Közélet

Vasárnapi pihenőnap - NGM: nem létezik a hatástanulmány

Vasárnapi pihenőnap - NGM: nem létezik a hatástanulmány

2015. március 20., péntek
Vasárnapi pihenőnap - NGM: nem létezik a hatástanulmány
SZS_vasarnapi_zarva_tartas_001

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy elemzés született volna a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről a minisztérium megbízásából.

Az NGM pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében azt is megjegyezte: a minisztérium illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. Az NGM egyben hiteltelennek nevezte a sajtóban megjelent - a minisztérium számára ismeretlen - tanulmány megállapításait és kockázati elemeit. Mint írták, a média által közöltekkel ellentétben nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt. Ebből következően az sem igaz, hogy nőnének a munkanélküli segélyekre fordított kiadások, illetve hogy az intézkedés járulék- vagy adóbevétel kiesést okozna. A tárca nem számolt, és nem is számol forgalomkieséssel a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt - írták. A közlemény szerint a sajtóban idézett tanulmány megállapításai és logikája talán 2011-ben még helytállóak lehettek volna, de ma már érvénytelenek. Abban az időszakban a gazdasági világválságnak, valamint a 2010 előtti kormányok felelőtlen politikájának köszönhetően a magyar gazdaság és társadalom még nem tudta volna ezt a kereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartó fontos lépést veszteségek nélkül kezelni. Azonban az elmúlt évek következetes, a gazdaság élénkítését célzó, valamint a munkahelyteremtést elősegítő politikájának eredményeként mára már a munkaerőpiacra és a költségvetésre gyakorolt negatív hatása a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes mértékben megszűnt - fogalmaz a közlemény. Az NGM szerint a nemzetközi példák is bizonyítják - az Európai Unióban ugyanis Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban és Spanyolországban is korlátozzák valamilyen módon a vasárnapi nyitva tartást -, hogy az intézkedés a vásárlói szokások módosulásán kívül sem a fogyasztás mértékét, sem a turisztikai bevételeket, sem pedig a gazdaság egészét nem érinti hátrányosan. Ezzel szemben a kivételek meghatározásának következtében a kiskereskedőket, a kistermelőket és a piacokat jelentős helyzeti előnybe hozza, amelynek egyértelmű nemzetgazdasági hozadéka van - olvasható a közleményben. A Népszabadság pénteki számában arról írt: készült hatástanulmány a vasárnapi boltbezárásról, egy 2011-es háttéranyag szerint a KDNP javaslata nyomán több mint tízezer ember veszítené el a munkáját, és közel 50 milliárdot vesztene a költségvetés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.