Bulvár

Várd gyönyörű bőrrel a tavaszt!

Várd gyönyörű bőrrel a tavaszt!

2015. március 8., vasárnap
Várd gyönyörű bőrrel a tavaszt!
borkrem

A téli zord időjárás, a kevés napsütés, a vitaminhiány nem csupán a hangulatunkra, de a bőrünkre is rányomja bélyegét.

A hosszú hideg hónapok ugyanis kimerítették szervezetünk vitaminkészletét, amely a kevesebb mozgással és az egészségtelenebb táplálkozással együtt fáradékonnyá, levertté tesz minket, bőrünk pedig fakóvá, szárazabbá és érzékenyebbé válik. A közelgő tavasz a megújulást hozza magával, ám a szervezetünk és a bőrünk regenerálódása hosszabb időt is igénybe vehet. Milyen panaszokat okozhat a hűvös, szeles idő, és mit tehetünk azért, hogy a bőrünk hamarabb felfrissüljön?

Tihanyi Lillától

, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosától megtudjuk a leggyakoribb tüneteket, és hasznos tanácsokat kaphatunk a tavaszi bőrápolással kapcsolatban.

Száraz, viszkető bőr

A kiszáradás és viszketés az egyik leggyakoribb panasz, amely főleg az amúgy is száraz bőrűeknél fordul elő, ám a hideg és szeles idő szinte mindenkinél okozhat enyhébb tüneteket. A bőr kiszáradásának a hidegen kívül az egyik leggyakoribb oka a fűtött, száraz beltéri levegő, amelynek hatására a bőr kipirosodik, felülete durva tapintásúvá válik és komolyabb kiszáradás esetén előfordulhat, hogy hámlani kezd. A száraz bőr regenerálásának egyik legjobb módja a bőrradír használata, amellyel eltávolítható az elhalt hámréteg. A bőr radírozása száraz bőrűek legfeljebb hetente egyszer, zsírosabb bőrűeknek akár hetente kétszer is ajánlott. A bőr megtisztítása után következhet a hidratálás a bőrtípusunknak megfelelő arckrémmel, arcpakolással és testápoló használatával. Ám nem csupán kívülről, hanem belülről is hidratálnunk kell, amelynek legjobb módja a megfelelő mennyiségű, napi 1,5 -2 liternyi vízfogyasztás. A tökéletes hatás érdekében nem maradhat el a rendszeres mozgás sem, amely serkenti a vérkeringést, ezáltal megszűnteti a bőr fakóságát, valamint fokozza a bőrsejtek oxigénellátását.

Ajakápolás

A hideg nem csak a bőrünket, hanem az ajkainkat is megviseli. A száraz, kicserepesedett ajkak ápolására előszeretettel alkalmazunk különböző ápolókat, ám ezek között vannak olyanok, amelyek kiszáríthatják az amúgy is érzékeny bőrt. A panaszok kezelésére a hagyományos rúzs helyett érdemes hidratáló ajakápolót, vagy szájfényt használni és részesítsük előnyben a természetes összetevőkből álló, vagy az otthon összeállított ápolószereket. A bőrradír mellett használjunk ajakradírt is, valamin az ápolt és hidratált ajkak eléréséhez is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Vitaminhiány okozta bőrproblémák

Tavaszra a szervezetünk vitaminkészlete kimerülhet, amely a tavaszi fáradtságon kívül bőrproblémák kialakulásához - mint például gyulladásos tünetek, szárazság - is vezethet, valamint sápadt és szürke lehet a bőrünk. Éppen ezért nem csupán külsőleg kell orvosolnunk a tüneteket, hanem pótolnunk kell a bőr megújulásához, ellenálló képességéhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is. Tavasszal rengeteg friss zöldség, gyümölcs, saláta és magvak közül válogathatunk, amelyek kiváló vitaminforrások. A különböző vitaminok eltérő hatással vannak a szervezetünkre, így például a zöldségfélékben, brokkoliban vagy citrusfélékben található C-vitamin segíthet a sebgyógyulásban, a májban, tojássárgájában és vajban található A-vitamin fokozza a faggyútermelést és ellenállóvá teszi a bőrt a fertőzésekkel szemben, az E-vitamin pedig kiváló a tág pórusú, mitesszeres bőr kezelésére. Normál esetben változatos táplálkozással biztosíthatjuk a szervezetünk számára szükséges vitaminmennyiséget, ám túlzott vitaminhiány esetén vitaminkészítmények alkalmazására is szükség lehet. Felnőtteknek az immunrendszer megfelelő működéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez például napi 2000 NE D-vitamin szedése javasolt. Egy friss felmérés szerint ugyanis a magyar lakosság 95 százaléka lesz D-vitamin hiányos a tél végére. Szerveztünk D-vitamin ellátottságáról pontos információt kaphatunk vérvétel során D-vitamin szint méréssel. A gyümölcsök, zöldségek és magvak nem csupán élelmiszerként fogyasztva hatásosak, de kitűnő alapanyagként szolgálnak házi készítésű pakolásokhoz is.

Fényvédelem tavasszal

A hosszú, hideg tél után örömmel fürdőzünk a tavaszi napsütésben, amely pozitív hatással van a hangulatunkra, valamint serkenti a D-vitamin termelődését a bőrünkben. Ám nem szabad elfelejtenünk, hogy a káros napsugarak nem csak nyáron, de tavasszal is érnek minket, - a március végi nap például, ha több órán át kint tartózkodunk, már okozhat leégést - így a megfelelő védelemről az év minden szakaszában gondoskodnunk kell. A fényvédő kiválasztásánál figyelembe kell venni korunkat, valamint a bőrtípusunktól és az UV sugárzás erősségétől függően a fényvédő faktort. Az arcbőrünk védelme mellett nem szabad elfelejtkeznünk az ajkunkról sem, amelyhez speciális ajakápolók közül választhatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.