Kultúra

Szegeden debütál a varsói felkelést bemutató tárlat

Szegeden debütál a varsói felkelést bemutató tárlat

2015. március 19., csütörtök
Szegeden debütál a varsói felkelést bemutató tárlat
varsoifelkeles

A véres varsói felkelés fotóiból, dokumentációjából nyílik kiállítás a Millenniumi Kávéházban március 24-én. Hazánkban elsőként Szegeden mutatkozik be ez a különleges, nagyrészt képanyagra épülő tárlat, amely a felkelés hőseit és azok mindennapjait, nehézségeit mutatja be.

1944. augusztus 1-jén robbant ki a varsói felkelés, amelyben az illegálisan szerveződő Honi Hadsereg katonái, továbbá a város civil lakosai - nők és gyermekek – ragadtak fegyvert a németek ellen. Az elkeseredett küzdelem 63 napig tartott, melynek hazánkban eddig soha nem látott dokumentációja látogat Szegedre: március 24-én, kedd délután 17 órától a Millenniumi Kávéház klubtermében nyílik tárlat "A Varsói Felkelés 1944" címmel. Az anyag a Varsói Felkelés Múzeumából származik, melyet a Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület és a Csongrád Megyei Levéltár fordította le magyar nyelvre. Emellett lengyelül és angolul is megtekinthetőek lesznek az anyagok, melyek itt, Szegeden debütálnak. "A Varsói Felkelés Múzeumának alapvető célja volt, hogy minden, a 44-es varsói harcokhoz köthető írott és nyomtatott anyagot felkutasson és összegezzen. Nem csak a lengyel hősök, de a nemzetközi politikai alakítói is szerepelnek a dokumentációkban - német és szovjet oldalról egyaránt. Elsősorban a képanyagra koncentráltunk, kimondottan vizuális lesz a kiállítás" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére

Rotár Krisztina

, a Csongrád Megyei Levéltár munkatársa. Megismerkedhetünk a korabeli felkelők rendkívül nehéz helyzetével, akik az ellátási hiányosságok miatt "köpj-levest" voltak kénytelenek fogyasztani - ezt árpából készítették, melynek héját evés közben kellett kiköpködniük. Külön foglalkoznak az első önálló lengyel ejtőernyősökkel is, akik Nagy-Britanniában álltak össze, hogy a lengyelek szabadságáért harcolhassanak. "A Varsói Felkelés Múzeuma húsz tablót készített eredetileg, mi viszont csináltunk egy 21-et is, melyen az angol felségjelű gépekkel repülő lengyel pilótáknak állítanak emléket. A magyar légi folyosókat használva ezek az emberek veszélyes berepüléseket vállaltak a varsói felkelők ellátásáért. Ruzsa, Szentes és Bácsbokod felett is kilőttek a németek ilyen repülőket, nekik is állít emléket ez a tabló" - hangsúlyozta Rotár Krisztina. Kedd este öt órakor a Millenniumi Kávéházban

Biernacki Karol

, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja köszönti majd a vendégeket, az est díszvendége pedig

Szalai Attila

lesz. Az újságíró korábban évtizedekig dolgozott a Varsói Magyar Nagykövetségen, és igen jártas Lengyelország történelmében is, előadásában új megvilágításba helyezheti a lengyel fővárosban történteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.