A kullancsokkal egész évben számolni kell + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

rengei_antal_interju03kfA napokban Bibu kutyával és gazdájával állatorvosnál jártunk, hogy a hároméves spánielt felkészítsük a kullancsok, szúnyogok és bolhák elleni védekezésre. Rengei Antallal a rendelés ideje alatt beszélgettünk.

Az idei enyhe télnek köszönhetően az erdő- és mezőlakó vérszívók vígan eléldegéltek rejtekhelyeiken. Nyugat-Magyarországon már februárban arról szóltak a hírek, hogy az állatkórházakba több négylábú is megfordult kullancsfertőzéssel. A gazdik általában csak a tavasz közeledtével gondoskodnak a megfelelő védekezésről, ami Rengei Antal, a Szegedi Kisállat-Ambulancia állatorvosa szerint hiba, hiszen a kellemetlen vérszívók egész évben jelen vannak a környékbeli erdőkben, réteken.

Hogy se a kutyust, se a gazdit ne érhesse kellemetlen meglepetés, jobb minél előbb felvenni a kesztyűt a kullancsokkal szemben. Ma már számos, különféle márkájú készítmény közül válogathatnak a kutyások: a cseppek, a nyakörvek és az alig egy éve a hazai piacokat is meghódító tabletták segíthetnek a védekezésben. Bibu egy ampullányi cseppet kapott a nyakszirtjére, ami mellett mozgékony természete miatt döntött gazdája; a nyakörvet ugyanis hamar elhagyná valamelyik felfedezőkörútja során. Az állatorvos elmondta, a tabletta a sokat kényeztetett ölebek számára ideális, ráadásul a legtöbb készítmény a bolhákkal szemben is védelmet nyújt.

rengei_antal_interju08kf

Komoly megbetegedést, legrosszabb esetben a kutya elpusztulását is okozhatja a szúnyogok által terjesztett szívférgesség, amely 2013-ban nagy riadalmat okozott a szegedi kutyatartók körében. Akkor Rengei Antalék egy német juhászkutyában találtak 30 centiméteres parazitát, az állatot viszont már nem tudták megmenteni. Bibu kutya gazdáját is figyelmeztette a szakember: a féreg képes eljut a szívbe, majd a jobb szívfélben akár 7-8 évre is megtelepszik. Alkalmanként üríti a kis szaporodó férgeket, az úgynevezett mikrofiliákat, amelyek további 3 éven át fertőzhetik az állatot. A betegek mintegy 20 százaléka elpusztul. A szívféreg az emberi szervezetbe is bekerülhet, de legsúlyosabb esetben is csupán apró göböt okoz a tüdőben. Hosszútávon azonban képtelen megélni.

Bibut egy gyors vérvétellel ellenőrizték, a teszt – a gazdi legnagyobb örömére – negatív lett, szeptemberben azonban érdemes újabb vizsgálatnak alávetni a spánielt. Az állatorvos azt mondta, pozitív eredmény esetén sem kell megijedni, az első 4-8 hétben még be tudnak avatkozni, hogy a bébiférgek ne szaporodjanak tovább a kutyus szívében.

Kutyagazdik, óvatosan a kullancsokkal! Az idei enyhe télnek köszönhetően az erdő- és mezőlakó vérszívók vígan eléldegéltek rejtekhelyeiken – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=524205

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 7.

Előző sztori

Április 9-én indul a XVI. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál

Következő sztori

Pofátlan Parkolás: húsvéthétfőn még az út közepén is szabad? + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek