Közélet

A Quaestor-károsultak kártalanításáról dönt ma a parlament

A Quaestor-károsultak kártalanításáról dönt ma a parlament

2015. április 14., kedd
A Quaestor-károsultak kártalanításáról dönt ma a parlament

Az Országgyűlés ma a házszabálytól eltérő gyorsasággal fogadhatja el azt a kormánypárti előterjesztést, amely 30 millió forintig kártalanítana minden Quaestor-károsultat. A képviselők emellett határozatot hozhatnak egy Iszlám Állam elleni magyar katonai szerepvállalásáról, továbbá dönthetnek a rendőrök és katonák bérének emeléséről is.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szavazások követnek. A parlament ekkor dönthet arról a kormánypárti képviselők által benyújtott javaslatról amely egy követeléskezelő alap felállításával a Quaestor minden károsultját kártalanítaná 30 millió forint erejéig. A javaslat értelmében a károsultak július végéig juthatnának hozzá pénzükhöz. Szavaznak a kormány azon kétharmados többséget igénylő előterjesztéséről is, amely lehetővé tenné a magyar részvételt az Iszlám Állam elleni koalícióban, az iraki Erbílben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, az összesen 150 katonában 110 teljesítene szolgálatot a helyszínen, hat magyar tiszt pedig a vezetési pontokon lenne jelen. Az indítványt várhatóan a szocialista frakció támogatásával fogadhatja el a kormányoldal. Szintén ellenzéki támogatásra lesz szükség azokhoz a kétharmados törvénymódosításokhoz, amelyek lehetővé teszik a rendőrök és a katonák bérének emelését. A kormány szándékai szerint az idén 30 százalékkal, majd azt követően évente 5-5 százalékkal, így 2019-ig bezárólag összesen 50 százalékkal nőnének a bérek az ágazatban. Szavazhatnak a képviselők az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvénymódosításról is. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban elképzelhetőnek nevezte, hogy néhány fideszes képviselő nemmel szavaz majd a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földek nemzeti földalapkezelőhöz kerülését célzó javaslatra, de szerinte a kormánypárti képviselőcsoport túlnyomó többsége indokoltnak tartja, hogy a föld kezelését egységesen bonyolítsa le a kormány, az ne legyen szétdarabolt, mert abból visszaélések származnak. A szavazásokat követően hat előterjesztés vitája kezdődhet meg. A képviselők így egyebek mellett elmondhatják a véleményüket a banki elszámolás során tapasztalt visszaélések elleni fellépést segítő fideszes törvényjavaslatról, valamint a kabinet energiahatékonyságról szóló előterjesztéséről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.