Közélet

A Kúria elé kerül a két hitelesített népszavazási kérdés

A Kúria elé kerül a két hitelesített népszavazási kérdés

2015. április 9., csütörtök
A Kúria elé kerül a két hitelesített népszavazási kérdés

Jogorvoslati kérelmek érkeztek a "rendszerbontó népszavazásnak" a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által két hete hitelesített két kérdésével kapcsolatban, így a Kúria dönt arról, indulhat-e aláírásgyűjtés a kamarai tagdíj és a tankötelezettség ügyében.

A Nemzeti Választási Iroda megerősítette az MTI információját, hogy a jogorvoslatra nyitva álló határidő utolsó napján, csütörtökön mindkét, az NVB által hitelesített népszavazási kérdés kapcsán bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A március 15-ei civil demonstráción bejelentett 19 "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés közül két kérdést hitelesített március 25-i ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB úgy ítélte meg, a két kérdés megfelel az alaptörvényben és a népszavazási törvényben foglalt előírásoknak, így azokban lehet országos ügydöntő népszavazást tartani. A két hitelesített kérdés a következő volt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?" Az NVB hitelesítő határozatával szemben csütörtök 16 óráig lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani, ilyen mindkét kérdés vonatkozásában érkezett is a határidő utolsó napján. Ez tehát azt jelenti, hogy a két kérdés a Kúria elé kerül, amelynek 90 napja van dönteni arról, lehet-e a két kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria helyben hagyja az NVB hitelesítő határozatait, akkor a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és a szervezőknek négy hónapjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.