Közélet

Nagy Zöldítési Akcióval indul a Föld Órája Fővárosa kihívás

Nagy Zöldítési Akcióval indul a Föld Órája Fővárosa kihívás

2015. március 11., szerda
Nagy Zöldítési Akcióval indul a Föld Órája Fővárosa kihívás
wwf_earth_hour_final_A3_A mĂĄsolata

A WWF Magyarország meghirdeti a Föld Órája Magyarország kihívásához kapcsolódó Nagy Zöldítési Akcióját. Március 21-én, egy héttel a Föld Órája előtt, Magyarország települései versengenek majd a Föld Órája Fővárosa címért. Elérkezett a cselekvés ideje: mutassuk meg, hogy változtathatunk az éghajlatváltozáson! - írja a WWF közleménye.

A WWF Magyarország idén negyedszer szólítja ringbe a települési önkormányzatokat, hogy induljanak a WWF Föld Órája Fővárosa címért és Nyíregyháza, Szigetszentmiklós és Pusztaszabolcs után közülük kerüljön ki az idei nyertes. Idén azonban bonyolódik a kihívás, még inkább a tetteké, és a helyi vállalásokon keresztül történő kapcsolódásé a főszerep. Éppen ezért a szervezők arra kérték Magyarország településeit, hogy szervezzenek saját zöldítő akciót 2015. március 21-re a Föld Órája előrendezvényeként. Az ezen a napon történő, előzetesen regisztrált Zöldítési Akciók eredményeinek beküldését követően, a WWF Magyarország belső zsűrije választja majd ki azt a települést, ahol a legtöbben vettek részt az önkéntes akcióban, a legtöbb szemetet gyűjtötték össze vagy a legnagyobb területet tisztították meg – természetesen a számokat a településméretekkel arányosan súlyozzuk. A várostisztításból a WWF is kiveszi a részét! 2015. március 21-én, a Víz Világnapja előtt egy nappal és a Föld Órája előtt pontosan egy héttel a WWF Magyarország Budapesten csatlakozik a FŐKERT Nonprofit Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzata által szervezett „Miénk itt a Park!” elnevezésű, tavaszváró parkszépítési akciójához a Szent István Parkban, ahol a Víz Világnapjára készülődve útjára indítja Élő Duna Turnéját is. A WWF vizes élőhelyekhez kapcsolódó interaktív térbeli társasjátéka a család minden tagja számára játékos és szórakoztató formában kínál ismeretszerzési lehetőséget a vizes élőhelyek egészségének és az ivóvíz tisztaságának összefüggéseiről. „A Föld Órája globális kezdeményezése arról szól, hogy ismerjük fel a cselekvés erejét és vegyük észre, hogy a tetteinkkel nem csak arra vagyunk képesek, hogy előidézzük az éghajlatváltozást, de arra is, hogy változtassunk rajta. A döntés a mi kezünkben van, ezért arra kérünk mindenkit, hogy saját eszközeivel álljon ki és mutassuk meg együtt, hogy változtathatunk az éghajlatváltozáson” – közölte Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. Hozzátette: „Mindazok, akik egy héttel a Föld Órája előtt részt vesznek egy nagy település zöldítési akcióban, vagy akik anyagi eszközökkel járulnak hozzá, hogy további bivalyokat adjunk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarjánnak, és azok is, akik a Föld Órája alatt jelképesen lekapcsolják fényeiket, mindannyian azt mutatják majd meg, hogy Magyarország kiáll a hazai természet értékek mellett és hajlandó tenni azért, hogy megőrizze.”

A települési önkormányzatok a WWF Föld Órája kihívásban a következő lépésekkel vehetnek részt:

Regisztrálják a települést hivatalosan a

www.foldoraja.hu

oldalon, és regisztrálják a tervezett eseményt is. Bíztassák lakosaikat, hogy minél nagyobb számban képviseltessék magukat az önkéntes napon. Készítsenek képeket és videót az eseményről, ahol látszik, mennyi tenni akaró ember él a településen, aki kész változtatni az éghajlatváltozáson. A képeket és videókat egy rövid beszámolóval küldjék a foldorajafovaros@wwf.hu e-mail címre. A beszámolóba írják bele a település nevét, a lakosság létszámát és a település méretét. Írják meg továbbá, hányan vettek részt az akcióban, mekkora területet sikerült megtisztítaniuk és hány kilogramm szemetet sikerült összeszedniük. A beszámoló megküldésének határideje: 2015. március 23. kedd 14:00 óra A beérkezett adatok alapján Magyarország Föld Órája Fővárosát e-mailben és/vagy telefonon értesítik és képviselőjét megkérik, hogy jelenjen meg a sajtónyilvános központi lekapcsoló eseményen, ahol ünnepélyesen átnyújtják a Föld Órája Fővárosa települési névtáblát.

Föld Órája Magyarország – Vízibivalyokat Tiszatarjánnak gyűjtés

A WWF Magyarország több éve dolgozik együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarján településsel. Olyan földhasználat kialakítása a cél, amely jobban alkalmazkodik az éghajlatváltozás által felerősített jelenségekhez, amilyenek például az árvizek, belvizek és aszályos időszakok. Az együttműködés egyik eredménye, hogy az árvízi kockázatot növelő és gyorsan terjedő invazív növényekből előállított biomassza, mint tüzelőanyag ellátja az önkormányzati intézmények fűtőenergia szükségletét. Mindeközben a megtisztított ártéri területeket legeltetéssel tartják karban, a Magyarországon őshonos vízibivalyok segítségével. A vízibivalyok nyújtotta új lehetőség az ökoturizmus, melynek fellendítésére a WWF Magyarország idén új fejlesztéseket tervez. A tanösvény, és mintaterület bővítés mellett a Tiszatarjániak a bivalymozarella helyben történő előállítását is szeretnék beindítani, amely a helyi közösségek éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási képességét erősítheti. Ehhez azonban további segítségre van szükség.

A támogatásokat az alábbi számlaszámon várják:

WWF Magyarország Alapítvány Raiffeisen Bank 12001008-00222222-00200006 Megjegyzés: Bivaly

A Föld Órája

2007 óta a Föld Órája 162 ország mintegy 7000 városában mozgósított kormányokat, üzleti szereplőket, civil szervezeteket és több százmillió egyéni támogatót, akik mind közösen léptek fel egy fenntartható jövő érdekében. a Föld Óráját 2015. március 28-án, helyi idő szerint este 20:30 és 21:30 között ünneplik. A www.earthhour.org/timescape-en található meg, milyen események lesznek a közelben, még több történetet és cikket található a nemzetközi eseményekről a

www.earthhour.org

oldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.