Közélet

36 milliárd forint EU-s támogatás jut első körben az ELI-re + VIDEÓ

36 milliárd forint EU-s támogatás jut első körben az ELI-re + VIDEÓ

2015. április 13., hétfő
36 milliárd forint EU-s támogatás jut első körben az ELI-re + VIDEÓ
szuperlezer_03

Magyarországra 2020-ig jelentős forrás, a tervek szerint 750 milliárd forint érkezik közvetlenül innovációra, kutatásra, fejlesztésre - hangsúlyozta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: a 750 milliárd forint uniós támogatást két operatív programon - a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programon (VEKOP) - keresztül pályáztatják meg.

Pálinkás József

elmondta, hogy az első kiírások tervezése megtörtént, az első kiírás a GINOP-ban már megjelent a szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) projektre, amelynek kerete 36 milliárd forint. Hozzátette, a kiírásban szereplő 36 milliárd forint támogatásból a lézerberendezéseket építik fel. Elmondta, a szegedi berendezés 2018-ra részévé válik az európai stratégiai infrastruktúráknak, fenntartása az európai uniós konzorciumhoz kerül majd, de a berendezést használó kutatók a kísérleteik költségeit maguk fizetik. Ezért fontos Magyarországnak, hogy egy ilyen berendezés itt legyen. Az elnök elmondta, hogy a szegedi szuperlézer központ berendezése lehetővé teszi majd olyan vizsgálatok elvégzését, amelyre eddig nem volt mód. Pálinkás József emlékeztetett arra, hogy a lézerberendezés három helyen épül meg, az egyik Prága mellett, a másik Bukarest környékén, a harmadik, az ultrarövid impulzusok laboratóriuma pedig Szegeden. Pálinkás József szólt arról, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológia Alap 2015. évi költségvetése 74 milliárd forint, ebből az idén a következő pályázati kiírásban 29 milliárd forintot, a GINOP-ban 209 milliárd forintot, a VEKOP-ban 10 milliárd forintot a terveznek kutatás-fejlesztésre, innovációra fordítani. Szerinte a magyar kormány bátor döntést hozott azzal, hogy a termelési központ pozíció után Magyarország a kutatás-fejlesztési-innovációs központtá válás irányába fordul. http://www.youtube.com/watch?v=qvojnrmm7F0 A sajtótájékoztatón

Csepreghy Nándor

, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára emlékeztetetett arra, hogy Magyarország 2014-2020 között 12 ezer milliárd forint uniós és hazai fejlesztési forrást használhat fel. Hozzátette: ezt lényegében innovációs forrásként is lehet értelmezni, hiszen az uniós forrás felhasználása arról is szól, hogy képes lesz-e az ország olyan gazdasági szerkezetet létrehozni, amely hosszú távon biztosítja a gazdasági növekedést. Újságírói kérdésre a helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság regionális főigazgatóságával folytatott tárgyalások jegyzőkönyve az M4-es autópálya fejlesztése témájában már a Miniszterelnökségen van, a hivatalos jelzés megfogalmazója az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának Magyarországgal foglalkozó egységének vezetője volt.

Magyarországra 2020-ig jelentős forrás, a tervek szerint 750 milliárd forint érkezik közvetlenül innovációra, kutatásra,...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.