Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Hírzóna

Több mint 17 ezer kiló cigarettát és 1300 liter alkoholt semmisített meg a Dél-Alföldön a NAV

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

nav_sajtotajekoztato04kf

Tavaly több mint 28 ezer ellenőrzést végzett a NAV adóhatósága a dél-alföldi régióban, 55 milliárd forintnyi visszaélést felderítve. A Vám- és Pénzügyőrök szerint a cigaretta helyett a dohánnyal kapcsolatos visszaélések száma nőtt, a magyar Vöröskeresztnek és a Móza-múzeumnak is adnak át a lefoglalt tárgyakból. Évet összegzett a NAV Szegeden.

A 2014-es év mérlegét tárta a sajtó elé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága, a Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága, illetve Bűnügyi Igazgatósága szerda délelőtt. Az érintett szervek képviselői emellett az idei évre vonatkozó terveket és ellenőrzési irányokat is ismertette a sajtótájékoztatón.

Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó főigazgatója hangsúlyozta: a 2014-es évi 543,3 milliárd forint régiós nettó bevétel 93,5%-a az adóághoz köthető, melynek jelentős része (88%) a kiemelt adónemekből – áfa, szja, tb, tao – származott. Az adóalanyok száma nem változott jelentősen a 2013-as évhez képest, ahogy az adóalanyi kör esetében sem tapasztalható eltérés. Az elmúlt év során 13229 új vállalkozás alakult 12956 szüntette meg tevékenységét, így összességében 273 darab vállalkozással nőtt a régió adózóinak száma. A különleges adózási módok közül továbbra is a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók száma gyarapodik, a kiva, eva és átalányadózók száma stagnál.

nav_sajtotajekoztato01kf

A főigazgató sikeresnek tartja ügyfélszolgálatuk működését, melyben átlagosan 5-6 perces ügyintézést tartanak számon, csak nagyon ritka esetben lépte ez túl a húsz percet. Elektronikus úton 2867 írásbeli tájékoztatás kérés érkezett, ami 12 darabbal több a tavalyinál, és még mindig viszonylag alacsony, sokan választják továbbra is a postai megkeresést. Az adóügyek internetes intézése nincs kellőképp kihasználva, a bankkártyás befizetések száma ezzel szemben ugrásszerűen, 10,6 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. “Az adóhatósági jelenlét tovább erősödött a tavalyi évben, a régióban több mint 28 ezer ellenőrzést folytattunk le, melynek során csaknem 55,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottunk meg” – összegzett Papp István.

240 kiló kábítószert foglaltak le

Márkus András dandártábornok, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri főigazgatója szerint a tavalyi évben koordinált és komplex ellenőrzéseket hajtottak végre, egy-egy vendéglátóipari egység ellenőrzésekor például megvizsgálták, hogy az üzemeltetőnek van-e adótartozása. Tavaly 23,9 milliárd forintos összeg folyt be az ellenőrzések hatására a költségvetésbe. A vámszakma 9132 operatív ellenőrzést végzett, ennek 24%-ban, tehát minden negyedik esetben valamilyen jogsértést állapítottak meg. Közel egymilliárd forintos bírságot szedtek be olyan közúti ellenőrzések során, melyen a veszélyes áruk szállításának körülményeit vagy a pihenőidők be nem tartását ellenőrizték, esetenként átlagosan 203 ezer forintos bírságot szabtak ki.

nav_sajtotajekoztato07kf

A lefoglalt cigaretta mennyisége némileg csökkent (6425 ezer szál), jelentősen nőtt azonban a fogyasztási dohány értékesítésével kapcsolatos visszaélések száma – ez a tendencia már évek óta megfigyelhető a dandártábornok szerint. Az előző évhez képest az esetszám megduplázódott, a mennyiségben pedig 2,5-szeres növekedés volt tapasztalható. 240 kiló kábítószert foglaltak le tavaly a pénzügyőrök – főként marihuána és cannabis-származékokat, de heroin és kokainfogás is akadt a régióban.

A Móra-múzeumnak is adnak át a lefoglalt műkincsekből

A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága nevében Török Árpád alezredes összegzett. A bűnügyi igazgató a legnagyobb eredmények egyikének értékelte, hogy a felderített bűncselekményekkel okozott kár több mint a fele (több mint tízmilliárd forintból 5,5 milliárd, vagyis 54,1%) megtérült. A pénzügyi nyomozók kiemelt figyelmet fordítanak a tisztességes vállalkozóknak és a költségvetésnek nagy károkat okozó bűnszervezetek felszámolására – tette hozzá az alezredes. Tavaly 1367 ügyet sikerült lezárniuk, egy kicsit kevesebb ügy esetében jóval nagyobb hatékonysággal működtek a 2013-as évhez képest. 17760 kiló cigarettaárut és 1300 liter alkoholt semmisítettek meg, valamint 3190 darab ruházati cikket adtak át a Magyar Vöröskeresztnek. Műkincseket is foglaltak le, melyet a Móra Ferenc Múzeum, a Szépművészeti és Iparművészeti múzeum részére adtak át.

Közlekedés

300 milliót érő hamis ruhát találtak az M43-as sztrádán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több mint tízezer darabot.

Tovább olvasom

Hírzóna

Elhunyt Ennio Morricone, minden idők egyik legjobb zeneszerzője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

91 éves korában.

Tovább olvasom

Baleset

Kerékpáros-baleset szemtanúit keresik Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy gépkocsi nem adott elsőbbséget a bringásnak, aki elesett és súlyos sérüléseket szenvedett.

Tovább olvasom

Aktuál