Közélet

Lengyel-magyar barátság a Szignumban

Lengyel-magyar barátság a Szignumban

2015. március 27., péntek
Lengyel-magyar barátság a Szignumban
címeravatás2

Lengyel-magyar barátság napot tartott pénteken a Szent István Egyházi Általános Iskola Gimnázium és Kollégium Makón. Fő eseményként visszahelyezték és ünnepélyesen felavatták az 1949-ben levett címert. Az eseményen részt vett Karol Biernacki tiszteletbeli lengyel konzul és Farkas Éva Erzsébet a város polgármestere.

„Megható ünnepség, hogy két nemzet egymásra talált, amikor 2006-ban a két parlament március 23-át a lengyel magyar barátság napjának nyilvánította” – mondta

Karol Biernacki

Csongrád megye tiszteletbeli lengyel konzulja, aki hozzátette, a magyaroknak kultusza van Lengyelországban,n agy a szimpátia, szeretet és tisztelet nemzetünk iránt, ugyanakkor keveset tudunk egymásról épp ezért fontos ez a nap mindkét nép számára. Ez alkalommal a diákok felelevenítették a két nép közös történelmét, kulturális hagyományait. A nap szentmisével kezdődött a Szent István templomban, majd felavatták azt a Kossuth címert, amely rejtélyes körülmények között tűnt el és a tavalyi felújítás alatt találtak meg az iskola padlásán. Ezt követően a lengyel konzul tartott előadást. Meglepetés is várta a makói diákokat, egy gdanski általános iskola tanulói magyarul népdalokkal kedveskedtek videó üzenet formájában. Cserébe a magyar diákok is megtanultak egy lengyel dalt, amelyet majd elküldenek Lengyelországba. „Az ünnepi hangulat méltán tükrözi a lengyel magyar mindig is jó barát volt és remélem az is marad” – mondta el

Farkas Éva Erzsébet

Makó polgármestere. Ezt erősítették meg a diákok is, akik lengyelül és magyarul is elmondták a híres mondást: „Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát!”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.