Kultúra

Tosca olasz nyelven a szegedi színházban + FOTÓK

Tosca olasz nyelven a szegedi színházban + FOTÓK

2015. március 20., péntek
Tosca olasz nyelven a szegedi színházban + FOTÓK
tosca21_gs

Március 20-án az egyik legnépszerűbb operát, a szegedi teátrum elmúlt fél évszázadának leghosszabb ideig játszott darabját, a Toscát tűzik műsorra, egy kis újítással. Itt az első galéria az előadásról!

Az opera – Tosca, az ünnepelt énekesnő, Cavaradossi, a köztársaságpárti festő és Scarpia báró, Róma kegyetlen rendőrfőnöke – politikai és szerelmi csatája.

Julien Budden

opera-kutató szerint a Tosca „a tiszta színház diadala”.

Charles Osborne

kritikus azzal magyarázza az opera népszerűségét – a két sláger ária: a Vissi d’arte és az E lucevan le stelle mellett –, hogy a cselekmény remek lehetőségeket kínál a három főszereplőnek, hogy nemcsak énekesként, de színészként is tündökölhessenek. "A kor mindig esetleges, és az emberi játszmák, karakterek, az egymáshoz való viszonyulások azonban örökök. Az alapszituáció teljes mértékben adott, ugyanakkor korfüggetlen. Hiába nevezzük meg Napóleont vagy más történelmi személyeket, ezek olyan maszkok, amik bármikor lecserélhetők, behelyettesíthetők. A nevek teljes mértékben irrrelevánsak. Ami igazán fontos az az, hogy az alapeszme érthető és átérezhető legyen; és ez az átérezhetőség a kulcsszó. A katarzist nem lehet elhazudni a színháztól. Elengedhetetlen, hogy a ma emberéhez szóljanak ezek a történetek. A helyszínt megváltoztattuk, de csak annyiban, hogy egy jövőbeli Rómáról van szó. Ez természetesen nem egyfajta prófécia, hisz mi sem tudjuk, hova fajul az emberiség. Csak eljátszunk a gondolattal, hogy milyen lesz az a világ, ahol a vallás szentsége és az Isten szentsége fölé blaszfém módon modern Bábel tornyokkal fölétüremkedik az ember. Azt a víziót próbáljuk képileg is megjeleníteni, amikor olyan magaslatokba tör az ember, ahová nem való; semmitől sem retten vissza és mindent cinikusan figyel. Ez az embertípus sajnos egyre jellemzőbb korunkra, és a szegedi Tosca előadás ez ellen tiltakozik" - nyilatkozott

Anger Ferenc

rendező a Tosca

hogyan készült honlapján

. A Szegedi Nemzeti Színház nagyszínházi drámáját kettős szereposztásban láthatják a színház szerelmesei. 2015. március 21-én, 27-én, valamint április 4-én Floria Tosca szerepében

Kónya Krisztinát

, március 20-án, 26-án, 29-én, és április 3-án pedig

Nadia Cerchezt

láthatják. Mario Cavaradossit már 21-én és 29-én

László Boldizsár

, míg a többi előadási napon

Sorin Lupu

játssza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.