Kultúra

Nagy Árvíz, Kötelezők CD-n, Hoppláda közönségtalálkozó - programok a Somogyiból

Nagy Árvíz, Kötelezők CD-n, Hoppláda közönségtalálkozó - programok a Somogyiból

2015. március 11., szerda
Nagy Árvíz, Kötelezők CD-n, Hoppláda közönségtalálkozó - programok a Somogyiból
arviz2

A következő hetekben is színes programokat kínál a Somogyi könyvtár: kiállítás nyílik a szegedi Nagy Árvízről, Tutsek Anna születésének 150. évfordulójára emlékeznek, Hangoskönyvtár a Kö7-en, valamint a Hoppláda mesejáték szereplőivel találkozhat a közönség.

A Nagy Árvíz – kiállítás a Somogyiban, cserkészek a Dóm téren

Az 1879. március 12-i szegedi Nagy Árvíz eseményeit fölidéző kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár fotó-, könyv- és folyóirat-állományából a bibliotéka földszintjén. A program a március 14-i (szombati) Árvízi emléknap rendezvénysorozathoz is kapcsolódik. A Dóm téri emléknapot tizenegyedik alkalommal rendezik meg a dél-alföldi cserkészek és a Szeged-Belvárosi Plébánia. A város újjászületésére emlékező programban többek között kiállítások, játékok, íjászat, ügyességi versenyek, tea- és táncház várják az érdeklődőket. A tárlat 2015. április 12-től május 6-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

Mit olvastak dédanyáink? – 150 éve született Tutsek Anna

Tutsek Anna

, a múlt század első évtizedeiben nagy népszerűségnek örvendő Cilike ifjúsági regények szerzője születésének 150. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. Tutsek Anna 1865. március 12-én született Kolozsváron, régi erdélyi nemesi családból. Első kis elbeszélései még jóformán gyerekkorában jelentek meg a Fővárosi Lapokban. Finom, poétikus írásai hamar népszerűvé váltak. Már a az 1880-as években állandó munkatársa volt az Ország Világnak, Magyar Hírlapnak, Fővárosi Lapoknak. 1894-ben ő lett az első Irodalmi értékű leányifjúsági lapnak, az akkor induló Magyar Leányoknak szerkesztője. 1904-ben jelent meg rendkívül népszerűvé vált Cilike sorozatának első kötete: Cilike viszontagságai; e sorozat hősének életét kisleány korától a nagymama-korig formálta regénnyé. Az írónő 1944. december 17-én hunyt el Budapesten. „Ismertem egyszer egy kisleányt... Talán te is ismerted, te is, meg te is... De nem úgy, mint én. Ha behunyom a szememet, most is látom. Íme... Szép? Nem, azt nem lehet mondani. De nem is csúnya. A szeme fekete, a haja szőke, az arca piros, az orrocskája – az bizony fitos. Néha olyan vidám és jókedvű, hogy nem fér a bőrébe. Néha bánatos és szomorú, tele világfájdalommal, mint egy macska, akinek az orrára koppintottak. Szokott duzzogni és heveskedni, de tud jó és nagylelkű lenni. Szeret tanulni, tele van ambícióval és lelkesedéssel, buzgalommal, aztán néha, csupa buzgóságból olyan ügyetlenségeket és csacsiságokat követ el, hogy még ő maga is megbámulja...” - ezekkel a szavakkal kezdi Tutsek Anna méltán híres lányregény-sorozatát, a Cilikét. A Mit olvastak dédanyáink? – 150 éve született Tutsek Anna című kiállítás április 12-től április 16-ig tekinthető meg a könyvtár második emeletén.

Kötelezők CD-n, középiskolásoknak – a Hangoskönyvtár a Kö7-en

Középiskolai kötelező irodalmak hangoskönyvek formájában, nyelvtanulást segítő könyvek és hanganyagok, könnyített idegen nyelvű olvasmányok is várják a gimnazistákat és szakközépiskolásokat a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában (Stefánia 2.). A kínálatot az idei Kö7 – Középiskolások Hete programsorozatában 2015. március 12-én, csütörtökön délután 15-18 óráig mutatja be a bibliotéka a Szegedi IH Rendezvényközpontban (Felső Tisza-part 2.). A Hangoskönyvtár szolgáltatásairól vetített képes előadást is láthatnak a diákok.

Hoppláda – mesejáték, közönségtalálkozó

Paul Maar

Hoppláda című egyfelvonásos mesejátékát február végén mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház. A darabban fellépő művészek közül

Borsos Beátával, Gömöri Krisztiánnal

és

Rédei Rolanddal

találkozhatnak a színházkedvelő családok március 14-én, szombaton délelőtt fél 11-től a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtárában. A színészekkel

Gortva Tamás

, a Radnóti Miklós gimnázium tanára beszélget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.