Közélet

Több mint 17 ezer kiló cigarettát és 1300 liter alkoholt semmisített meg a Dél-Alföldön a NAV

Több mint 17 ezer kiló cigarettát és 1300 liter alkoholt semmisített meg a Dél-Alföldön a NAV

2015. március 4., szerda
Több mint 17 ezer kiló cigarettát és 1300 liter alkoholt semmisített meg a Dél-Alföldön a NAV
nav_sajtotajekoztato04kf

Tavaly több mint 28 ezer ellenőrzést végzett a NAV adóhatósága a dél-alföldi régióban, 55 milliárd forintnyi visszaélést felderítve. A Vám- és Pénzügyőrök szerint a cigaretta helyett a dohánnyal kapcsolatos visszaélések száma nőtt, a magyar Vöröskeresztnek és a Móza-múzeumnak is adnak át a lefoglalt tárgyakból. Évet összegzett a NAV Szegeden.

A 2014-es év mérlegét tárta a sajtó elé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága, a Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága, illetve Bűnügyi Igazgatósága szerda délelőtt. Az érintett szervek képviselői emellett az idei évre vonatkozó terveket és ellenőrzési irányokat is ismertette a sajtótájékoztatón.

Papp István

, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó főigazgatója hangsúlyozta: a 2014-es évi 543,3 milliárd forint régiós nettó bevétel 93,5%-a az adóághoz köthető, melynek jelentős része (88%) a kiemelt adónemekből - áfa, szja, tb, tao - származott. Az adóalanyok száma nem változott jelentősen a 2013-as évhez képest, ahogy az adóalanyi kör esetében sem tapasztalható eltérés. Az elmúlt év során 13229 új vállalkozás alakult 12956 szüntette meg tevékenységét, így összességében 273 darab vállalkozással nőtt a régió adózóinak száma. A különleges adózási módok közül továbbra is a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók száma gyarapodik, a kiva, eva és átalányadózók száma stagnál.

nav_sajtotajekoztato01kf

A főigazgató sikeresnek tartja ügyfélszolgálatuk működését, melyben átlagosan 5-6 perces ügyintézést tartanak számon, csak nagyon ritka esetben lépte ez túl a húsz percet. Elektronikus úton 2867 írásbeli tájékoztatás kérés érkezett, ami 12 darabbal több a tavalyinál, és még mindig viszonylag alacsony, sokan választják továbbra is a postai megkeresést. Az adóügyek internetes intézése nincs kellőképp kihasználva, a bankkártyás befizetések száma ezzel szemben ugrásszerűen, 10,6 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. "Az adóhatósági jelenlét tovább erősödött a tavalyi évben, a régióban több mint 28 ezer ellenőrzést folytattunk le, melynek során csaknem 55,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottunk meg" - összegzett Papp István.

240 kiló kábítószert foglaltak le

Márkus András

dandártábornok, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri főigazgatója szerint a tavalyi évben koordinált és komplex ellenőrzéseket hajtottak végre, egy-egy vendéglátóipari egység ellenőrzésekor például megvizsgálták, hogy az üzemeltetőnek van-e adótartozása. Tavaly 23,9 milliárd forintos összeg folyt be az ellenőrzések hatására a költségvetésbe. A vámszakma 9132 operatív ellenőrzést végzett, ennek 24%-ban, tehát minden negyedik esetben valamilyen jogsértést állapítottak meg. Közel egymilliárd forintos bírságot szedtek be olyan közúti ellenőrzések során, melyen a veszélyes áruk szállításának körülményeit vagy a pihenőidők be nem tartását ellenőrizték, esetenként átlagosan 203 ezer forintos bírságot szabtak ki.

nav_sajtotajekoztato07kf

A lefoglalt cigaretta mennyisége némileg csökkent (6425 ezer szál), jelentősen nőtt azonban a fogyasztási dohány értékesítésével kapcsolatos visszaélések száma - ez a tendencia már évek óta megfigyelhető a dandártábornok szerint. Az előző évhez képest az esetszám megduplázódott, a mennyiségben pedig 2,5-szeres növekedés volt tapasztalható. 240 kiló kábítószert foglaltak le tavaly a pénzügyőrök - főként marihuána és cannabis-származékokat, de heroin és kokainfogás is akadt a régióban.

A Móra-múzeumnak is adnak át a lefoglalt műkincsekből

A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága nevében

Török Árpád

alezredes összegzett. A bűnügyi igazgató a legnagyobb eredmények egyikének értékelte, hogy a felderített bűncselekményekkel okozott kár több mint a fele (több mint tízmilliárd forintból 5,5 milliárd, vagyis 54,1%) megtérült. A pénzügyi nyomozók kiemelt figyelmet fordítanak a tisztességes vállalkozóknak és a költségvetésnek nagy károkat okozó bűnszervezetek felszámolására - tette hozzá az alezredes. Tavaly 1367 ügyet sikerült lezárniuk, egy kicsit kevesebb ügy esetében jóval nagyobb hatékonysággal működtek a 2013-as évhez képest. 17760 kiló cigarettaárut és 1300 liter alkoholt semmisítettek meg, valamint 3190 darab ruházati cikket adtak át a Magyar Vöröskeresztnek. Műkincseket is foglaltak le, melyet a Móra Ferenc Múzeum, a Szépművészeti és Iparművészeti múzeum részére adtak át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.