Bulvár

A kullancsokkal egész évben számolni kell + FOTÓK

A kullancsokkal egész évben számolni kell + FOTÓK

2015. április 7., kedd
A kullancsokkal egész évben számolni kell + FOTÓK
rengei_antal_interju03kf

A napokban Bibu kutyával és gazdájával állatorvosnál jártunk, hogy a hároméves spánielt felkészítsük a kullancsok, szúnyogok és bolhák elleni védekezésre. Rengei Antallal a rendelés ideje alatt beszélgettünk.

Az idei enyhe télnek köszönhetően az erdő- és mezőlakó vérszívók vígan eléldegéltek rejtekhelyeiken. Nyugat-Magyarországon már februárban arról szóltak a hírek, hogy az állatkórházakba több négylábú is megfordult kullancsfertőzéssel. A gazdik általában csak a tavasz közeledtével gondoskodnak a megfelelő védekezésről, ami

Rengei Antal

, a Szegedi Kisállat-Ambulancia állatorvosa szerint hiba, hiszen a kellemetlen vérszívók egész évben jelen vannak a környékbeli erdőkben, réteken. Hogy se a kutyust, se a gazdit ne érhesse kellemetlen meglepetés, jobb minél előbb felvenni a kesztyűt a kullancsokkal szemben. Ma már számos, különféle márkájú készítmény közül válogathatnak a kutyások: a cseppek, a nyakörvek és az alig egy éve a hazai piacokat is meghódító tabletták segíthetnek a védekezésben. Bibu egy ampullányi cseppet kapott a nyakszirtjére, ami mellett mozgékony természete miatt döntött gazdája; a nyakörvet ugyanis hamar elhagyná valamelyik felfedezőkörútja során. Az állatorvos elmondta, a tabletta a sokat kényeztetett ölebek számára ideális, ráadásul a legtöbb készítmény a bolhákkal szemben is védelmet nyújt.

rengei_antal_interju08kf

Komoly megbetegedést, legrosszabb esetben a kutya elpusztulását is okozhatja a szúnyogok által terjesztett szívférgesség, amely 2013-ban nagy riadalmat okozott a szegedi kutyatartók körében. Akkor Rengei Antalék egy német juhászkutyában találtak 30 centiméteres parazitát, az állatot viszont már nem tudták megmenteni. Bibu kutya gazdáját is figyelmeztette a szakember: a féreg képes eljut a szívbe, majd a jobb szívfélben akár 7-8 évre is megtelepszik. Alkalmanként üríti a kis szaporodó férgeket, az úgynevezett mikrofiliákat, amelyek további 3 éven át fertőzhetik az állatot. A betegek mintegy 20 százaléka elpusztul. A szívféreg az emberi szervezetbe is bekerülhet, de legsúlyosabb esetben is csupán apró göböt okoz a tüdőben. Hosszútávon azonban képtelen megélni. Bibut egy gyors vérvétellel ellenőrizték, a teszt - a gazdi legnagyobb örömére - negatív lett, szeptemberben azonban érdemes újabb vizsgálatnak alávetni a spánielt. Az állatorvos azt mondta, pozitív eredmény esetén sem kell megijedni, az első 4-8 hétben még be tudnak avatkozni, hogy a bébiférgek ne szaporodjanak tovább a kutyus szívében.

Kutyagazdik, óvatosan a kullancsokkal! Az idei enyhe télnek köszönhetően az erdő- és mezőlakó vérszívók vígan eléldegéltek rejtekhelyeiken - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=524205

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.