/

Tovább csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több ezer hektárral, 30 050 hektárra tovább csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén, ebből 15 800 hektár vetés vagy szántó – tájékoztatta Kozák Péter védelemvezető szerdán az MTI-t.

A szakember közölte, a legnagyobb az elöntött terület Csongrád megyében, ahol 22 350 hektár van víz alatt. Február közepén a vízzel borított terület nagysága megközelítette az 50 ezer hektárt az Alsó-Tisza vidékén. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni.

A nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 67 szivattyútelep üzemel, 24 még mindig egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 1,5 millió köbméter volt – tudatta a védelemvezető. A védekezésben az igazgatóság 176 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését, több helyen kézzel távolítják el a csatornákból a feltorlódott uszadékot.

Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint négy településen másod-, kilenc településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Előző sztori

Elkezdődött a szegedi medencés kikötő felújítása

Következő sztori

Hátország: Karcagról is győzelemmel tértek haza a SZEOL SC I. osztályú csapatai