Bulvár

Medvelányok érkeztek a vadasparkba - adjon nekik nevet!

Medvelányok érkeztek a vadasparkba - adjon nekik nevet!

2015. március 12., csütörtök
Medvelányok érkeztek a vadasparkba - adjon nekik nevet!
medve

Európai barna medvék (Ursus arctos arctos) költöztek a vadaspark legfiatalabb bemutatójába. A két nőstény medve érkezése a Veresegyházi Medveotthonból hosszas szervezési és engedélyeztetési munkára tett pontot, de a fáradozásokat végül siker koronázta. A medvék egy csereprogramnak köszönhetően kerülhettek Szegedre, hiszen a park fekete medvéi Veresegyházán leltek új otthonra.

A faj és annak ezen alfajának kiválasztását egyaránt hosszas mérlegelés előzte meg a vadaspark dolgozóinak részéről. A medvék családjából a barna medve az, amely a mondák és mesék szinte állandó szereplőjeként a legközelebb áll hozzánk. A hazánkból hajdan kipusztított állat ismét fokozott védelmet élvez, és számítani lehet a környező országokból az újbóli megtelepedésére – nagyon fontos, hogy a rémhíresztelések keltette félelmet is el tudjuk oszlatni a medvéket illetően. Ezen szempontok szerint épült fel a Szegedi Vadasparkban az új medvebemutató, amelybe azonban – a dolgozókon kívül álló okok miatt – akadályokba ütközött a kívánt faj beszerzése. "Már kénytelenek voltunk felkészülni arra, hogy amerikai fekete medvéket mutatunk be hosszabb távon, amikor megkaptuk a pozitív hírt: két barna medvét fogadhatunk. A váltásra azért is szükséges volt, mert egyik fő alapkoncepciónk az állatgyűjteményünk földrajzi elterjedés szerinti csoportosítása, amelyet megbontott volna a két amerikai medve" - írja közleményében a vadaspark.

Nevezze el ön!

A két barna medve nőstény, amely új otthonra lelt a szegedi állatkertben, messziről származik: egy spanyolországi menhelyről. Nyugodt, rutinos medvékről van szó a veresegyháziak szerint, ezt a kiládázásuk során már a dolgozók is megtapasztalhatták. A szoktatásuk az új helyükhöz, a házhoz, a külső kifutóhoz így rendben folyik. A két medvét - és számos más meglepetést - a jövő hét végén, március 22-én, vasárnap mutatják be hivatalosan. A vadaspark új lakóinak nevéről a vendégek dönthetnek. Az ötleteket (ne feledjük, két medvehölgyről van szó!), március 19-ig várják az info@zoo.szeged.hu címre, ezek közül választják ki a legjobb kettőt. A két legötletesebb név kitalálóját állatkertes ajándékcsomaggal jutalmazzák!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.