A hőszolgáltató ügyében tartanak rendkívüli közgyűlést

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

varosi_kozgyules41_gs

Rendkívüli közgyűlést tart a város péntek reggel kilenc órától a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kapcsán.

Ahogy korábban is megírtuk, az Energetikai Hivatal a Szegedi Hőszolgáltató Kft. távhőtermelői és távhőszolgáltatói működési engedélyeit április 16-ától visszavonta. Ennek kapcsán Botka László polgármester rendkívüli közgyűlést hirdetett ki péntek délelőtt 9 órától.

Az előterjesztés értelmében közgyűlés jóváhagyja, hogy az önkormányzat évi fix 3,5%-os kamatteher mellett, legkésőbb decemberi 15-i visszafizetési határidővel, 800 millió forint összegű tagi kölcsönt nyújtson az IKV Zrt. részére. Felhatalmazza az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Kardos Kálmánt a távhőtermelési és távhő-szolgáltatási tevékenység ellátásához szükséges szerződések megkötésére, különös tekintettel a földgáz, a víz és szennyvíz, a villamosenergia ellátására vonatkozó szerződésekre, a munkaerő átvételére, továbbá a Szegedi Hőszolgáltató Kft. tulajdonában lévő, a hőszolgáltatáshoz szükséges eszközök bérletére vonatkozó szerződésekre. A munkavállalókat és a szükséges eszközöket át kell, hogy vegyék a Szehőtől. Felkérik továbbá a SZEHŐ ügyvezetőit, hogy a következő közgyűlésre részletes intézkedési tervet készítsenek a cég jövőjével kapcsolatban. Döntés születhet arról is, hogy az önkormányzat rendkívüli kormányzati támogatást kérjen a hőszolgáltatással kapcsolatos pénzügyi kiadásokra.

Az ügy hátteréről

Ahogy megírtuk, a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek 51%-ban tulajdonosa az önkormányzat, a kisebbségi tulajdonos korábban az Alfa-Nova Kft. volt, ám tavaly ősszel szakmai befektetőt cserélt a társaság, méghozzá a magánberuházó cégcsoporthoz tartozó, az Alfa Novában 51%-os tulajdonosi hányaddal rendelkező ENERGOTT Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft. lett a kisebbségi tulajdonos. Erről csak másfél hónappal később értesült az önkormányzat, és mivel nem tudott élni elővásárlási jogával, ezért eljárást kezdeményeztek. Az energiahivatal sem fogadta el a tulajdonosváltás utólagos bejelentését, ezzel kapcsolatban Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester a pénzügyi bizottság ülésén elmondta, az önkormányzat hivatala azt javasolta a város által delegált ügyvezető igazgatónak, hogy a Szegedi Hőszolgáltató Kft. taggyűlésein tartózkodjon a szavazásnál bizonyos tulajdonosi döntéseknél.

A SZEHŐ-nek egyébként többször nyújtottak anyagi segítséget az elmúlt időszakban, például még 2013-ban 1 milliárd forintos tagi kölcsönt kapott a társaság, idén márciusban pedig 300 millió forintos hitelhez nyújtott kezességet a város.

Rendkívüli közgyűlést tart a város péntek reggel kilenc órától a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kapcsán.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 9.

Előző sztori

Szerszámokat lopott a Pápai utcából – fotón az elkövető

Következő sztori

Egy tűzeset és egy műszaki mentés kapcsán riasztották a megye tűzoltóit