és az ’56-os nemzetőr kopjafát. V. l. Dömötör Zoltán nemzetőr vezérezredes beszédében felidézte az 1848-as nemzetőrség megalakulását, illetve annak jogutódját, az ’56-os Nemzetőrséget, melyet a rendszerváltás kormányai azóta is elismernek. Ezt követően a főparancsnok a Forradalom Hőse címmel tüntette ki v. Szilágyi Árpádot, a városvédő egyesület elnökét.

A nemzetőrség főparancsnoka kitüntetésekor méltatta a városvédő ’56-os helytállását Szegeden és Budapesten hazafias szellemiségét és aktív közösségszervező munkáját, melynek köszönhetően a világ számos pontjára emigrált ’56-osok találhattak egymásra, és alakíthattak ki kapcsolatot szülőföldjükkel. A Szegedi Közéleti Kávéház, illetve a Panoráma Világklub rendezvényeinek visszatérő vendégei voltak az egykori forradalmárok – Szilágyi Árpád bajtársai, vendégei -, akik történeteikkel soha nem látott szemszögből elevenítették fel a magyar forradalom napjait.

szilagyi_arpad05kf

V. l. Szilágyi Árpád megköszönte a magas kitüntetést. Portálunknak felidézte: 1950 októberében még gyerekként nézte végig, amint bátyját az ÁVH elhurcolta, őt pedig édesapjával megverték. Nemzeti elkötelezettsége és világnézete azóta is meghatározza mindennapjait, és nem hajtott térdet egyetlen kormány előtt sem. “Személyem nem lehet olyan hős, mint azok a bizonyos ‘pesti srácok’, akik fegyverrel a kezükben estek el a hazánkért, szabadságunkért. Úgy gondolom azonban, hogy hősiesen helytálltam az elmúlt 65 évben, eszméimet pedig soha sem tudták megváltoztatni” – hangsúlyozta Szilágyi Árpád nemzetőr ezredes.

Előző sztori

Borókai Gábor Szegeden: A médiát jól használni, nem bojkottálni kell! + FOTÓK

Következő sztori

Pénteki programajánló: Pale Honey, The Scarlet, Heaven Street Seven