Közélet

Nem hitelesítették az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést

Nem hitelesítették az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést

2015. március 12., csütörtök
Nem hitelesítették az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtök délutáni ülésén nem hitelesítette az előre hozott választásról szóló népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Pintér Gábor Levente

február 24-én nyújtotta be népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2016-ban előre hozott országgyűlési választások legyenek Magyarországon?".

Pálffy Ilona

, a Nemzeti Választási Iroda elnöke február 27-én elutasította a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel nem felel meg a formai előírásoknak. A kezdeményező azután ismételten benyújtotta az ívet, amelynek hitelesítését az NVB-nek napirendre kellett tűznie. Az NVB csütörtökön egyhangú döntéssel megtagadta a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, arra hivatkozva, hogy a kérdés olyan tárgykört érint, amelyben az alaptörvény értelmében nem lehet országos népszavazást tartani. Patyi András, az NVB elnöke az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az országgyűlési választások kitűzése a köztársasági elnök hatásköre, márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet kezdeményezni. Az NVB elnöke kitért arra is, hogy a tavaly megválasztott Országgyűlés megbízatása négy évig tart, a népszavazási kérdés pedig azt feltételezi, hogy az Országgyűlést feloszlatták vagy maga mondta ki feloszlását. Az Országgyűlés feloszlatásáról pedig szintén nem lehet népszavazást tartani. A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.