Közélet

Rákóczi Anna maradt a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke

Rákóczi Anna maradt a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke

2015. március 28., szombat
Rákóczi Anna maradt a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke

A Cseh- és a Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) a jövőben is kiemelt figyelmet kíván fordítani a nemzeti önazonosság megerősítésére, az anyanyelv, a magyar kulturális hagyományok megőrzésére és ápolására - hangsúlyozták a szervezet tisztújító közgyűlésének résztvevői, akik szombaton tanácskoztak Prágában. A küldöttek ismét Rákóczi Annát választották meg országos elnöknek.

Rákóczi Anna

az 1990-es évek végétől vezeti az ostravai alapszervezetet, és az országos elnöki tisztséget 2006 óta tölti be. Más jelölt nem indult. A magyar szövetség új országos alelnökévé

Szaló Bélát

, a prágai helyi szervezet elnökét választották meg. Rákóczi Anna a magyar szövetség utóbbi három évi tevékenységét ismertetve elmondta, hogy az alapszervezetek rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek az évente megtartott magyar kulturális napokra, mert ezek közvetítésével a cseh közönséget is meg tudják szólítani. A CSMMSZ elnöke köszönetet mondott a cseh és a magyar államnak, hogy támogatásukkal nagy mértékben segítik az önkéntes társadalmi és kulturális szervezet működését. Nagyon jónak minősítette a prágai magyar nagykövetséggel való együttműködést. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a cseh állam kisebbségi politikája egyre inkább formális, a kisebbségi szervezeteknek nyújtott támogatások eléggé kiszámíthatatlanok, ami bizonytalanná teszi a tevékenység hosszú távú megtervezését. Az elnök pozitívnak minősítette, hogy a magyar szövetségnek az utóbbi években sikerült szorosabb együttműködést kialakítania a Prágában és Brünnben (Brno) működő diákklubokkal, az AED-del és a KAFEDIK-kel. A közgyűlés módosította a CSMMSZ alapszabályát, amelyet összhangba kell hozni az új cseh polgári törvénykönyvvel. Az 1990-ben alakult CSMMSZ, amely a kilencezer főt számláló csehországi magyarság legnagyobb és legbefolyásosabb szervezete, jelenleg hét helyi szervezetben - Brünn, Karlovy Vary, Lovosice, Pilsen, Prága, Ostrava, Teplice - fejti ki tevékenységét. A tagok száma 700 körül mozog. A szövetség adja ki az évente hat alkalommal megjelenő Prágai Tükör című folyóiratot, amely az egyetlen országos magyar nyelvű újság Csehországban. A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége képviselettel bír a cseh kormány mellett működő nemzetiségi tanácsban, valamint a kulturális és az oktatási tárca kisebbségekkel foglalkozó szakbizottságában. Részt vesz a magyar Diaszpóra Tanács munkájában és tagja a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.