/

Nobel-díjas látogat júniusban Szegedre

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Neher_Erwin

Június 11-től június 14-ig Szegedre látogat Erwin Neher Nobel-díjas kutató és Eva Neher, az X-lab vezetője. Neher 1991-ben a patch clamp technika kidolgozásáért kapott Nobel-díjat. A két világhírű tudós a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia meghívására érkezik a Tisza parti városba. Az Alapítvány immár negyedik alkalommal szervezi meg a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóját – olvasható a Szegedi Tudós Akadémia honlapján.

A látogatás megint lehetőséget teremt arra, hogy a középiskolások és az egyetemisták, fiatal kutatók a személyes példa révén tudják meg, miért érdemes tudományos tevékenységgel foglalkozni. A programról előzetesen annyit már lehet tudni, hogy a két tudós találkozik a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Diákjaival és mentoraikkal, sőt közösen részt vesznek egy tudományos konferencián, ahol a Szent-Györgyi Diákok is lehetőséget kapnak arra, hogy kutatásaikat ismertethessék. A mostani látogatás azért is különleges, mert Eva Neher a göttingeni X-lab program/laboratórium vezetője, mely speciális tudományos képzést biztosít 16-20 év közötti diákoknak. Eva Neher ugyanúgy elkötelezett híve a tehetséggondozásnak, a fiatal korban megkezdett tudóssá nevelésnek, mint azt a Szegedi Tudós Akadémia is célul tűzte ki – olvasható honlapjukon.

A látogatás másik fontos programja lesz a Szent-Györgyi Talentum Díj átadása. A díjat a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány alapította azzal a céllal, hogy olyan szegedi tudóst ismerjenek el, aki – az elismerés névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatómunka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte. A díjat először 2013-ban adták át, a díjazott Papp Balázs, az SZBK kutatója volt, aki a génkölcsönhatási hálózatok általános tulajdonságainak feltárásáért nyerte el Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet Bert Sakmann Nobel-díjas tudóstól vehetett át. 2014-ben Pál Csaba kapta az elismerést, meylet Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas kutatóktól vehetett át. A fiatal szegedi tudós a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának részletes feltérképezéséért nyerte el a Szent-Györgyi Talentum Díjat. A 2015-ös év díjazottjának kiválasztásában az Alapítvány kuratóriuma mellett Erwin Neher is részt vesz.

Előző sztori

Befejeződött a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep építése Nagymágocson

Következő sztori

Módosulhat az ekáer-rendszerben a kockázatos termékek köre