Közélet

Érméken és bankókon a magyar történelem + FOTÓK

Érméken és bankókon a magyar történelem + FOTÓK

2015. március 11., szerda
Érméken és bankókon a magyar történelem + FOTÓK
marfai_jozsef_regi_penzek02kf

1848-tól 1920-ig kiadott pénzérméket, papírpénzeket, érdemérmeket, háborús kitüntetéseket tartalmaz Márfai József numizmatikus gyűjteménye, melybe kedden nyerhettek bepillantást az érdeklődők a Megyeházán a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata szervezésében.

A Király-Kőnig Péter Zeneiskola növendékei által előadott Mozart-szerenádok hangjaival indult az egyestés kiállítás megnyitója, melyet filmes bemutató is kísért,

Márfai József

kommentárjaival kiegészülve, így adva teljes képet a nem mindennapi történelmi érme- és bankógyűjteményről, amely az 1848 szabadságharctól az 1920-as országvesztésig mutatja be az ország lakói által minden nap használt értékesítési eszközöket. A Kossuth-bankóktól a két oldalán magyar, illetve német nyelvű dualizmus kori papírpénzeken át a

Ferenc József

császárt babérkoszorúval ábrázoló érmék kalauzolták a múltba a kiállítás látogatóit. A tárgyak között megtalálhatóak voltak a díszes egyenruhában, vidáman harcba vonuló lelkes, és a sebeik kezelésére váró, rongyos öltözékű elcsigázott katonákat megörökítő plakettek, több első világháborús kitüntetés, valamint az egyre nagyobb értékben kiállított államkötvények is. "A régi pénzek mesélnek nekünk, hitelesebben mondják el múltunk dicső és szomorú napjait, mint sok történész" - fejtette ki a numizmatikus, aki hangsúlyozta, hogy aki nem ismeri múltját, az nincs tisztában a jelenével és azt sem tudhatja, merre tart a jövője. A gyűjtő célja a múlt bemutatása mellett a megemlékezés az első világháború hősi halottjairól, akiket méltatlanul elhanyagolt az utókor. "A nemzet történelme apró mozaikokból, a személyes történetekből épül fel, ezért nem lehet meghamisítani, az ezer éves magyar történelmet nem lehet a dögkutak mélyére ásni" - emelte ki Márfai József.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.