Közélet

Sikeresen elindult a várólista-csökkentési program

Sikeresen elindult a várólista-csökkentési program

2015. március 13., péntek
Sikeresen elindult a várólista-csökkentési program

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a várólisták csökkentésére egymilliárd forintot már kifizetett az egészségügyi intézményeknek, ennek révén már több mint háromszáz műtétet el is végeztek. "A program tehát sikeresen elindult" - közölte az OEP pénteken az MTI-vel.

A közleményben felidézték: a kormány 2015-ben hatmilliárd forintot biztosít az egészségügyi ellátásban a várólisták csökkentésére. Ebből a keretből az OEP egymilliárd forintot már kifizetett az egészségügyi intézményeknek. Ez a többletforrás nagyjából 1500 műtétre biztosít fedezetet, ebből 330 műtétet már elvégeztek. A várólisták csökkentésére az idén további ötmilliárd forint áll rendelkezésre. Kiemelték: "a többletforrás egészségpolitikai célja, hogy a program végére a betegeknek ne kelljen a kisebb műtétek esetében 2-3 hónapnál, a nagy ortopédiai műtétek esetében pedig fél évnél többet várakozni". Kitértek arra is: a várólista-csökkentési program részeként az OEP felmérte a várólistát vezető intézmények segítségével, hogy az éves normál műtéti programjukon túl a többletforrás terhére hány beteg műtétjét tudják felvállalni. A vállalások alapján pontosan megtervezhető a 2015. évi várólista-csökkentési program második lépése, amely körülbelül 24 ezer betegnek adhat lehetőséget a tervezettnél korábbi műtét elvégzésére - olvasható az OEP közleményében. Szerdán a Világgazdaság írt arról, hogy a kisebb beavatkozások esetén két-három hónap, a nagy műtéteknél, például a protézisbeültetéseknél legfeljebb fél év lesz a várakozási idő az idei, hatmilliárd forintos várólista-csökkentési program nyomán. A lap azt írta: a kormány múlt év végén meghirdetett programja azokra a beavatkozásokra koncentrál, amelyeknél a legtöbben állnak sorba, illetve ahol a leghosszabb a várakozási idő. Ilyenek a csípőprotézis- és a térdprotézis-beültetések, a gerincstabilizáló és a szürkehályogműtétek, valamint az ortopédiai nagyműtétek. Az OEP statisztikája szerint jelenleg több mint 60 ezren vannak a 33 központi várólista valamelyikén - ismertette szerdai cikkében az újság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.