Huszonegy fiatal csatlakozott a “Kapcsolódj be Te is!” szociális programhoz + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kapcsolodj_be_te_is_sajttaj09_gsKapcsolódj be Te is! – ezzel a felhívással indított programot a Katolikus Ház, valamint a Belvárosi plébánia közös szervezése. A fiatalokat, elsősorban a középiskolás korosztályt megcélzó projekt feladatai a szociális érzékenység fejlesztésére irányulnak.

Az éppen ma kezdődő egyhetes programsorozat a diákok környezetében található problémák észlelésére és megoldására szeretné felhívni a figyelmet, érzékenyítő feladatok segítségével. A Kapcsolódj be Te is! projekt első napjára tervezett sajtótájékoztatón Kondé Lajostól, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynökétől megtudtuk, a tavalyi sikeres eseménysorozatnak köszönhetően az egyházmegye különböző pontjairól tucatszám jelentkeztek a fiatalok, hogy az itt szerzett élmények és tapasztalatok révén új életszemlélettel gazdagodhassanak, nyitottabbak legyenek az őket körülvevő világra. A mintegy 21 résztvevőre az előző évi jelentkezőknél is bátrabb csapatként tekint, hiszen őket még annak gondolata sem tudta elriasztani, milyen belelátni, megérezni a nehezebb sorsú, gyakran nélkülöző emberek életét. “Ha megkérdezzük szombaton, hogy hány élmény, öröm ért benneteket, akkor bízom benne, hogy nem azt mondjátok, hogy csak 1-2, hanem azt fogjátok mondani: sok. Kívánom azt, hogy sok szépet, jót tapasztaljatok meg, elhatározások szülessenek meg bennetek, valamint azt kívánom és kérem, hogy nemcsak ebben az egy hétben éljen bennetek ez a lelkület, hanem valamit elindítson bennetek, hogy a hivatásotokat meg tudjátok erősíteni” – zárta gondolatait jó kívánságokkal.

kapcsolodj_be_te_is_sajttaj14_gs

A programba – ahogyan a tavalyi évben is – egy nyugat-németországi szociáletikai kérdésekkel foglalkozó intézmény is bekapcsolódott. A dortmundi érsekség szociális intézménye 2007-ben, igazgatójuk ötlete nyomán kezdeményezte a gyerekek és fiatal felnőttek párbeszédén alapuló projektet, amelyet azóta minden nyáron, valamely kelet-közép-európai ország egyházmegyéjével közösen hívnak életre. Steffen Eikenbusch a program sikerességét abban látja, a diákok közös munkával, a helyi közösséget érintő problémák felgöngyölítésével képesek és akarnak változtatni környezetükön; alkotó munkájukról pedig később sem mondanak le. A német vendégek eddig 6 sikeres programot tudhatnak maguk mögött: Magyarországon immár másodszor csatlakoztak, de többek között Lettországban és Lengyelországban hódító útjára bocsátották a szociális érzékenység fejlesztésére irányuló projektjüket.

Az énközpontúság, az önzés, a kényelem vezettek odáig, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a szociális problémák – hívta fel a fiatalok figyelmét Gyulay Endre nyugalmazott püspök. Szerinte ha valaki képes megtalálni hivatását a rászorulók megsegítésében, az valódi misszionáriusa lehet a probléma megoldását elősegítő feladatoknak, s abban is egészen biztos lehet, hogy a szegénységgel, nemzetiségi kérdésekkel szembesülve erőteljes szemléletváltás következik be életében. Azt kívánta, ebben az egy hétben minden fiatal találja meg a szívügyét, és a program végeztével is segítse, viselje gondját az általa fontosnak tartott ügynek. A sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitó zárásaként Zsibók Márk hegedűmuzsikával bocsátottak útjára a középiskolásokat.

no images were found

Előző sztori

Emelkedik a benzin ára, a gázolajé csökken

Következő sztori

Szegedre érkezik a Máriapócsi Kegykép