Közélet

Hiába várnak az IKV-ra - a lakásrendeletet módosítaná a Jobbik (FRISSÍTVE)

Hiába várnak az IKV-ra - a lakásrendeletet módosítaná a Jobbik (FRISSÍTVE)

2015. március 12., csütörtök
Hiába várnak az IKV-ra - a lakásrendeletet módosítaná a Jobbik (FRISSÍTVE)
jobbik_sajttaj01_gs

Hiába fordultak többször az IKV Zrt.-hez, az önkormányzathoz és a rendőrséghez a Londoni körút 1. szám alatt élők, érdemi előrelépés nem történt az elmúlt években. A Jobbik a következő közgyűlésen ismét a lakásrendelet módosítására tesz javaslatot, most másképp közelítve meg a problémát, pozitív diszkriminációval. Kardos Kálmán, az IKV vezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, minden ügyet kivizsgálnak, de korlátozottak az eszközeik és lehetőségeik.

Két család életvitele, vagyis zajongása, szemetelése teszi tönkre a Londoni körút 1. szám alatt élők nyugalmát.

A Jobbik nem először foglalkozik a ház ügyes-bajos dolgaival

, most ismét a lakásrendelet módosítására tesz javaslatot

Tóth Péte

r. „Nem vagyok cigányellenes, egy cigány családdal mentem a másik ellen az önkormányzathoz. Hozzáteszem, a házban nem csak romákkal van probléma” – szögezte le

Burka Éva

, aki arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben semmilyen intézkedés nem történt. A három igazán problémás család közül az egyik már kiköltözött az épületből, de továbbra is állandó zajongás és szeméthegyek zavarják az ott élőket. Volt rá példa, hogy az egyik hajléktalan rokont „fogadták be” a lépcsőházba, aki odapiszkított. Az épületben négy lépcsőház van, 92 lakással, és bár a lakások több mint fele magántulajdonban van, tehetetlenek az ott lakók. Ráadásul – mivel lassacskán szitokszónak számít a Londoni körút 1. szám – el sem lehet adni az ingatlanokat, vagy csak áron alul. „Az IKV-hez hiába fordultunk, nem intézkedtek, ezért idén már az önkormányzathoz fordultunk, de olyan tájékoztatást kaptunk, hogy semmilyen probléma nincs a lakókkal. Visszamentünk az IKV-hoz jegyőzkönyveket vettek fel, megígérték, hogy kijönnek, és azt is, hogy az egyik problémás családnak a bérleti jogát megszüntetik” – részletezte Burka Éva, akit tavaly meg is fenyegettek.

jobbik_sajttaj01_toh_peter_gs

Pozitívan diszkriminálna a Jobbik

Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő a helyi lakásrendeletet úgy módosítaná, ha egy bérlővel magatartásbeli problémák vannak, akkor a város ki tudjon adni figyelmeztetést, mely után egyoldalúan fel is bonthatja a szerződést. A jelenlegi rendeletben az szerepel, hogy kölcsönös megállapodással lehet csak felmondani azt, így meg van kötve az önkormányzat keze. A lakásrendelet módosítását nem először kezdeményezi a Jobbik. A korábbi javaslatukhoz több törvényességi kifogás is érkezett, mondván nincs joga a városnak a szociális bérlakások kiutalása előtt erkölcsi bizonyítványt kérni a jelentkezőktől. Most pozitív diszkriminációra tesz javaslatot Tóth Péter, melynek lényege, hogy aki önként csatol erkölcsi bizonyítványt kérelméhez, plusz 100 pontot kapna, így előnyben lehet részesíteni a versenyfeltételek meghatározásakor azokat a pályázókat, illetve leendő bérlőket és a vele együtt költöző, egy háztartásban élő felnőtt korú személyeket, akik büntetlen előéletüket igazolják. „Ez természetesen nem lenne kötelező, de aki magától csatol erkölcsi bizonyítványt, azt jutalmaznánk. Ez a lépés elegendő ahhoz, hogy a bűnözői elemeket ki tudjuk szűrni a pályázatok során, és a szakbizottság is megalapozottabb döntést hozhat a kérelmek elbírálásakor” – részletezte Tóth Péter. Az önkormányzati képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy lakókat fenyegetnek meg, és a várost terheli a felelősség, ha nem képes a problémát kezelni a lakásrendelet módosításával. Hozzátette, ha az önkormányzat dönt arról, hogy ki kaphat lakást, akkor arról is információval kell rendelkezni, hogy kit kell kitenni, mert nem a társas együttélés szabályait megszegi.

Kardos: korlátozottak az IKV lehetőségei

„Az IKV minden bejelentés kapcsán rendkívüli rendészeti vizsgálatot tart, a helyszínen jegyőzkönyveket készítenek a kollégák, jegyzőkönyveket vesznek fel, vagyis rögzítik a tényállást” – közölte Kardos Kálmán, az IKV Zrt. vezérigazgatója. A jogszabályok annyi mozgásteret adnak csupán az önkormányzati cégnek, hogy hivatalos levélben felhívják a lakó figyelmét arra, hogy közösségbarát magatartást tanúsítson. Ha ennek nincs eredménye, akkor ismét ugyanez az eljárás kezdődik, illetve a rendőrség segítségét kérhetik. A cégvezető a SZEGEDma.hu-nak elmondta, össztársadalmi problémáról van szó, aminek a hátterében a családok elszegényedése áll, hiszen egyre csökken az egymás iránti tolerancia. „Ezek a közösségellenes magatartások egy-egy kirívó esettől eltekintve nem olyan súlyosak, hogy a rendőrségnek joga lenne hatékonyan, hosszú távra szólóan beavatkozni. Együtt érzek a szomszédokkal, bosszantó, ha valaki állandóan hangoskodik, veszekszik vagy épp műhelynek használja a lakását, de nekünk is kevés eszközünk, lehetőségünk van” – fogalmazott Kardos Kálmán.Szeged esetében néhány problémás házról beszélhetünk az IKV vezetője szerint, mindössze 3-4 házból érkeznek folyamatosan panaszok a társasághoz. Azt is érdemes tudni, hogy a panaszbejelentéstől a lakó elköltöztetésig legalább két-három év eltelik, ennyi ideig tart ugyanis minden, a jogszabályok által előírt fórum és szakasz végigjárása.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.